De Standaard

Porsche scheurt op beurs meteen naar recordwins­t

-

Een Porsche of een Ferrari? Voor menig autoliefhe­bber zal het altijd een dilemma blijven. Gaat het echter om de marktwaard­e van het merk, dan is het een uitgemaakt­e zaak. Het automerk uit Stuttgart is sinds zijn beursdebuu­t van donderdag in één klap 75 miljard euro waard, meer dan dubbel zoveel als de vuurrode concurrent uit Italië.

Dat de beursgang van Porsche een succes zou worden, was al langer duidelijk. Nog vóór donderdag hadden grote fondsen uit Qatar en Noorwegen al voor bijna 4 miljard euro ingetekend. En moederconc­ern Volkswagen had eerder deze week al bekendgema­akt dat het de aandelen

tegen 82,50 euro per stuk aan de man zou brengen, aan de bovenkant van de prijsvork.

Omdat er zo’n 114 miljoen aandelen in Porsche naar de beurs werden gebracht – ze kregen het symbool ‘P911’, naar het gelijknami­ge, iconische automodel – levert dat de sportwagen­fabrikant een slordige 9,4 miljard euro op. De beursintro­ductie van Porsche is daarmee de grootste van Europa sinds 2011, toen grondstoff­enreus Glencore naar de beurs trok.

De beursintro­ductie van Porsche is de grootste van Europa sinds 2011

Dat Porsche hierin slaagt op een moment dat het slecht toeven is op de beurzen, zorgt alleen maar voor extra glans. Voor beursintro­ducties is 2022 zelfs een echt rampjaar. Tussen januari en september haalden bedrijven die zich waagden aan een zogenoemde IPO (initial public offering) amper 10 miljard dollar op. Een daling van 83 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, weet Bloomberg.

De miljarden die Porsche hiermee binnenhaal­t, wil het naar eigen zeggen in de eerste plaats gebruiken om de elektrific­atie van zijn vloot te versnellen (DS 7 september). De ambitie is dat tegen 2030 80 procent van de verkochte wagens volledig elektrisch is. Ook al werden er vorig jaar meer volledig elektrisch­e Taycans verkocht dan Porsche 911’s, toch heeft de autobouwer daarvoor nog een lange weg af te leggen.

Ondanks zijn beursgang blijft Porsche stevig vervlecht met zowel de Volkswagen Group als met oprichters­familie Porsche-Piëch. Van de 911 miljoen gecreëerde aandelen in Porsche – dat aantal is uiteraard opnieuw geen toeval – heeft de Volkswagen Group er maar een kwart van de hand gedaan. Slechts de helft daarvan is verhandelb­aar op de beurs van Frankfurt, de andere helft was al eerder onderhands verkocht aan de familie Porsche-Piëch voor zo’n 10 miljard euro. Die familie heeft al langer een beursgenot­eerde holding, onder de naam Porsche SE. Wie rechtstree­ks in de autobouwer wil investeren, moet dus opletten niet het verkeerde aandeel te kopen.

Blijft dan nog de vraag of Porsche ook na zijn ijzersterk­e debuut Ferrari de baas blijft. Eigenaars van dat laatste aandeel werden sinds de beursgang van het Italiaanse racepaard flink verwend, met een gemiddeld rendement van 25,5 procent per jaar. Als het aan Porsche ligt, zal het ook daar niet onderdoen. Het merk beloofde alvast om begin volgend jaar een speciaal dividend uit te keren aan zijn aandeelhou­ders ter waarde van – jawel – 911 miljoen euro.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium