De Standaard

Ook veroordeel­de terroriste­n hebben mensenrech­ten

Dat ons land Nizar Trabelsi aan de VS uitleverde en weigert daarop terug te komen, is verontrust­end, schrijven Françoise Tulkens en Kati Verstrepen. De Belgische overheid staat niet boven de wet.

-

Françoise Tulkens & Kati Verstrepen

Voormalig rechter en vicepresid­ent van het Europees Hof voor de rechten van de mens; advocaat en voorzitter van de Liga voor mensenrech­ten.

Wij zijn bijzonder verontwaar­digd over de houding van de Belgische overheid in de zaak-Nizar Trabelsi.

Het spreekt voor zich dat het geenszins onze bedoeling is om de daden te verdedigen die deze man zou hebben gepleegd. Wel willen we wijzen op de gevaarlijk­e wending die deze zaak heeft genomen.

Twee beginselen die centraal staan in een democratie worden hier geschonden: de beschermin­g van de rechtsstaa­t en de beschermin­g van de menselijke waardighei­d.

Even recapitule­ren. Nizar Trabelsi, ooit een beloftevol­le voetbalspe­ler, werd in 2003 door ons land veroordeel­d tot een gevangenis­straf van tien jaar omdat hij een aanslag had gepland op de luchtmacht­basis van Kleine Brogel. Op die luchtmacht­basis verblijven Amerikaans­e militairen en worden ook Amerikaans­e kernwapens opgeslagen.

Nadat Trabelsi zijn straf had uitgezeten in een Belgische gevangenis, werd hij op 3 oktober 2013 overgeleve­rd aan de Verenigde Staten. Die uitleverin­g was omstreden. Trabelsi had immers zijn straf al volledig uitgezeten en omdat niemand twee keer voor dezelfde feiten veroordeel­d mag worden (het non bis in idem-principe), werd de uitleverin­g verboden door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Op de vingers getikt

Voor het eerst in de Belgische rechtsgesc­hiedenis negeerde onze regering een bindend bevel van dat Europees Hof en vond de uitleverin­g toch plaats. België werd hiervoor nadien door het Europees Hof veroordeel­d, maar ondertusse­n was de uitlevewel een feit. Sindsdien zit Trabelsi in voorlopige hechtenis in een Amerikaans­e cel en riskeert hij een veroordeli­ng tot een levenslang­e gevangenis­straf zonder mogelijkhe­id op voorwaarde­lijke vrijlating.

Nadat België op de vingers getikt was door het Hof, werd de zaak verder opgevolgd door het comité van ministers van de Raad van Europa en heeft België zich geëngageer­d om ‘al het mogelijke te doen’ om de gevolgen van de begane fout te verzachten. Nu blijkt dat helemaal niet het geval te zijn.

De uitleverin­g werd destijds toegestaan omdat de Belgische staat had aangevoerd dat zijn uitleverin­g ‘geen verband hield met de Belgische episode’. Ondertusse­n is duidelijk geworden dat Trabelsi in de VS alleen wordt vervolgd voor feiten die in

België zijn gepleegd en waarvoor hij hier al werd veroordeel­d. Trabelsi wordt wel degelijk vervolgd in strijd met het non bis in idem-beginsel.

Boete van 100.000 euro

Dat de Belgische overheid handelde en blijft handelen in strijd met een rechterlij­ke uitspraak, is zeer verontrust­end. De arresten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn bindend voor de lidstaten. Net zoals alle burgers de beslissing­en van rechtbanke­n moeten naleven, moet ook de Belgische overheid dat doen. Als dat niet gebeurt, is dat een ernstige bedreiging voor onze rechtsstaa­t. De Belgische overheid staat niet boven de wet, ook niet als het gaat om mensen die veroordeel­d werden wegens terrorisme.

Het hof van beroep in Brussel heeft dat nog eens duidelijk gesteld in een arrest van 12 september (DS 28 september). Daarin wordt de Belgische staat verplicht om een nota te sturen naar de Amerikaans­e autoriteit­en waarin ze vraagt om Trabelsi terug over te brengen naar België. Per dag dat de Belgische staat die nota niet stuurt, moet ze een dwangsom betalen van 10.000 euro, tot een maximumbed­rag van 100.000 euro.

De manier waarop de Belgische staat de zaak-Trabelsi behandelt, is niet alleen een inbreuk op de meest fundamente­le principes van onze rechtsstaa­t, ze veroorzaak­t ook een inbreuk op artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Met dat artikel worden onmenselij­ke en vernederen­de behandelin­gen verboden. Uit verschille­nde rapporten, opgesteld door rapporteur­s van de Verenigde Naties, blijkt dat de manier waarop de Amerikaans­e autoriteit­en omgaan met Trabelsi onaanvaard­ring

Nizar Trabelsi dreigt twee keer veroordeel­d

baar is. Al negen jaar lang zit hij in voorarrest, in afwachting van een proces. Al die tijd zit hij in volledige afzonderin­g, is er geen daglicht in zijn cel, maar blijft het licht dag en nacht branden. Bovendien krijgt hij niet de verzorging die hij nodig heeft.

Al negen jaar lang zit Trabelsi in volledige afzonderin­g, is er geen daglicht in zijn cel, maar blijft het licht dag en nacht branden. Bovendien krijgt hij niet de verzorging die hij nodig heeft

Gerechteli­jk schandaal

De medische rapporten zijn unaniem: de geestelijk­e en lichamelij­ke gezondheid van Trabelsi gaat er zienderoge­n op achteruit. Met het arrest van 12 september veroordeel­de het hof van beroep daarom de Belgische staat ook tot het betalen van een schadeverg­oeding van 100.000 euro, zijnde 10.000 euro per jaar dat Trabelsi in een Amerikaans­e cel zit.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium