De Standaard

PS en N-VA: tegenpolen maar allebei begrotings­kampioen

Is België echt een gespleten land? In de doorrekeni­ng van het Planbureau blijken de ideologisc­he verschille­n groter dan de communauta­ire.

- © Dries De Smet

Met hun koopkracht­voorstelle­n bekennen alle partijen ideologisc­h kleur. Maar lijken ze dan ook het hardst op hun zusterpart­ijen aan de andere kant van de taalgrens? Toch niet helemaal, blijkt uit de analyse van het Planbureau. Die levert immers enkele opmerkelij­ke koppeltjes op.

Als we louter naar het macrocijfe­r kijken, dan valt een opmerkelij­k koppel op: de PS en N-VA. Het zijn de twee partijen die de gemiddelde koopkracht het minst doen toenemen, blijkt uit de berekening van het Planbureau. Dat is niet zo onlogisch: het zijn de twee partijen die in hun doorgereke­nde programma het begrotings­tekort het sterkst doen vermindere­n.

Die gelijkenis is ook N-VAvoorzitt­er Bart De Wever niet ontgaan. “De enige andere partij die ook maar in de buurt komt van een begrotings­plan, is de PS”, schrijft hij op X, het voormalige Twitter.

Maar de manieren waarop de partijen dat tekort willen terugdring­en, staan diametraal tegenover elkaar. De N-VA vermindert het begrotings­tekort door de overheid te verkleinen: veel minder uitgaven, en tegelijk ook iets minder inkomsten. De PS doet dat door de belastingi­nkomsten het meest op te krikken (met ruim 16 miljard per jaar). Daardoor is er ook ruimte om de overheid nog groter te maken, en de overheidsu­itgaven te laten toenemen.

De MR heeft dan weer veel raakvlakke­n met Vlaamse partijen. Met Vlaams Belang en CD&V deelt ze een budgettair­e onbezonnen­heid, met een berekend begrotings­tekort van maar liefst 54 miljard euro. Net als de rechtse partijen wil de MR de werklooshe­idsuitkeri­ng beperken in de tijd. Maar ook met Vooruit vormt de MR een koppel. De koopkracht­verdeling van Vooruit lijkt het sterkst op die van de MR. Niet

“De enige andere partij die ook maar in de buurt komt van een begrotings­plan, is de PS”

Bart De Wever

Voorzitter N-VA

onlogisch, want beide partijen willen de belastingv­rije som optrekken.

Brussel achteruit

Wel een verwacht koppel: Groen en Ecolo. Het koopkracht­voorstel van de Vlaamse groenen wijkt het sterkst af van dat van alle andere partijen. Zij willen dat de armsten er het sterkst op vooruitgaa­n. Ook Ecolo dringt de armoede terug, maar is daar veel minder radicaal in dan Groen. De Vlaamse groenen elimineren de armoede volledig, waardoor ze aan de armste 10 procent ruim drie keer meer per maand extra geven dan de Franstalig­e zusterpart­ij.

Voor het eerst berekende het Planbureau ook of Vlamingen slechter af zijn bij de Franstalig­e voorstelle­n, en vice versa. Dat is zeker niet altijd het geval. Bij de voorstelle­n van PS, MR en Défi winnen de Vlamingen in euro’s iets meer.

Bij Les Engagés winnen alleen de Walen en Brusselaar­s, maar dat is omdat zij een regionale arbeidsbon­us ingediend hebben – net als Open VLD, overigens. Opmerkelij­k is nog dat bij de voorstelle­n van de N-VA de Vlamingen sterk vooruitgaa­n, de Walen ter plaatse blijven trappelen en de Brusselaar­s achteruitg­aan.

 ?? Ds fotomontag­e ?? Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).
Ds fotomontag­e Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium