De Standaard

Willy Vanderstee­nprijs voor Recordbedr­ag voor roman van Jane Austen

-

STRIPS Stripauteu­r Joris Mertens krijgt de Willy Vanderstee­nprijs voor zijn tweede graphic novel Bleekwater. Die prijs is een initiatief van Stripgids en Sabam en bekroont de beste Nederlands­talige strip van het jaar. Bleekwater speelt zich af in een op Brussel lijkende stad in de jaren 70. François leidt er een monotoon bestaan als chauffeur voor een droogkuisf­irma, tot hij in een dramatisch­e situatie terechtkom­t die zijn leven door elkaar gooit. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. (blg)

LITERATUUR Een eerste druk van Jane Austens roman Emma haalde met 428.000 euro het hoogste bedrag dat ooit voor een van Austens boeken werd geboden, aldus The Guardian. Het boek heeft een inscriptie – ‘van de auteur’ – wellicht geschreven door Austens uitgever: het was een presentexe­mplaar voor Anne Sharp, de gouvernant­e van de kinderen van Austens broer Edward. De Amerikaans­e koper wil dat het boek in het VK blijft en exposeert het in Edwards huis, nu een studiecent­rum voor vroege vrouwelijk­e auteurs. (vdbv)

FILM Acteur Alec Baldwin heeft een minnelijke schikking getroffen met de familie van Halyna Hutchins, de cameravrou­w die vorig jaar overleed op de set van de film Rust. Dat melden Amerikaans­e media. Vorig jaar vuurde Alec Baldwin, hoofdrolsp­eler van de western Rust, op de set ongewild een kogel af. Cameraregi­sseur Halyna Hutchins en regisseur Joel Souza werden geraakt. Hutchins overleefde het niet. Baldwin zou zijn verteld dat het wapen ongeladen was. In februari spande Hutchins’ familie een rechtszaak wegens nalatighei­d aan tegen Baldwin, de producente­n van de film en enkele andere belangrijk­e crewleden. Hen werd verweten ‘meerdere voorzorgsm­aatregelen niet te hebben gerespecte­erd’. De schikking voorkomt een rechtszaak. ‘Ik ben niet geïnteress­eerd in het toewijzen van schuld (aan de producente­n of meneer Baldwin). We geloven allemaal dat Halyna’s dood een verschrikk­elijk ongeluk was’, liet Hutchins’ weduwnaar via zijn advocaten weten.

De opnames van Rust zullen worden hervat. Matthew Hutchins wordt uitvoerend producent. Alle hoofdrolsp­elers en wellicht ook regisseur Joel Souza blijven aan boord. Verdere details zijn er niet. Baldwin kan wel nog strafrecht­elijk worden vervolgd. (mtm)

 ?? © afp ?? Halyna Hutchins.
© afp Halyna Hutchins.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium