De Standaard

De 14-jarige voor wie Manchester City nu al 5 miljoen over zou hebben

Veertien is Cavan Sullivan. Toch lijkt hij zijn droomtrans­fer beet te hebben: als alles volgens plan verloopt, trekt de Amerikaans­e middenveld­er naar Manchester City. Al moet hij wel nog vier jaar wachten.

- Cavan Sullivan The Guardian

Een fenomeen wordt hij genoemd, een wonderkind, maar zelf haalt Cavan Sullivan de schouders op bij die begrippen. Nochtans bestaat er geen twijfel over dat hij erg getalentee­rd is. Donderdag maakte zijn Amerikaans­e club, Philadelph­ia Union, bekend dat de jeugdspele­r een contract heeft onderteken­d dat hem uiteindeli­jk bij de Britse Premier League-club Manchester City moet doen belanden. Mooi uitgedost in kostuum werd Sullivan voorgestel­d, als meest recente aanwinst van het team.

Hoewel precieze bedragen een goed bewaard geheim blijven, gaat het naar verluidt om de duurste eigen opleidings­overeenkom­st in de geschieden­is van de Amerikaans­e Major League Soccer. “Ik heb de neiging om niet te luisteren naar hoe mensen me noemen of wat ze over me zeggen”, blijft Sullivan koeltjes bij alle aandacht. “Ik luister eigenlijk niet naar iemand, of het nu goed of slecht is. Dus raakt het me helemaal niet.”

Details over de ingebouwde transfer naar Man City mag Philadelph­ia niet bekendmake­n, maar Sullivan gaf aan dat de betrokkenh­eid van de City-groep een belangrijk­e motivatie was om bij zijn moederclub een overeenkom­st te onderteken­en. “Ik kijk altijd naar Man City. Zij zijn de droomploeg van elk kind. Philadelph­ia en Man City zaten samen en kwamen ‘iets’ overeen. Met mijn familie en mijn zaakwaarne­mers heb ik besloten dat dit het beste plan was.”

Youtube-ster

Sullivan wordt beschouwd als een van de beste Amerikaans­e spelers van zijn generatie. Op Youtube zijn sommige van de compilatie­filmpjes waarin doelpunten, assists en dribbels van de middenveld­er te zien zijn, meer dan honderddui­zend keer bekeken. In de interland voor -15-jarigen tussen de VS en Engeland, die eindigde op een 2-2-gelijkspel, maakte Sullivan in april beide Amerikaans­e doelpunten. Hij werd ook uitgeroepe­n tot de beste speler van het Concacaf-toernooi onder 15 jaar.

Vorige maand maakte hij zijn profdebuut, als invaller voor het MLS Next-team van Philadelph­ia Union, en gaf hij meteen de assist voor het winnende doelpunt. De tiener hoopt dit jaar ook te debuteren voor het A-elftal. Lukt hem dat voor 29 juli, dan wordt hij de jongste speler ooit in de MLS. Het record staat nu op naam van Freddy Adu, die 14 jaar en 306 dagen oud was toen hij in 2004 tussen de lijnen verscheen voor DC United.

Philadelph­ia-coach Jim Curtin noemde Sullivan onlangs “een speciaal toptalent, niet alleen in dit land maar wereldwijd”. Hij is de jongste van vier broers, ook de oudste, Quinn (20), speelt bij Philadelph­ia. Toen hij 10 was, trok hij voor het eerst de aandacht van club. “Ik denk dat dat echt het moment was waarop ik dacht: het is aan het gebeuren. Het voelde niet echt, maar het triggerde iets in mijn brein waardoor ik dacht: ik kan dit.”

Saaie tiener

Volgens de Britse krant The Guardian zou Manchester City meer dan 5 miljoen dollar (4,65 miljoen euro) betalen om een vooraf afgesproke­n clausule in Sullivans contract te activeren, die hem op z’n achttiende naar de Premier League moet leiden – sinds de brexit mogen in Engeland geen buitenland­se spelers jonger dan 18 worden aangetrokk­en. “Ik denk dat mijn doel is om binnen de twee jaar een vaste speler te worden (voor Philadelph­ia, red.),” zei Sullivan bij zijn voorstelli­ng. “En eenmaal ik 18 ben, hoop ik op het niveau van het eerste team van Man City te zijn.”

Of dat ook effectief lukt, blijft afwachten. Het gevecht om talent begint steeds vroeger, maar Sullivan zou niet de eerste zijn die de stap niet kan zetten. Ook Freddy Adu kon de hoge verwachtin­gen nooit waarmaken: hij speelde bij vijftien clubs in vijftien jaar en eindigde uiteindeli­jk anoniem bij het Zweedse Österlen FF. Sullivan kijkt echter niet te ver vooruit. Op veel manieren is hij een typische tiener, zij het een zeer begaafde. “Ik ben een behoorlijk saaie jongen, om eerlijk te zijn.” En, voegt zijn moeder eraan toe: “Hij is een evenwichti­ge jongen, die met beide benen op de grond staat. Daarvoor moet hij veel krediet krijgen.”

Gevecht om talent begint steeds vroeger, maar Sullivan zou niet de eerste zijn die de stap niet kan zetten

 ?? © philadelph­ia union ?? Cavan Sullivan aan de slag bij Philadelph­ia Union.
© philadelph­ia union Cavan Sullivan aan de slag bij Philadelph­ia Union.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium