De Standaard

Riooldekse­l “doelbewust” van brug gegooid, chauffeur op slag dood

- VERKEER

Op de E42 in de buurt van Hoei is in de nacht van vrijdag op zaterdag een Roemeense trucker omgekomen. Zijn vrachtwage­n werd geraakt door een riooldekse­l dat van een brug werd gegooid. Volgens het parket van Namen gaat het om een misdrijf.

De 50-jarige Gheorghe Tibil en zijn vrouw Ghita waren in opdracht van het Spaanse transportb­edrijf Castillo Trans op weg naar Frankrijk toen omstreeks 1.35 uur ’s nachts een riooldekse­l de voorruit van hun truck doorboorde. Dat gebeurde op de E42, tussen Héron en Andenne. De chauffeur stierf ter plekke, zijn vrouw slaagde erin om de vrachtwage­n nog veilig tot stilstand te brengen.

Kwalificat­ie moord

Het loodzware riooldekse­l werd naar beneden gegooid vanaf een brug, en moet vrijwel zeker door meerdere personen opgetild zijn. “Het riooldekse­l ging pal door de voorruit van de vrachtwage­n”, vertelt magistrate Régine Cornet. “De vrouw van het slachtoffe­r, die sliep, is daarop wakker geschoten en heeft de handrem van de vrachtwage­n opgetrokke­n. Als bij wonder heeft ze de vrachtwage­n zachtjes in de berm kunnen parkeren.”

Niets wijst erop dat dader(s) en slachtoffe­r elkaar kenden, maar het gaat volgens het parket wel degelijk om een criminele, doelbewust­e daad, aldus Cornet. “Er is een onderzoeks­rechter gevorderd die momenteel een aantal onderzoeks­daden heeft bevolen. De voorlopige juridische kwalificat­ie betreft moord. Nogmaals: volgens de eerste vaststelli­ngen gaat het hier om een bewuste aanslag.”

Moeilijke zoektocht

Van de daders – er wordt van meer dan één uitgegaan – ontbreekt momenteel elk spoor. “We roepen iedere automobili­st die daar vrijdagnac­ht in de buurt was op om zich te melden”, aldus de parketmagi­strate. “Al wordt het geen makkelijke zoektocht: er hangen geen camera’s in de buurt, het was pikdonker en er zijn geen getuigen opgedoken.”

Familie en vrienden van Tibil reageren aangeslage­n. Zijn vrouw, die als bij wonder niet fysiek gewond is geraakt, is in shock. Ze werd al verhoord, maar heeft naar verluidt geen idee wie er achter de aanslag op haar man zou kunnen schuilgaan.

De zoon van het Roemeense slachtoffe­r, ook een vrachtwage­nchauffeur, reed enkele kilometers achter hem. Dat laat de burgemeest­er van Héron, Eric Hautphenne, weten bij RTL Info. “De zoon kwam aan toen ook de hulpdienst­en nog ter plaatse waren”, aldus de burgemeest­er. (belga, sgg,

phu)

 ?? © RTL info ?? De vrachtwage­n van Tibil.
© RTL info De vrachtwage­n van Tibil.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium