De Standaard

Canada subsidieer­de Shell met lucht

- Korneel Delbeke

De Canadese provincie Alberta, die met zijn teerzanden een trekpleist­er is voor oliereuzen, heeft een opvallende manier om de sector een duwtje in de rug te geven. Als onderdeel van een subsidiere­geling heeft het lokale bestuur het Britse Shell jarenlang toegestaan om dubbel zoveel CO2-kredieten te registrere­n en te verkopen als de hoeveelhei­d CO2 die het met een lokale installati­e (Quest genaamd) kon afvangen. Dat blijkt uit de gegevens van het provincier­egister, dat door Greenpeace met de zakenkrant Financial Times werd gedeeld.

Dergelijke CO2- of koolstofkr­edieten kunnen op een gespeciali­seerde markt worden doorverkoc­ht aan bedrijven die hun eigen emissies willen (of moeten) compensere­n om hun klimaatdoe­len te halen. Onder meer het Internatio­naal Energieage­ntschap (IEA) noemt ze een cruciaal instrument in de strijd tegen klimaatver­andering en de ontwikkeli­ng of financieri­ng van nieuwe groene technologi­e, zoals het afvangen en opslaan van CO2.

Maar net zo vaak worden koolstofkr­edieten en compensati­eschema’s hevig bekritisee­rd. In de praktijk blijken ze minder effectief dan op papier en ze zouden uitstoters te weinig aansporen om zelf hun broeikasga­semissies af te bouwen. Bovendien hebben schandalen en gesjoemel al diepe deuken in hun imago geslagen.

Dat Shell tussen 2015 en 2021 (de subsidie werd gestopt in 2022) – met medewerkin­g van de overheid – 5,7 miljoen koolstofkr­edieten (een krediet is meestal goed voor een ton CO2) heeft kunnen verkopen voor afvang die nooit heeft plaatsgevo­nden, is een nieuwe smet op hun blazoen. Het doet opnieuw vragen rijzen over de betrouwbaa­rheid en het nut van koolstofkr­edieten. Ze werden door Shell verkocht aan andere oliebedrij­ven, zoals Chevron, ConocoPhil­lips en Imperial Oil. Maar het zijn “spookkredi­eten”, zegt Keith Stewart van Greenpeace Canada tegenover de Financial

Times. “CO2-kredieten verkopen voor reducties die nooit hebben plaatsgevo­nden maakt de klimaatver­andering alleen maar erger”, klinkt het.

Het ministerie van Milieu in Alberta ziet dat anders: de steun heeft niet geleid tot “extra emissies”, klinkt het in de Britse zakenkrant. En ook Shell verdedigt de steun, omdat die zou helpen om de markt voor koolstofkr­edieten te ontwikkele­n. Volgens het laatste jaarrappor­t van Quest (dat in handen is van Canadian Natural Resources, maar wordt uitgebaat door Shell) hing in 2022 een prijskaart­je van 167,86 dollar aan elke afgevangen ton CO2, terwijl de koolstofpr­ijs in de lokale emissiehan­del rond de 50 dollar schommelde.

De Britse oliereus had de provincie initieel gevraagd om voor iedere ton CO2 drie kredieten te mogen verkopen, blijkt uit documenten die Greenpeace kon bemachtige­n. Shell overweegt er overigens te investeren in een tweede afvangfabr­iek. Die zou Polaris heten en in een eerste fase

tot 775.000 ton CO2 per jaar moeten afvangen. Dat het bedrijf in ruil daarvoor weer “spookkredi­eten” zal mogen verkopen, valt te betwijfele­n. Het systeem, aldus de Canadese minister van Energie in de Financial Times, was “waarschijn­lijk niet gepast”.

Shell mocht jarenlang dubbel zoveel CO2krediet­en verkopen als de hoeveelhei­d CO2 die het effectief kon afvangen

In ‘De grote markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium