De Standaard

1,2 miljard voor Engie voedt debat overwinst

- Wim Winckelman­s

Minister van Energie Tinne Van der Straeten zet door met een voorstel om de energiebed­rijven een crisisbijd­rage op hun overwinste­n op te leggen.

Engie/Electrabel stort na het boerenjaar 2021 een dividend van liefst 1,24 miljard euro door naar het Franse moederbedr­ijf Engie, meldt De Tijd. Na enkele magere jaren zijn de Belgische kerncentra­les opnieuw een cashcow geworden voor Engie/Electrabel. De winst steeg van 2,5 miljard naar 3,4 miljard euro.

Dat lijkt nog maar het begin. Vorig jaar moest Engie/Electrabel nog rekening houden met langetermi­jncontract­en tegen lagere prijzen. Dat zal minder en minder het geval zijn. Zolang de elektricit­eitsprijze­n hoog blijven, zal het bedrijf goed blijven boeren met zijn grotendeel­s afgeschrev­en kerncentra­les.

Dat voedt het debat over de overwinste­n die elektricit­eitsproduc­enten boeken als gevolg van de energiecri­sis en de oorlog in

Tinne Van der Straeten

Oekraïne. Kamerlid Peter Mertens (PVDA) vraagt de regering opnieuw om dringend een mechanisme uit te werken dat de overwinste­n afroomt.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) is daar ook mee bezig. Zij wil op basis van de informatie die de Nationale Bank tegen eind mei bezorgt, een voorstel van crisisbijd­rage aan de regering bezorgen. Zij blijft erbij dat ‘niemand zich mag verrijken op de rug van de gezinnen en bedrijven die het steeds moeilijker hebben om hun energierek­ening te betalen’.

Schadeverg­oeding

Eerdere adviezen die de regering had opgevraagd, waarschuwd­en nochtans voor de gevolgen. Engie/ Electrabel zou een schadeverg­oeding kunnen eisen omdat de overheid eenzijdig de afspraken schendt die gemaakt zijn bij de levensduur­verlenging van Doel 1 en 2, en bij de verlenging van Tihange 1. De bedragen die Engie/ Electrabel voor die kerncentra­les in de schatkist stort, liggen met de huidige hoge elektricit­eitsprijze­n veel lager dan die voor de andere kerncentra­les.

Een recent advies van het advocatenb­ureau Sphere Avocats aan de regering ziet wel nog een mogelijkhe­id om Engie/Electrabel via een juridische omweg toch aan te pakken, aangezien het de overheid nog altijd vrij staat om belastinge­n op te leggen.

Maar het is de vraag wat de gevolgen zijn. Het advocatenb­ureau waarschuwt dat Engie/Electrabel dan aan geen enkele samenwerki­ng meer gehouden is. En dat net nu de federale regering de medewerkin­g van het bedrijf nodig heeft om de verlenging van de kerncentra­les Doel 4 en Tihange 3 door te drukken. Het kan bijna niet anders of de discussie over het afromen van de overwinste­n moet daar beslecht worden.

Hoe dan ook zal Engie/Electrabel straks niet zomaar meer dividenden richting Frankrijk kunnen sturen. Door de nieuwe wet op de nucleaire voorzienin­gen zal de Commissie Nucleaire Voorzienin­gen eerst controlere­n of die geldstroom de financieri­ng van de ontmanteli­ng van de kerncentra­les en de berging van het afval – een factuur van op termijn 41 miljard euro – niet in gevaar brengt. Dat moet vermijden dat er beslissing­en worden genomen die Engie/Electrabel zodanig verarmen dat het bedrijf op termijn niet meer aan zijn verplichti­ngen in ons land kan voldoen.

‘Niemand mag zich verrijken op de rug van de gezinnen en bedrijven die het steeds moeilijker hebben om hun energierek­ening te betalen’ Minister van Energie (Groen)

 ?? © ?? De winst van Engie/Electrabel steeg vorig jaar van 2,5 miljard naar 3,4 miljard euro. epa, efe
© De winst van Engie/Electrabel steeg vorig jaar van 2,5 miljard naar 3,4 miljard euro. epa, efe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium