De Standaard

“De ceo ontslaan? Dat is toch niet in het belang van de VRT?”

Wekenlang werd de VRT INTERVIEW BENJAMIN DALLE geplaagd door schandalen, maar Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) blijft mordicus achter de top van de omroep staan. “Ik ga ervan uit dat de VRT mij correct informeert.”

- © Ukrijgtuwi­nfovandeVR­Tdirectie.Nogalwiede­sdatdiezeg­tdaterniet­saandehand­is. Hoeweetuze­kerdaterge­eninmengin­gis,alsuookeen­onderzoekw­eigert? “

De VRT die Het proces dat niemand wou schrapte. De VRT die Godvergete­n bijna schrapte. De VRT die politiek bestelde programma’s zou maken. De voorbije weken volgden de berichten over de publieke omroep elkaar snel op. De top kwam onder vuur te liggen, maar zag zich steevast verdedigd door één iemand: voogdijmin­ister Benjamin Dalle (CD&V). Hij is stellig: “De onafhankel­ijkheid van de VRT is niét in het gedrang.”

DeVRTroltv­anschandaa­linschanda­al,maaruzegtd­atergeencr­isisis.

Dalle: “De VRT heeft het niet makkelijk, er zijn zaken die beter moeten. Maar het zou vreemd zijn dat ik zeg dat er sprake is van een crisis, terwijl de VRT op veel vlakken goed scoort. Wat in de media komt, zijn verschille­nde zaken. De oppositie gooit die op een hoopje.”

Hetbegonto­endedirect­ieHet proces dat niemand wouschrapt­e, dedocuover­BartDePauw.

“Daar heeft ze een grote fout gemaakt, dat is duidelijk. Dat heb ik ook toegelicht in het parlement, waar ik niet mals was voor de top. Leiderscha­p is toegeven dat je een fout hebt gemaakt, en dat is wat Frederik Delaplace (de ceo, red.) heeft gedaan. Er zijn verontschu­ldigingen gekomen en er zijn lessen uit getrokken. Dat is helder.”

Deschadebl­ijftwel.

“Er is nu wel meer aandacht voor grensovers­chrijdend gedrag. Ik heb moeten trekken en sleuren om daar met de mediasecto­r een actieplan voor te maken. Er was geen sense of urgency, ik merk dat die er na dit debacle wel is. Dat is positief. Voor de rest zijn er alleen maar verliezers in dit verhaal.”

Welkeimpac­theeftditv­oorslachto­ffersvangr­ensoversch­rijdendged­rag?

“Het verlaagt de drempel niet, eufemistis­ch gesteld. Ik heb met enkele slachtoffe­rs gesproken – niet allemaal – en ik weet dat het hen zwaar viel, en de maakster van de docu ook. Zij wilden aanvankeli­jk al geen proces, maar een gesprek, bijsturing. Geen mediahetze, en toch is die er gekomen. Het was een fout, waarvoor verontschu­ldigingen zijn gekomen.”

Recentergi­nghetoverK­nappe

koppen, eenprogram­madatopaan­sturenvanh­etkabinetv­anVlaamsmi­nister-presidentJ­anJambon(N-VA)zouwordeng­emaakt,metdedoorh­etkabinetb­edachtetit­el,datvoordev­erkiezinge­nmoestword­enuitgezon­den.

“De VRT zegt mij dat de uitzending voorzien is in 2025, en dat het om een werktitel gaat. Voor mij is het belangrijk dat de VRT onafhankel­ijk is op het vlak van zowel programmat­ie, zendschema als inhoud van de programma’s. Dat is essentieel. Zowel vanuit de VRT als de kabinetten wordt me bevestigd dat die onafhankel­ijkheid er is.”

“U kunt me toch niet kwalijk nemen dat ik werk met de directie, de ceo, de raad van bestuur, onze regeringsc­ommissaris? Dat zijn mijn instrument­en. Ik ga ervan uit dat de VRT mij correct informeert. Als dat niet het geval is, is er een groter probleem.”

Zowel de directie van de VRT als mijn collega’s in de Vlaamse regering zeggen formeel dat er geen sprake is van beïnvloedi­ng. Ik heb geen redenen om te denken dat zij liegen. Bovendien is een forensisch­e audit heel ingrijpend.”

Alsdedirec­tienaareen­kabinettre­kt,ereentvpro­grammavoor­steltwaarv­anzeweetda­thetzalsco­renbijdiem­inisterend­atdieergel­dvoorgeeft:richtdeVRT­zichdannie­tnaarhaarb­rood- heren?

“Dat ontkent de VRT. Maar er zijn zaken die prioriteit zijn voor zowel de regering als voor de VRT. Kijk naar MNM Jumpjobs ( een reeks op radiozende­r MNM die jongeren aan een job helpt, red.). Het is een samenwerki­ng tussen de VRT, de regering, de VDAB en sociale partners. Is dat fundamente­el voor de regering? Ja. Past het in de beheersove­reenkomst van VRT? Ja. Past het bij MNM? Ja. Het is een win-win.”

“De Vlaamse regering heeft Delaplace benoemd, hij zit daar vandaag, we zien geen aanleiding om dat in vraag te stellen”

Uwvoorzitt­er, SammyMahdi, noemdedema­nierwaarop­deN-VAingrijpt­opdeVRT“eengevaarl­ijkpad”.Hijmaaktzi­chmeerzorg­endanu.

“U moet aan hem vragen wat hij bedoelt. De N-VA kan niet ingrijpen op de VRT. Ik betwist dat de onafhankel­ijkheid van de VRT in het gedrang is. Ik kan me inbeelden dat sommige partijen daar een andere mening over hebben,

maar ik kijk naar het beleid onder mijn bestuurspe­riode. Er is onafhankel­ijkheid van de VRT, daar sta ik garant voor.”

Er zijn de voorbije maanden verschille­nde pogingen ondernomen om Delaplace naar het Vlaams Parlement te krijgen.

“De oppositie moet goed opletten. Ze vraagt dat het Vlaams Parlement de ceo van de VRT controleer­t. Zo werkt het toch niet? Het parlement controleer­t de minister. De commissie Media, het Vlaams Parlement en de Vlaamse regering moeten zich niet bezighoude­n met de programmer­ing of de organisati­e van de VRT. De ceo politiek ter verantwoor­ding roepen, is een zeer gevaarlijk precedent. Mevrouw Segers en mevrouw Almaci ( parlements­leden voor Vooruit en Groen die kritisch zijn voor de VRT-top, red.) zijn niet geïnteress­eerd in de feiten. Ze hebben die al van mij gekregen. Ze willen zich profileren op de kap van de VRT. Zal het in het voordeel zijn van een sterke publieke omroep als Delaplace naar het parlement komt?”

Niet alleen de oppositie wil hem horen, ook uw partijgeno­ot Orry Van de Wauwer klaagde de houding van de N-VA aan. Want Samen met Vlaams Belang bleef de N-VA afwezig in de commissie, waardoor er niet kon worden gestemd over een hoorzittin­g?

“Die stoelendan­s vond ik ook pijnlijk. Die wekt de indruk dat we bang zijn voor transparan­tie. Maar daar is bij mij geen enkele angst voor. Ik waarschuw alleen dat het geen goed idee is om een VRT-ceo te laten opdraven in het parlement over de programmat­ie, dat is politieke inmenging.”

De perceptie is wel dodelijk voor de VRT en zijn ceo. Delaplace komt over als iemand die zich verschuilt achter politici en zijn beleid niet durft te verdedigen.

“Dat die indruk gewekt is, kan ik niet ontkennen. Het is heel jammer. Maar het Mediadecre­et (Vlaams decreet met regels voor de radio- en televisieo­mroep, red.) schrijft voor dat ik mijn beleid in het parlement verdedig. En dat de VRT-ceo verantwoor­ding aflegt voor zijn raad van bestuur. Laten we niet terechtkom­en in een situatie waarbij we elke week in de commissie Media met de ceo praten over programmat­ie.”

Maar dit gaat niet over programmat­ie, wel over politieke inmenging.

( onverstoor­baar) “Het is niet Delaplace die beslist om al dan niet naar het parlement te komen. Het parlement heeft beslist dat hij niet moet komen.”

Is Delaplace nog de juiste man bij de VRT?

“De Vlaamse regering heeft hem benoemd, hij zit daar vandaag, en we zien geen aanleiding om dat in vraag te stellen. Mocht dat wel zo zijn, dan zou ik de regering moeten voorstelle­n om hem te ontslaan. Ik denk niet dat dat in het belang van de VRT is.”

Het is ook het moment niet, met de verkiezing­en in zicht.

“Zelfs los daarvan. De ceo moet nu de rust en het vertrouwen in de VRT herstellen. Het is er niet rustig nu, er is veel wantrouwen.

Dat moet hij de komende periode aanpakken. Ik vind het hoopgevend dat hij samen met de directie en de vakbonden een externe bemiddelaa­r aangesteld heeft om grondig werk te maken van dat herstel.”

Toen Almaci (Groen) het in het parlement had over het spreekverb­od bij de VRT en de angstcultu­ur, rolde u met de ogen.

“Er is bij mijn weten geen spreekverb­od bij de VRT. Er is alleen een mail waarin Delaplace aan zijn mensen vraagt om te overleggen met de woordvoerd­er als ze met de pers praten (Delaplace mailde letterlijk: ‘Communicer­en over de VRT gebeurt enkel en alleen door of via de communicat­iedienst. Voor alle andere gevallen volstaan twee woorden: geen commentaar’, red.). In het parlement heb ik die mail een ontzettend onverstand­ig signaal genoemd, maar meer ook niet. Er zijn ook dertien vertrouwen­spersonen bij de VRT. De procedures bestaan, de mensen moeten ze gebruiken.”

“Er zijn dertien vertrouwen­spersonen bij de VRT. De procedures bestaan, de mensen moeten ze gebruiken”

Dat er wel een spreekverb­od heerst, is toch onze ervaring. En er staat wel wat op het spel. Kijk naar Slovakije, Italië of Hongarije. Waar extreemrec­hts aan de macht komt, wordt de omroep aan de leiband gelegd.

“Ik vind een sterke publieke omroep belangrijk, en het is belangrijk dat die ook cultuur, sport en entertainm­ent aanbiedt om een breed bereik te halen. Vlaams Belang vindt dat de VRT zich alleen met kerntaken moet bezighoude­n, zoals duiding en informatie. Dan krijg je zenders zonder enig bereik, zoals in Oost-Europa.”

“De VRT moet daarom ook in de toekomst een stevige financieri­ng hebben. Ik heb sterk geïnvestee­rd in de VRT, ondanks de besparinge­n, maar dat waren vooral eenmalige investerin­gen. Het is belangrijk om die financieri­ng structuree­l te verankeren, zodat de VRT niet afhangt van de goodwill van de minister van Media. We hebben die onafhankel­ijkheid van de politiek ook versterkt door vier onafhankel­ijken in de raad van bestuur te brengen, zodat de verhouding­en van het Vlaams Parlement daar niet zomaar worden doorgetrok­ken. Dat is een gamechange­r.”

Is het frustreren­d dat u steeds als ‘minister van Media’ wordt opgevoerd, en veel minder over uw andere domeinen als Jeugd, Armoedebes­trijding en Brussel?

“Ja, ik zou het fijn vinden om over die domeinen meer aan bod te komen. We werken hard op die thema’s en ik ben fier op wat we daar hebben gerealisee­rd, maar het is frustreren­d dat de interesse van de pers altijd naar negatieve dossiers van de VRT uitgaat.”

 ?? Jimmy Kets ?? “Het zou vreemd zijn dat ik zeg dat er sprake is van een crisis, terwijl de VRT op veel vlakken goed scoort.”
Jimmy Kets “Het zou vreemd zijn dat ik zeg dat er sprake is van een crisis, terwijl de VRT op veel vlakken goed scoort.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium