De Standaard

R.I.P. Kartonnen Dozen

-

Er kwam dan toch geen oplossing uit de bus: de lgbti-boekhandel Kartonnen Dozen in Antwerpen sluit eind oktober de deuren, nu er geen medebestuu­rder werd gevonden die de inclusieve boekenwink­el kon of wou uitbaten. Na een kwarteeuw, eerst nog onder de naam ’t Verschil, komt er zo dus een einde aan de regenboogb­oekenzaak van huidig eigenaar Johanna Pas.

Is dat nog van deze tijd, een boekhandel die zich specifiek richt op de lgbti-gemeenscha­p, vraagt u zich misschien af. Het is zeker zo dat vandaag een pak minder mensen zullen aarzelen om bij Fnac of Standaard Boekhandel het boek of de verfilming van Call me by your name of La vie d’Adèle te kopen. Maar iemand voor wie dit nog gevoelig ligt, bijvoorbee­ld omdat hij/zij/die nog niet uit de kast is, kan een aparte queer boekhandel net een veilige plek vinden om te shoppen. Voor wie vooral wil snuisteren door rekken vol minder bekende titels, is een zaak als Kartonnen Dozen een walhalla. Met in de winkel en de online shop meer dan tweeduizen­d boeken en films over lgbti-thema’s is het aanbod er vele malen uitgebreid­er dan bij de klassieke ketens. Als je niet kunt kiezen uit die veelheid, is er altijd iemand om je te adviseren over welk boek precies bij jou past, bijvoorbee­ld als je zoekt naar advies over het opvoeden van queer kinderen of een roman wilt lezen over leven met aids.

In steden als New York of Londen vind je in zowat elke boekhandel een groot aanbod queer boeken, met tijdens Pride Month vaak zelfs een hele etalage met de nieuwste exemplaren. Ik zie het bij ons toch niet zo snel gebeuren. De meeste boekhandel­s hebben zelfs geen aparte afdeling met fictie of non-fictie over lgbti-thema’s, wat misschien als voordeel heeft dat ook het brede (hetero)publiek de nieuwe roman van Edouard Louis sneller ontdekt, maar het niet gemakkelij­ker maakt voor wie een boek wil vinden waarvan die nog niet wist dat het bestond.

Dat was juist altijd zo heerlijk in Kartonnen Dozen. En dat is het nog steeds, of toch tot 29 oktober, wanneer de deuren sluiten. Rep u dus naar Zurenborg, en sla kartonnen dozen vol leesvoer in, nu het nog kan!

In Kartonnen Dozen vind je het boek waarvan je niet wist dat het bestond

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium