De Standaard

Knieval voor Trump levert bestseller­auteur de zege op

-

In 2016, toen hij beroemd werd met zijn bestseller Hillbilly elegy, vergeleek J.D. Vance Donald Trump nog met Adolf Hitler. Nu werd hij met de expliciete steun van Trump Republikei­ns senaatskan­didaat voor Ohio.

Van Donald Trump wordt gezegd dat hij nooit vergeeft. J.D. Vance is de uitzonderi­ng die de regel bevestigt. De onbekende Vance (37) kwam in 2016 in de schijnwerp­ers te staan na de publicatie van zijn autobiogra­fische Hillbilly elegy. In dat vaardig geschreven relaas van zijn jeugd schetste hij ook een portret van een milieu: de arme, laagopgele­ide, zuipende en wapengekke hillbillie­s (boerenkink­els) uit de Appalachen. Het boek kreeg lovende recensies en werd een bestseller. Progressie­ve intellectu­elen lazen het als een handleidin­g tot een ‘ander’ Amerika: een marginale, verbitterd­e, aan opiaten verslaafde lower class die al jaren geen werk meer vindt. Een relevante bevolkings­groep, want iedereen voelde dat het nieuwe fenomeen Trump er leefde. Vance zelf was zijn milieu miraculeus ontstegen, met een Harvarddip­loma en een carrière in Silicon Valley. Zijn analyse was centrumrec­hts: hij weet de marginale levensstij­l van zijn familie niet aan een harteloos sociaal-economisch systeem, maar aan een gebrek aan persoonlij­ke verantwoor­delijkheid.

Culturele heroïne

Op Trump had Vance het niet begrepen. De Hitlerverg­elijking bleef lang onder de radar, maar in een opiniestuk noemde hij Trump ‘een culturele vorm van heroïne’: ‘Wat hij vertelt, smaakt goed voor die mensen, maar hij kan hun problemen nooit oplossen.’ Vance noemde Trump ook ‘een demagoog die de blanke werkende klasse naar een zeer duistere plaats lokt’.

Dat was toen. Over naar 2022. De voorverkie­zingen zijn begonnen, waarin de Republikei­nen en de Democraten hun kandidaten aanduiden voor de Midtermver­kiezingen van 8 november. Die zijn cruciaal voor welke richting de VS de volgende jaren uitgaan. Ohio mocht de spits afbijten. Vooral de senaatsrac­e in deze staat wordt cruciaal voor Joe Biden: de Democraten moeten Ohio winnen om te vermijden dat de Senaat hen ontglipt.

Omdat een zittende (Republikei­nse) senator met pensioen gaat, ligt de strijd er open. Aan Republikei­nse zijde waren er zeven kandidaten. Velen gingen op bedevaart naar Mar-a-Lago om de steun van Trump af te smeken. Een enkeling profileerd­e zich net als Trump-kritisch, als een terugkeer naar de ‘normale’ Republikei­nse ideeën. Er broeit immers een tweestrijd in de partij. Trump blijft maar hameren op de leugen dat hij de verkiezing­en van 2020 onrechtmat­ig verloren heeft, en eist dat iedereen hem steunt. Traditione­le Republikei­nen vrezen dat dat pad nergens heen leidt, en dromen van een tijdperk na Trump. Maar diens invloed is nog zo groot.

En dus worden deze voorverkie­zingen een test. Tillen de Republikei­nse kiezers nog steeds automatisc­h de kandidaat van Trumps voorkeur op het schild? De zege van Vance doet het vermoeden. Die leek aanvankeli­jk kansloos, tot Trump hem opeens zijn steunbetui­ging gaf. Verrassend, gezien die uitspraken uit 2016.

Totale metamorfos­e

Vances metamorfos­e was dan ook totaal. Stilistisc­h ruilde hij zijn nuances in voor grove oneliners, vol haat tegen immigrante­n, Democraten, China en de farmaceuti­sche industrie. Hij beschuldig­de Biden er zelfs van opzettelij­k opiaten het land in te laten, ‘om Republikei­nse kiezers te doden’. Over de oorlog zei hij dat ‘de Oekraïners hem gestolen konden worden’. En over Trump ‘was zijn mening veranderd’.

Vance heeft machtige fans zoals Peter Thiel, de stichter van PayPal, en Fox Newssterpr­esentator Tucker Carlson. Zij overtuigde­n Trump om Vance te steunen, en opeens stond die boven aan de peilingen.

Een invloedrij­ke oudgediend­e van de partij, Tony Daunt uit Michigan, schimpte op ‘partijgeno­ten die cynisch Trumps leugens bevestigen, uit misplaatst geloof, lafheid of puur arrivisme’. Bij een intellectu­eel als Vance kan het alleen het laatste zijn, maar met succes: hij haalde het – met 32 procent van de stemmen, tegenover 23 procent voor zijn twee naaste rivalen.

Is Trump nog steeds de kingmaker? The Washington Post wijst erop dat 68 procent van de Republikei­nen in Ohio niet Trumps advies volgde. Voor een echt antwoord is het wachten op andere voorverkie­zingen.

Steven De Foer

Over de oorlog zei Vance dat ‘de Oekraïners hem gestolen konden worden’. En over Trump ‘was zijn mening veranderd’

 ?? © ?? Toen Donald Trump besloot Vance te steunen, stond die opeens boven aan de peilingen. ap
© Toen Donald Trump besloot Vance te steunen, stond die opeens boven aan de peilingen. ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium