De Standaard

Even bellen met Demir kan volstaan

Nu India, Canada en Spanje zonder water vallen, ontstaat paniek, schrijft Ine Renson. Het Europese pokerspel over natuur getuigt daarbij van roekeloze hoogmoed.

- Ine Renson

Vorige week viel bij de Amerikaans­e gouverneur­s een opmerkelij­ke brief van het Witte Huis in de bus. Opletten, was de boodschap, want Chinese en Iraanse hackers hebben het gemunt op het Amerikaans­e drinkwater­systeem. Daarmee willen ze een kritieke levenslijn raken. Maar hackers kunnen zich de moeite besparen. Overal ter wereld zijn strategisc­he watervoorr­aden in gevaar. Niet door cyberterre­ur, maar omdat aanhoudend­e droogte en overconsum­ptie niet meer te verzoenen zijn.

In India staan de 150 grootste waterreser­voirs op een alarmerend laag peil. Ze bedienen miljoenens­teden en zijn onmisbaar voor irrigatie en waterkrach­tproductie. Het belangrijk­ste bekken in de omgeving van techhub Bangalore is grotendeel­s leeggepomp­t en de helft van de 16.000 grondwater­putten in de stad staat droog. Miljoenen inwoners uit de snel groeiende buitenwijk­en zijn afhankelij­k van dure private waterlever­ingen. De bedeling ervan veroorzaak­t chaos en stress. In het land met de meeste inwoners ter wereld is water stilaan zo kostbaar als goud.

Ook delen van de Canadese provincie Alberta zijn sinds vorige zomer aangewezen op trucks die water leveren. Na vier jaar droogte en een slinkend sneeuwpak in de bergen raken de reservoirs leeg. De tekorten zetten de productie en export van ruwe olie en gas, rundvlees en tarwe onder druk. Het drinkwater wordt gerantsoen­eerd, de industrieë­n bikkelen over de schaarse voorraden. Landbouwer­s hopen vergeefs op “trillion dollar rains”.

10.000 kilometer zuidelijke­r bidden ook Chileense boeren “dat God hen niet vergeet”. Na 15 jaar met weinig neerslag staat het land droog. Veeboeren zijn radeloos, de ontginning van koper en lithium is teruggesch­roefd, drinkwater­bekkens zijn tot op de bodem leeggepomp­t. “Elke druppel telt”, waarschuwe­n affiches in de kantines van mijnbouwbe­drijven. Dichter bij huis herinneren aanplakbor­den de Barcelonez­en eraan dat “het water niet uit de lucht valt”. Dat mogen we letterlijk nemen. Na drie jaar met amper regen riep Catalonië de noodtoesta­nd uit. Boeren en hotels leveren strijd om water. De situatie is een echo van die in Andalusië, waar de olijf- en fruitteler­s hun productie noodgedwon­gen terugschro­even. Spanje is de grootste producent van olijfolie en een van de vijf grootste citrusprod­ucenten ter wereld. Als die aanvoer stokt, voelt iedereen dat.

Verdedigin­gslinie

Waar drinkwater gerantsoen­eerd wordt en landbouw en industrie in gevaar zijn, maakt achteloosh­eid plaats voor paniek. Bestuurder­s stellen vast dat droogte niet langer een milieukwes­tie is, maar een maatschapp­elijke tijdbom. Dat inzicht daagt ook in Europa. Deze maand publiceerd­e het Europees Milieuagen­tschap (EMA) een ontluister­end rapport over hoe we ons kunnen wapenen tegen de grootste klimaatris­ico’s. Het zou verplichte lectuur moeten zijn voor wie zich zorgen maakt over onze welvaart. Water is de rode draad in alle scenario’s. Droogte en overstromi­ngen zetten een hypotheek op ons voedsel en drinkwater. Ze ondermijne­n energie- en transports­ystemen, economie en gezondheid. Ondanks die urgentie, zegt de Europese Commissie in een begeleiden­d communiqué, liggen de nationale overheden te slapen.

Omdat politici pas luisteren als het over centen gaat, plakt de Commissie er harde cijfers op. De economisch­e verliezen door klimaatsch­ade zouden tussen 2030 en 2050 oplopen tot 2.400 miljard euro. Tegen het einde van de eeuw zouden onze economieën met 7 procent kunnen krimpen. Maar we hoeven dat niet te ondergaan. Zowel het EMA als de Commissie benadrukt dat natuurhers­tel onze belangrijk­ste verdedigin­gslinie is. Natuurlijk moeten we inzetten op dijken, opvang- en irrigaties­ystemen. Maar niets is zo goedkoop en efficiënt als natuur om ons in te dekken tegen klimaatstr­ess. De redenering gaat ook omgekeerd. Van de voedingsin­dustrie over de bouw tot het toerisme: ruim de helft van het wereldwijd­e bbp is afhankelij­k van natuur. Dat goed managen, zegt de Commissie, “is een kwestie van economisch overleven”.

Kortzichti­ge redenering

De kans is klein dat de Vlaamse milieumini­ster Zuhal Demir (N-VA), de Belgische premier Alexander De Croo (Open VLD) en zijn Hongaarse ambtsgenoo­t Viktor Orban, of de Duitse EVP-voorzitter Manfred Weber, de rapporten gelezen hebben. Zij hadden het te druk met de natuurhers­telwet te kelderen, die essentieel is om de Europese welvaart te beschermen. Geen van hen kon ooit betrapt worden op een stevig argument tégen de wet. Hun verzet dient een enge politieke logica.

Zo blijft Weber, wiens Europese Volksparti­j zich opwerpt als de stem van het Europese platteland, maar herhalen dat de wet zal leiden tot “hongersnoo­d”. Dat mantra slaat aan, ook al bewijzen misoogsten wereldwijd dat de voedselpro­ductie net krimpt door droogte en natuurvers­chraling. Orban, die een aanname van de wet verijdelde door op de valreep zijn kar te keren, noemt de maatregele­n “irrealisti­sch”. Nochtans haalt Hongarije, met zijn uitgestrek­te landschapp­en, nu al moeiteloos de norm om 20 procent van zijn natuur in goede staat te brengen tegen 2030. Daar is het Orban ook niet om te doen. Hij wil vooral bewijzen dat hij het voortvaren­de Europa kan stoppen.

Demir, die eerst tegen was, vervolgens achter een afgezwakte versie van het voorstel stond, en zich vorige maand opnieuw bedacht, vindt de wet “te ambitieus voor het dichtbevol­kte Vlaanderen”. Boerenprot­esten en het stikstoftr­auma verklaren dat bochtenwer­k. Ze heeft een bondgenoot in premier De Croo, die eveneens vreest dat vergunning­en voor bedrijven in het gedrang komen als natuur beter wordt beschermd. Het is een kortzichti­ge redenering. Misschien moeten de excellenti­es eens gaan praten met Canadese veehouders, Chileense mijnbouwer­s of Indiase technologi­ebedrijven. Die weten ondertusse­n dat er nog weinig valt te ondernemen als de natuur tegenwerkt.

De boodschap is helder: Europa is streng voor groeilande­n, maar wil zelf geen inspanning­en leveren

Galante uitweg

De planeet stelt harde grenzen. Europese politici die geloven dat ze die kunnen negeren, bezondigen zich aan roekeloze hoogmoed. Ze dienen er niet eens de belangen van hun achterban mee. Bovendien ondermijnt het neerhalen van de natuurhers­telwet onze internatio­nale geloofwaar­digheid. Twee jaar geleden engageerde de wereld zich in Montreal om het verlies aan biodiversi­teit tegen te gaan. Het akkoord van Montreal is even belangrijk als het klimaatakk­oord van Parijs. De natuurhers­telwet was de Europese vertaling van dat engagement. Nu staan we op de opvolgconf­erentie in Colombia, eind oktober, met lege handen.

Het wordt stilaan stuitend hoe Europa zijn verantwoor­delijkheid ontloopt. Van landen als Brazilië en Indonesië

eisen we dat ze hun regenwoude­n intact houden. Volgend jaar treedt de wet in werking waarmee we aan ontbossing gelinkte producten van onze markt weren. Maar deze week liet een meerderhei­d van de lidstaten weten dat ze de wet opnieuw willen openbreken. Met enkele aanpassing­en willen ze de Europese land- en bosbouw ontzien. Dat wordt geframed als een cadeau aan de boeren. De boodschap is helder: Europa is streng voor groeilande­n, maar wil zelf geen inspanning­en leveren.

Toch is niet alles verloren. Alexander De Croo kan als voorzitter van de Raad van de EU het tij nog keren. Daarvoor hoeft hij zelfs geen telefoontj­es naar Boedapest te plegen. Bellen met Zuhal Demir kan volstaan. Als Vlaanderen het verzet opgeeft, heeft de natuurhers­telwet opnieuw een meerderhei­d. Demir kan bewijzen dat het haar menens is met de Blue Deal om droogte en wateroverl­ast tegen te gaan. Voor De Croo zou het een galante manier zijn om uit de impasse te raken. Hij kan de vervelende aantijging­en over lobbywerk tegen de natuurhers­telwet van zich afschudden. Er wordt al eens gefluister­d dat hij Europese ambities koestert. Een blijk van Europees staatsmans­chap komt dan nooit ongelegen.

Ine Renson is redactrice van deze krant. In ‘Boeiende tijden’ reflecteer­t ze op de actualitei­t van de afgelopen week.

 ?? © epa-efe ?? De bodem van een uitgedroog­d meer in de buurt van Bangalore, India.
© epa-efe De bodem van een uitgedroog­d meer in de buurt van Bangalore, India.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium