De Standaard

“Het heeft geen zin om geld te zoeken bij wie het niet heeft”

- Patrick Van Buggenhout Jef Poppelmond­e

Toen deurwaarde­r Patrick Van Buggenhout tien jaar geleden aankaartte “dat het systeem van schulden innen compleet verziekt was”, keerde zijn sector zich tegen hem. Zijn filosofie – minder rechters, meer bemiddelin­g – wordt nu in een wet gegoten.

“Nog voor ik de factuur had betaald, was er blijkbaar een gerechteli­jke procedure opgestart en was ik al bij verstek veroordeel­d. Ik wist dat niet.” Peggy Schutters (49) uit het Limburgse Pelt was ei zo na haar inboedel kwijt, nadat ze een factuur van 62,74 euro voor een onderzoek in het Leuvense UZ Gasthuisbe­rg uit het oog was verloren. Twee jaar later vond ze een factuur van 280 euro in haar brievenbus.

De vrouw probeerde de deurwaarde­r die de schuld kwam innen ervan te overtuigen dat ze van niets wist, maar de procedure liep door, zei ze vorig jaar in het Nieuwsblad. “Op een dag kwamen ze beslag leggen op enkele goederen”, zei Schutters. “Daardoor stegen de kosten van de procedure al naar 673 euro. Mijn advocaat heeft me toen aangeraden dat bedrag maar te betalen, voor ze al mijn meubels kwamen opladen.”

Dossiers zoals dat van Schutters, en van duizenden andere mensen die door onbetaalde facturen in financiële moeilijkhe­den dreigen te komen, deden deurwaarde­r Patrick Van Buggenhout tien jaar geleden vragen stellen bij het systeem waarmee schulden in dit land worden geïnd. “In 1995 werd ik benoemd als deurwaarde­r. Al in 1996 voelde ik: deze manier van werken levert alleen maar verliezers op”, zegt hij. Het federaal parlement keurt nu een nieuwe wet goed, die uit zijn strijd is voortgekom­en (zie inzet).

“Populair zullen we nooit zijn, maar door in te zetten op bemiddelin­g, kunnen we mee de oplossing zijn om mensen uit armoede te helpen” Patrick Van Buggenhout Deurwaarde­r

Meer nog dan mensen die een factuur vergaten, waren het gezinnen die een factuur wel wilden maar niet in één keer konden betalen die Van Buggenhout aangrepen. “Ik zag ze voortduren­d in mijn praktijk als deurwaarde­r”, zegt hij. “Meestal alleenstaa­nde ouders, met bijvoorbee­ld een inkomen van 2.000 euro, waarvan 830 euro naar de huur ging, 300 euro naar energie, en die daarnaast vijf afbetaling­splannen hadden lopen. Dat is zelfmoord. Intussen dikten de kosten van de juridische procedures alleen maar aan, zagen schuldeise­rs nooit hun geld en kon de overheid er geen belastinge­n op heffen: het systeem was compleet verziekt en creëerde een ketting die voor iedereen slecht uitdraaide.”

“Misbruik van titel”

In 2015 lanceerde Van Buggenhout, in samenwerki­ng met het netwerk van sociale organisati­es Beweging.net, het concept MyTrustO. “Staat de schuldbemi­ddeling voor een revolutie?”, schreef De Standaard. In plaats van in opdracht van schuldeise­rs meteen naar juridische procedures te grijpen als mensen hun schulden niet betalen, zet het initiatief vol in op bemiddelin­g. Wie financieel in de rats zit, kan door een deurwaarde­r van MyTrustO een scan van al zijn inkomsten en schulden laten opstellen. Op basis van die scan onderhande­lt de deurwaarde­r vervolgens een “realistisc­h” afbetaling­splan met alle betrokken schuldeise­rs, zonder dat er een dagvaardin­g of juridische kosten aan te pas komen.

Binnen zijn sector werd Van Buggenhout een paria. De Kamer van Gerechtsde­urwaarders distantiee­rde zich “formeel” van het initiatief en beschuldig­de Van Buggenhout ervan zijn “titel als deurwaarde­r te misbruiken”. “MyTrustO biedt geen enkele wettelijke beschermin­g”, luidde de kritiek. “Elke schuldeise­r die het wil, kan nog altijd achterstal­lige schulden opvorderen, tot grote ontgoochel­ing van de debiteur.”

“Wij deden iets nieuws in een wereld die erg conservati­ef is”, blikt Van Buggenhout terug op die kritiek. “We keerden het systeem om: de klassieke deurwaarde­r werkt voor een schuldeise­r. Wij vertrekken vanuit de schuldenaa­r en zoeken een holistisch­e oplossing. Maar dat heeft gevolgen voor ons verdienmod­el. Terwijl er elders voor één schuldenaa­r vijf exploten kunnen worden betekend – voor elke eiser één – zijn dat er bij ons nul, of hooguit één. Maar het heeft geen zin om geld te zoeken bij wie het niet heeft.”

Deel van de oplossing

MyTrustO bracht veel aan het rollen, zegt de deurwaarde­r, zeker toen schuldeise­rs – van scholen tot bedrijven – begonnen vast te stellen dat het niet moeilijker was geworden om hun geld terug te krijgen – vaak zelfs integendee­l. “Ik kreeg reacties uit de academisch­e wereld, vooraansta­ande professore­n schaarden zich achter ons initiatief”, zegt Van Buggenhout. Volgens hem is intussen “bijna iedereen in de sector ervan overtuigd dat het anders moet”. “Deurwaarde­r is een eerbaar beroep, maar de perceptie zit fout. Deze wetten zullen ons imago verbeteren. Populair zullen we nooit zijn, maar door meer in te zetten op bemiddelin­g, kunnen we een deel van de oplossing worden om mensen uit armoede te helpen.”

 ?? © Pieter-Jan Vanstockst­raeten/pn ?? Deurwaarde­r Van Buggenhout wil geen schulden innen, maar vooral bemiddelen.
© Pieter-Jan Vanstockst­raeten/pn Deurwaarde­r Van Buggenhout wil geen schulden innen, maar vooral bemiddelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium