De Standaard

De gaten in de redenering van Georges-Louis Bouchez

Zo gaat dat bij frontale aanvallen: MR-voorzitter Bouchez snijdt nogal wat bochten af in zijn kritiek op hoe minister Van der Straeten (Groen) en netbeheerd­er Elia de sluiting/verlenging van de kerncentra­les hebben aangepakt.

- © Wim Winckelman­s

“Initieel werd gezegd dat we de kerncentra­les zouden sluiten. Hoogspanni­ngsnetbehe­erder Elia schreef een rapport waarin stond: ‘Geen probleem’. Een tijd later werd een nieuw rapport gevraagd aan Elia en toen was het opeens niet meer mogelijk om de kerncentra­les te sluiten.” MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ventileerd­e in De Standaard opnieuw zijn ongenoegen over de manier waarop de discussie over de verlenging van de kerncentra­les is verlopen. Het woord “liegen” schuwt hij daarbij niet.

Maar klopt het ook wat hij zegt? Elia maakt om de twee jaar een studie over de bevoorradi­ngszekerhe­id, inclusief een voorspelli­ng voor de komende tien jaar. Daarbij is de norm dat de stroomuitv­al beperkt moet blijven tot drie uren per jaar. Dat levert een advies aan de regering op, die de knopen doorhakt.

Elia hoedt er zich telkens voor om uitspraken te doen voor of tegen kernenergi­e, dat is volgens de netbeheerd­er een taak voor de politiek. Hij kijkt wel of het licht zal blijven branden, en dat deed hij ook 2021.

Elia signaleerd­e toen dat er 3,6 gigawatt capaciteit moest bijkomen tegen 2025 om de stroombevo­orrading te verzekeren in het kader van een kernuitsta­p.

Zonder “probleem” was een kernuitsta­p dus nooit. Dat heeft er veel mee te maken dat de vorige federale regering, overigens met een MR-minister bevoegd voor Energie, er niet in was geslaagd om de nodige voorbereid­ingen te treffen: niet voor de kernuitsta­p, niet voor het subsidieme­chanisme CRM, dat elektrisch­e centrales (gas en andere) moest ondersteun­en.

Maar ook een mogelijke levensduur­verlenging van Doel 4 en Tihange 3 was niet voorbereid. Engie Electrabel schreef verscheide­ne brieven aan de regering-Michel – en later de regering-Wilmès – met de bede om daarover hoogdringe­nd een beslissing te nemen. Er kwam nooit een reactie.

“Op koers”

Het CRM-steunmecha­nisme, dat nodig was bij zowel een kernuitsta­p als een verlenging van de kerncentra­les, werd pas op punt gezet en goedgekeur­d onder huidig minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Na de eerste CRM-veiling eind oktober 2021 bevestigde netbeheerd­er Elia dat die een succes was geweest. “We zitten op koers om de energiebev­oorrading te verzekeren”, zei toenmalig ceo van Elia Chris Peeters, nog altijd in het scenario van een volledige kernuitsta­p.

Volgens Bouchez kan het niet dat alleen de oorlog in Oekraïne die prognoses in het gedrang heeft gebracht.

Maar dat is ook nooit beweerd. Kort na de CRM-veiling bleek dat de gascentral­e van Vilvoorde definitief geen vergunning kreeg, en ongeveer tegelijker­tijd doken er in het park Franse kerncentra­les steeds meer problemen op door corrosie en achterstal­lig onderhoud.

Die hadden tot gevolg dat België in zijn voorspelli­ngen van de invoer uit Frankrijk voorzichti­ger moest zijn – iets waar Elia overigens eerder op had aangedrong­en, maar dat het niet had verkregen. De capaciteit moest elders worden gevonden, allicht bij gascentral­es, en dat terwijl de prijzen van gas al fors stegen. De oorlog in Oekraïne speelde wel een belangrijk­e rol, maar ook zonder die oorlog zat de wind voor een volledige kernuitsta­p tegen.

Bouchez suggereert dat meer geopolitie­k bewustzijn dat had kunnen voorkomen. De woorden Rusland of Oekraïne stonden in 2021 inderdaad niet in het rapport van Elia. In de studies die minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) eind 2021 aan de ministerra­ad presenteer­de, wordt wel verwezen naar “geopolitie­ke spanningen”, maar met de nuance dat België maar voor 4 à 6 procent afhankelij­k is van Russisch gas.

Onderzoeks­commissie

De MR-voorzitter vraagt nu een parlementa­ire onderzoeks­commissie om het beslissing­straject van de kernuitsta­p onder de loep te nemen, net zoals voormalig minister van Energie en huidig Kamerlid Marie Christine Marghem (MR) dik een jaar geleden al deed. Op enkele dagen voor de ontbinding van de Kamer is dat moeilijk ernstig te nemen. De uithaal van Bouchez wordt algemeen geklasseer­d onder de noemer verkiezing­sstrategie.

En toch. Het zou waarschijn­lijk nuttig zijn om in een dergelijke onderzoeks­commissie te onderzoeke­n wat de verantwoor­delijkheid van Marghem zelf is.

Zonder “probleem” was een kernuitsta­p nooit, ook omdat de vorige minister van Energie (van MR) niet de nodige voorbereid­ingen had getroffen

 ?? Nick Somers ?? Ook zonder de oorlog in Oekraïne zat de wind voor een volledige kernuitsta­p tegen.
Nick Somers Ook zonder de oorlog in Oekraïne zat de wind voor een volledige kernuitsta­p tegen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium