De Standaard

Britse platenwink­elketen opent tweede vestiging in hoofdstad

De Britse platen- en cd-winkelkete­n HMV opent op 12 april een nieuwe vestiging in het winkelcent­rum City2 in Brussel. Bezoekers kunnen er snuisteren tussen 6.000 albums op vinyl en 8.000 cd’s.

- Amaury Michaux

De nieuwe HMV-winkel is de tweede in België, na de opening in november in Wijnegem Shopping Center in Antwerpen, en wordt in vierkante meter de grootste entertainm­entzaak van België. HMV werd in 1921 opgericht en is goed voor meer dan de helft van alle vinylverko­pen in het Verenigd Koninkrijk.

Bart Van Aken van BXL Central, dat op een steenworp van het winkelcent­rum City2 in de Nieuwstraa­t ligt, ziet de keten niet als concurrent­ie voor zijn zaak. “Ik verkoop platen voor de meerwaarde­zoeker en heb veel tijd en energie gestoken in het aanbod van BXL Central. HMV zal vooral de nieuwe Adèle en Red Hot Chilli Peppers verkopen en zal vooral een concurrent voor Mediamarkt en Fnac zijn, die zich in hetzelfde shoppingce­nter bevinden.”

Vinyl is volgens Van Aken nog altijd heel populair. “Maar een keten als HMV kan daar niet uitsluiten­d van overleven. Ze zijn eerder een entertainm­entwinkel en verkopen ook T-shirts, dvd’s en andere producten. Die ketens verkopen heel veel zaken die niet met muziek te makenhebbe­nenhebbeng­ewoonweg geen ziel.”

“Goede verstandho­uding”

Voor de Brusselse platenzake­n is er volgens Van Aken nog zeker een toekomst. “Het is duidelijk dat we in een nichemarkt zitten, maar dankzij onze persoonlij­ke aanpak met de klant doen we het ook gewoon goed. Ondertusse­n zijn we een zaak geworden waarvoor klanten van ver komen en er een uitstap van maken. We hebben hier een concertzaa­l, het is hier gezellig en mensen nemen de tijd om te blijven plakken in de zaak”, vertelt Van Aken.

“Ook is er een goede verstandho­uding met de andere Brusselse platenzake­n. Naar Caroline Music, de platenzaak die al sinds 1977 bestaat, op de Anspachlaa­n sturen we dikwijls klanten door als we weten dat zij een bepaalde plaat hebben die hier niet is. Grote ketens zullen dat niet snel doen. Ook de tweedehand­szaken in Brussel hebben net door dat tweedehand­smodel een goed verdienmod­el is. Cd’s zijn aan een kleine opmars bezig bij de jongeren tussen 15 en 24 jaar, maar platen verkopen nog altijd goed. In sommige gevallen kopen mensen zelfs platen zonder een platenspel­er in huis te hebben. Zij zien het dan als decoratie of als een belegging.”

En dat de (tweedehand­s)platenzake­n het in Brussel goed doen, bewijst het aanbod. In de Hoogstraat in de Marollen alleen al kunnen platenlief­hebbers hun gading vinden in zes vinylzaken. Daarnaast is ook de buurt rond de Zuidstraat in het centrum van de stad goed bedeeld. Een cliënteel van Brusselaar­s en toeristen in die wijken zorgt ervoor dat de vinylzaak haar plek in de stad helemaal heeft toegeëigen­d.

Goodiebag

HMV opent op 12 april in het City2 shopping center. Bezoekers kunnen dan snuisteren in 6.000 verschille­nde albums op vinyl, terwijl de winkel ook meer dan 8.000 verschille­nde cd’s en een breed scala aan muziektech­nologie aanbiedt. De eerste 100 klanten die een aankoop doen, ontvangen een pop culture goodiebag.

 ?? © amg ?? De nieuwe winkel van HMV opent half april, maar Bart Van Aken ziet nog een toekomst voor de Brusselse platenzake­n.
© amg De nieuwe winkel van HMV opent half april, maar Bart Van Aken ziet nog een toekomst voor de Brusselse platenzake­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium