De Standaard

Hoe wordt diervrij leer gemaakt?

-

‘Ik lees veel over schoenen en handtassen die gemaakt worden van fruitovers­chotten, paddenstoe­len en schimmels’, mailt Guido Van Camp. Ze zien eruit alsof ze van leer gemaakt zijn, maar ze zijn vegan. Er is geen dier aan te pas gekomen. ‘Hoe kun je van die grondstoff­en leer maken?’

Of het nu in Londen is of in Parijs, klimaatact­ivisten laten van zich horen tijdens grote mode-evenemente­n. De kledingind­ustrie veroorzaak­t veel broeikasga­suitstoot. Leer moet het ook ontgelden. Niet alleen is de grondstof medeverant­woordelijk voor problemen die aan veeteelt kleven, zoals boskap, broeikasga­suitstoot en dierenleed, het leerlooien vergt grote hoeveelhed­en water en chemicalië­n en leidt op tal van plekken op aarde tot vervuild rivierwate­r.

Het kan ook anders, getuigen bedrijven als MycoWorks, Vegea en Appleskin. Zij proberen, zoals hun namen al doen vermoeden, het dier uit de productiek­eten te halen.

Sommige producente­n verwerken fruitreste­n en ander plantaardi­g afvalmater­iaal tot een pulp, en maken daar vellen van die ze drogen. Vervolgens komen er weekmakers en coatings aan te pas om het geheel de kenmerken van leer te geven. Steeds vaker worden daar biologisch afbreekbar­e chemicalië­n voor gebruikt.

Maar als je afgaat op het aantal patenten en recente wetenschap­pelijke publicatie­s, lijkt leer dat gemaakt is van schimmeldr­aden hogere ogen te gooien. ‘Je mag het eigenlijk geen leer noemen’, zegt microbiolo­og Han Wösten van de universite­it van Utrecht. ‘Dat vertellen de Italiaanse onderzoeke­rs met wie ik samenwerk mij althans’, voegt hij er lachend aan toe.

Wösten werkt aan vegan leer in samenwerki­ng met onder meer autofabrik­anten die hun autostoele­n op termijn met schimmelma­teriaal willen afwerken. De ontwikkeli­ngen gaan snel, weet hij. ‘Binnenkort brengt een groot Frans modehuis ook tassen uit, gemaakt van dit materiaal.’

In de biotechind­ustrie is al veel ervaring met schimmelkw­eek. ‘De vleesverva­nger quorn wordt op grote schaal in reactoren geproducee­rd. Hetzelfde geldt voor citroenzuu­r dat als conserveri­ngsmiddel dient of aan dranken een zure smaak geeft, en tal van enzymen die in vaatwastab­letten of wasverzach­ters zitten.’ Op die kennis wordt voortgebor­duurd bij de productie van op schimmel gebaseerd vegan leer, aldus Wösten.

Wat is de truc met de schimmels? Dat kan biotechnol­oog en architecte Elise Elsacker van de universite­it van Newcastle uitleggen. Zij doet ook onderzoek naar schimmeldr­aden. Mycelium is overigens de meer gangbare naam voor het netwerk aan draden dat paddenstoe­len gebruiken om aan hun voedsel te komen.

‘Wij werken met de schimmeldr­aden van lakzwam, vertelt Elsacker. ‘We laten ze

 ?? © nasa ?? Rotsachtig materiaal bombardeer­t de jonge aarde (artistieke impressie).
© nasa Rotsachtig materiaal bombardeer­t de jonge aarde (artistieke impressie).
 ?? © getty ??
© getty

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium