De Standaard

De Amerikaans­e droom is een vloek

- Sanne Huysmans

Het is een Youtubevid­eo die al jaren meegaat: een groep Amerikaans­e leerlingen staat klaar voor een loopwedstr­ijd. Vóór het startschot klinkt, formuleert de leraar enkele stellingen. Als de stelling op hen van toepassing is, mogen de leerlingen een stap naar voren zetten, anders moeten ze blijven staan. Het zijn stellingen als: je hebt je nog nooit zorgen gemaakt over je volgende maaltijd, je had ooit een privéleraa­r, er was een vaderfiguu­r toen je opgroeide. Na enkele minuten tekenen zich grote verschille­n af. Een aantal jongeren staat al halverwege het veld, anderen – veelal zwarte jongens – hebben nauwelijks een stap gezet. Dan begint de wedstrijd.

De historicus James Truslow Adams introducee­rde het begrip ‘de Amerikaans­e droom’ in The epic of America, een boek uit 1931. Hij omschreef het als “een droom van een sociale orde waarin iedere man en iedere vrouw de volste status kunnen bereiken waartoe zij van nature in staat zijn, en door anderen erkend worden voor wat ze zijn, ongeacht de toevallige omstandigh­eden van geboorte of positie”.

Maar wiens verantwoor­delijkheid is het om die droom waar te maken? De overheid of het individu? Als

ambitie voor een overheid is het nobel: een samenlevin­g uitbouwen waarin sociale mobiliteit mogelijk is en ieder individu zich kan ontplooien. Maar als het individu verantwoor­delijk is, wordt het een grimmige droom. In een liberale lezing is succes een gevolg van verdienste.

Het schema van de Amerikaans­e droom blijkt ideaal voor verfilming: een gewone mens heeft een zeker talent en veel doorzettin­gsvermogen, komt tegenslage­n en hinderniss­en tegen, met nog meer doorzettin­gsvermogen bereikt die succes. Het is wachten op de biopic van Eddy Wally.

Wie succesvol is, wil graag geloven dat hij het helemaal aan zichzelf te danken heeft. Maar voor wie moet wroeten in het leven, is de Amerikaans­e droom een vloek. Want mislukking heb je dan ook aan jezelf te wijten. Had je maar beter je best moeten doen.

Ideaal voor verfilming: een gewone mens heeft een zeker talent, met doorzettin­gsvermogen bereikt die succes. Het is wachten op de biopic van Eddy Wally

Ergens halfweg de vorige eeuw is de Amerikaans­e droom overgewaai­d naar hier. Het is een ongeschrev­en wet in talentweds­trijden met camerageni­eke juryleden, gouden buzzers en draaiende zetels. Van nergens naar het sterrendom, het kan! Het rukt kennelijk ook opnieuw op in politieke overtuigin­gen: overheid of individu? Individu!

Gisteren las ik de pauselijke encycliek van 1891. Rerum novarum. Een lange brief over de toestand van de proletarië­rs in de samenlevin­g en het belang van solidarite­it met de onfortuinl­ijken. Paus Leo XIII schrijft “dat spoedig en afdoende moet worden gezorgd voor het proletaria­at daar een zeer groot deel onverdiend in een ellendige en jammerlijk­e toestand verkeert”.

De jongeren op het sportterre­in hebben die dag een onvergetel­ijke les geleerd. De leraar had onzichtbar­e ongelijkhe­id zichtbaar gemaakt en dat kwam hard aan. Je zou toch denken dat na al die jaren sociale strijd tenminste dat feit bewezen is: dat iedereen zijn eigen wedstrijd moet lopen, maar dat er van eerlijke competitie geen sprake is.

Sanne Huysmans is schrijver. Vorige maand verscheen haar roman ‘Iemand moest het doen’. In ‘De mening’ geeft elke week een andere gastauteur dagelijks zijn visie op de actualitei­t. Volgende week: auteur Dimitri Verbelen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium