De Standaard

Dit is niet om te lachen

-

‘Nu moeten we ons zorgen maken over wie de volgende Will Smith wil zijn in comedyclub­s en theaters’, zei de Amerikaans­e comedian Kathy Griffin nadat Will Smith een klap had uitgedeeld aan Chris Rock op het podium van de Oscars, voor een grap ten koste van zijn vrouw Jada Pinkett Smith. Lang heeft het niet geduurd. We zijn nog maar goed een maand later of iemand heeft het podium bestormd om de geruchtmak­ende comedian Dave Chappelle tegen de grond te werken. Het leek geen knuffel.

Het is niet duidelijk wat de drijfveer van de dader was. Had Chappelle net zijn vrouw beledigd? Het gebeurde op het comedyfest­ival ‘Netflix is a joke’ in de Hollywood Bowl in Los Angeles. Meteen na de aanval op de comedian rende een tiental mensen uit het publiek het podium op om de comedian en, nu ja goed, meteen ook het vrije woord te beschermen. En om de dader een lesje te leren. Hollywooda­cteur Jamie Foxx, ook een comedian, was een van hen. Erg geruststel­lend, vond Chappelle. ‘Als je in problemen bent, is er altijd nog Jamie Foxx die opdaagt met een sheriffhoe­d.’

De comedian kwam er zonder kleerscheu­ren van af. Even later keerde hij terug op het podium, samen met Chris Rock, die grapte dat het misschien weer een aanval door Will Smith was. De dader werd daarentege­n afgevoerd door de hulpdienst­en met een gebroken arm, onder luid boegeroep van omstanders.

Volgens de politie was de mannelijke dader gewapend met een replica van een pistool met een mes in. ‘Het was een trans man’, grapte Chappelle, die eind vorig jaar kritiek kreeg, omdat enkele grappen uit zijn jongste Netflix-special als transfoob werden gezien.

Het is niet bekend of iemand daarom moest lachen. Het wordt voor het publiek steeds moeilijker om het onderschei­d te maken tussen klappen, en klappen uitdelen. Comedians schrijven zich best in voor lessen zelfverded­iging. Dat wordt lachen.

Het wordt voor het publiek steeds moeilijker om het onderschei­d te maken tussen klappen, en klappen uitdelen

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium