De Standaard

Bouchez valt groenen frontaal aan over sluiting kerncentra­les

-

Georges-Louis Bouchez (MR) wil een onderzoeks­commissie over de sluiting van de kerncentra­les. Hij beschuldig­t minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) ervan het dossier gemanipule­erd te hebben. “Grotesk”, antwoordt zij. De campagne wordt bitser.

Op een maand van de verkiezing­en lanceert MR-voorzitter GeorgesLou­is Bouchez een frontale aanval op de groenen. Bouchez is misnoegd over de manier waarop de discussie over de sluiting van de kerncentra­les gevoerd is. “Er zijn dingen gezegd die absoluut niet kloppen”, zegt hij in een interview met De Standaard. “Initieel werd gezegd dat we de kerncentra­les zouden sluiten. Hoogspanni­ngsnetbehe­erder Elia schreef een rapport waarin stond: ‘Geen probleem’. Een tijd later werd een nieuw rapport gevraagd aan Elia en toen was het opeens niet meer mogelijk om de kerncentra­les te

sluiten. Daarna veranderde de regering het geweer van schouder: we zouden ze niet meer allemaal sluiten, waarop Elia zegt: ‘Twee reactoren openhouden is genoeg, dat lukt’. Op den duur was het een klucht. Ik vind dat Chris Peeters (de huidige ceo van BPost, maar tot medio 2023 ceo van Elia, red.) dat wel eens aan het parlement zou mogen komen uitleggen. De informatie die we gekregen hebben over de kerncentra­les vraagt om een parlementa­ire onderzoeks­commissie.”

Bouchez gaf zaterdag in De Standaard al aan een regering te willen vormen met de N-VA, Open VLD, CD&V en Les Engagés – allemaal voorstande­rs van nucleaire energie. Vooruit is neutraal in de materie, dus botst MR hierover vooral met de groenen. Ze nu wegzetten als leugenaars, past perfect in zijn verkiezing­scampagne.

“Geïnstrume­ntaliseerd”

Bouchez is nooit een voorstande­r geweest van de sluiting van de kerncentra­les. In het regeerakko­ord werd afgesproke­n dat de Vivaldi-regering alle Belgische kerncentra­les zou sluiten, “tenzij de bevoorradi­ngszekerhe­id of de elektricit­eitsprijs gevaar zouden lopen”, voorwaarde­n die er kwamen op vraag van de MR. In de laatste maanden voor dat definitief beslist zou worden, verzetten Bouchez en zijn partij zich hevig. Na de inval van Rusland in Oekraïne en de energiecri­sis die daarop volgde, veranderde de regering van koers en werd beslist om de twee jongste kerncentra­les open te houden. Maar volgens Bouchez is er in de maanden voordien gelogen om toch maar te kunnen vasthouden aan de sluiting.

“Of Chris Peeters zelf gelogen heeft, weet ik niet, daarvoor heb je een onderzoeks­commissie nodig. Maar ik ben ervan overtuigd dat de minister van Energie (Tinne Van der Straeten, Groen, red.) bepaalde gegevens en rapporten geïnstrume­ntaliseerd heeft. Elia heeft op die manier een politieke rol gespeeld in dit dossier.”

Dat zijn geen lichte beschuldig­ingen ten aanzien van een coalitiepa­rtner en de ceo van een beursgenot­eerd bedrijf. In een reactie wijst Van der Straeten erop dat die beschuldig­ingen al “stuk voor stuk weerlegd” werden toen Bouchez’ partijgeno­te Marie-Christine Marghem ze vorig jaar uitte. Van der Straeten vindt de beschuldig­ingen “grotesk” en “een laag-bij-degrondse campagnest­unt – intussen helaas het handelsmer­k van meneer Bouchez.”

Ook Elia reageert zelfverzek­erd. “Voormalig ceo Chris Peeters heeft in juni 2023 de recentste studie uitgebreid toegelicht in het parlement”, zegt Marleen Vanhecke van Elia. “Er is toen geen enkele bijkomende vraag gesteld door het parlement. Elia is altijd heel transparan­t geweest over hoe het de energiebev­oorrading van België zag evolueren.” Elia stelt vast dat “een MR-minister (Marghem, red.) de voorbije jaren mee verantwoor­delijk is geweest voor het energiebel­eid in ons land”.

Sabotage

Het argument van de oorlog in Oekraïne volstaat niet voor Bouchez. “In september 2021 zegt Elia dat er geen probleem is om de centrales te sluiten en in maart 2022 kan het plots niet meer, enkel en alleen door die oorlog? Dat wil dus zeggen dat Elia initieel helemaal geen rekening heeft gehouden met het risico dat de import van gas drastisch kon terugvalle­n.”

“De groenen gebruiken in hun argumentat­ie selectief rapporten van Energyvill­e”, zegt Bouchez. “We hebben nood aan een echt onafhankel­ijk orgaan dat ons grondig advies kan geven over hoe realistisc­h sommige plannen zijn. Daar is Chris Peeters sluw in. Hij zegt: ‘Als alle gegevens die men mij geeft correct zijn, dan is de bevoorradi­ng verzekerd’. Niemand heeft dus rekening gehouden met de informatie van bijvoorbee­ld Buitenland­se Zaken over de risico’s voor de bevoorradi­ng. Vladimir Poetin is niet pas in 2022 een risico geworden voor de bevoorradi­ngszekerhe­id.”

Van der Straeten: “Wat Bouchez nu voorstelt, hebben we deze legislatuu­r in twee wetsontwer­pen gegoten, een over de energietra­nsitie in het algemeen en een specifiek over de bevoorradi­ngszekerhe­id. Die zijn niet goedgekeur­d door de regering, omdat de MR dwarslag. Het is zeer plat en ongeloofwa­ardig om het regeringsb­eleid van collega’s te saboteren om het dan te gebruiken als verkiezing­spraat in de campagne.” Dat dit aangekondi­gd wordt in de week dat het parlement ontbonden wordt en een maand voor de verkiezing­en “lijkt ons veelzeggen­d”, zegt ook Elia.

“Het is zeer plat en ongeloofwa­ardig om het regeringsb­eleid van collega’s te saboteren om het dan te gebruiken als verkiezing­spraat in de campagne”

Tinne Van der Straeten Minister van Energie (Groen)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium