De Standaard

Energiecon­tracten worden diverser en complexer

- Pascal Sertyn

De energiemar­kt is weer wat tot leven gekomen. Er zijn kortingen, een groenestro­omcontract, allerlei dynamische elektricit­eitstariev­en en de terugkeer van het vaste tarief. Goed nieuws voor de energiever­bruiker die op zoek is naar een leveringsc­ontract op maat? Ja, maar veel producten zijn complex.

Het hernieuwba­ar energiebed­rijf Energyvisi­on kwam vorige week als nieuwkomer met een complex energiecon­tract met kortingen. Dat zal vooral interessan­t zijn voor consumente­n die de kleine lettertjes lezen en daar nog wijs uit raken.

Enkele dagen later bleek uit een update van de energiesta­tistieken door de Vlaamse energiereg­ulator Vreg dat het aandeel van de vaste contracten, na een zeer sterke terugval in de loop van 2023, sinds eind vorig jaar weer aan het stijgen is van 18,3 naar 21,99 procent van alle energiecon­tracten. Uit prijsverge­lijkingen blijkt wel dat de prijs per kilowattuu­r in het goedkoopst­e vaste contract minstens 17 procent hoger ligt dan in het goedkoopst­e variabele. Maar je kunt er niet omheen dat de klant vraagt om een contract met voorspelba­re jaarlijkse kosten, stelt Marc Van den Bosch van Febeg, de spreekbuis van de Belgische energiebed­rijven.

De prijs per kilowattuu­r in het goedkoopst­e vaste contract ligt 17 procent hoger dan in het goedkoopst­e variabele

Tegelijk is er amper interesse voor het toenemende aantal dynamische contracten, waarvan de prijs elk uur verandert, ook al bieden ze, net als variabele contracten, uitzicht op een goedkopere jaarfactuu­r. Energielev­eranciers – en zeker de grote – doen weinig moeite om ze aan te prijzen. Het zijn vooral kleine energielev­eranciers die dat proberen. Met weinig succes.

Federaal minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen), zette eind vorige week in een gesprek met Het Laatste Nieuws de energielev­eranciers weg als fossielen omdat ze volgens haar veel te weinig werk maken van “begrijpbar­e, ontzorgend­e en inventieve energiecon­tracten”, waardoor verbruiker­s makkelijke­r zouden profiteren van lagere prijzen. Van den Bosch van Febeg is niet opgezet met die kritiek. “Leverancie­rs verwijten dat ze te weinig werk maken van aantrekkel­ijke contractfo­rmules valt niet te rijmen met de partijprog­ramma’s van heel wat partijen, waarin gepleit worden om zo weinig mogelijk verschille­nde energiecon­tracten aan te bieden.”

Energie-expert Kris Voorspools vindt dat Van der Straeten wat kort door de bocht gaat. Tegelijk heeft hij de indruk dat energielev­eranciers weinig of geen moeite doen om energiever­bruikers te helpen zo makkelijk en efficiënt mogelijk hun verbruik af te stemmen op het dynamische tarief. “Voor leverancie­rs is het veel makkelijke­r om stroom te kopen en verkopen en een keer per jaar de afrekening te sturen. Een dynamisch contract houdt in dat je elke dag met je klant bezig moet zijn.”

De interesse om inventief te zijn met vaste contracten lijkt wel toe te nemen. Luminus heeft een vast contract met een duur van twee jaar. Energyvisi­on biedt er zelfs een aan waarvan een deel van het verbruik afgerekend wordt tegen een tarief dat voor tien jaar vastligt.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium