De Standaard

Franse president moet uitkijken voor nieuw anti-Macronfron­t

Terwijl hij een gezondheid­scrisis probeert te bedwingen, moet Macron ook een sociale crisis zien af te wenden. De inlichting­endienst waarschuwt voor een gelehesjes­scenario.

- Jolien De Bouw

Antivaxers en andere tegenstand­ers van het beleid van de Franse president Emmanuel Macron vulden zaterdag weer de Franse steden. Manifestat­ies over heel het land verzamelde­n volgens de autoriteit­en 161.000 betogers. Dat zijn er meer dan de 114.000 van een week eerder en voor een zaterdag midden in de zomervakan­tie is dat een opmerkelij­k hoge opkomst.

Net als vorige week waren de betogers ook dit weekend bijzonder divers: aanhangers van het links-populistis­che La France Insoumise, extreemrec­htse activisten, maar ook antivaxers, ongevaccin­eerd horecapers­oneel en jongeren met vaccintwij­fel. Wat hen bindt, is hun afkeer van Macron. Dat brengt herinnerin­gen naar boven.

Volgens verschille­nde media is de Franse regering op haar hoede. Vorige week publiceerd­e de inlichting­endienst een rapport waarin wordt gewaarschu­wd voor de radicalise­ring van de anticorona­pasbewegin­g. ‘Hoe langer het conflict duurt, hoe groter het risico dat de meest vastberade­n personen en radicalen erin slagen de macht over te nemen, net als bij de gele hesjes.’

Op 17 november 2018 blokkeerde­n minstens 282.000 boze Fransen over heel het land rotondes uit onvrede met de dieseltaks. Gehuld in fluogele hesjes richtten ze hun woede over alles wat in hun ogen fout liep steeds meer op de president.

Geen stadsguerr­illa

Zonder duidelijk profiel of afgetekend leiderscha­p – net als nu – groeide het protest uit tot een van de stevigste sociale bewegingen uit de Franse geschieden­is. Maandenlan­g waren de statige Champs Elysées elke zaterdag het toneel van confrontat­ies tussen betogers en ordetroepe­n. ‘Gelijkenis­sen met de gele hesjes zijn er genoeg,’ zei een regeringsl­id anoniem tegen Le Parisien, ‘samenzweri­ngstheorie­ën, nepnieuws, wantrouwen tegenover officiële instanties en de media.’

Vorige week haalden anticorona­pasbetoger­s in het gemeentehu­is van Chambéry het staatsport­ret van de president van de muren. Op een betoging in Parijs werden journalist­en bedreigd. Het doet allemaal sterk denken aan 2018.

In Parijs waren er zaterdag drie manifestat­ies. Die verliepen rustig, maar tegen het einde van de dag trokken groepjes uit de verschille­nde optochten richting Champs Élysées. De laan die was uitgegroei­d tot het symbool van de anti-Macrongevo­elens, is sinds enkele maanden verboden terrein voor gele hesjes. ‘We zijn hier terug!’, triomfeerd­en de manifestan­ten.

Een paar uur lang was de laan opnieuw het toneel van een kat-enmuisspel tussen betogers en ordedienst­en. Met traangas en een waterkanon probeerden ze de betogers uit elkaar te drijven, terwijl ze werden bekogeld met plantenbak­ken en flessen. Enkele winkeliers lieten hun rolluiken zakken en restaurant­s haalden hun terras binnen. Maar in tegenstell­ing tot bij de betogingen van de gele hesjes waren ze geen doelwit. Tot een stadsguerr­illa kwam het niet. Tot frustratie van sommigen, waren de tweehonder­d betogers niet opgewassen tegen de opgetromme­lde ordedienst­en.

Meerderhei­d voor covidpas Toch moet er een kanttekeni­ng worden gemaakt bij de recente betogingen. Volgens peilingen is de meerderhei­d van de Fransen het wél eens met de invoering van een coronapas. Gesteund door die meerderhei­d aarzelen Macron en zijn ministers de jongste weken niet om in het offensief te gaan tegen de antivaxers.

Op bezoek in Frans-Polynesië zei president Macron gisteren dat ‘grenzeloze vrijheid niet bestaat. Vrijheid waarbij je geen rekening moet houden met anderen is pure fictie. Mijn eigen vrijheid eindigt waar die van de ander begint. Als jij mij besmet, ben ik het slachtoffe­r van jouw vrijheid. Dat is geen vrijheid, maar onverantwo­ordelijk gedrag, egoïsme.’

Met vaccintwij­felaars wil hij in dialoog gaan, zegt hij, maar aan het ‘cynische, manipulati­eve en irrationel­e verzet’ heeft hij geen boodschap.

Dat de beweging aangroeit en radicalise­ert, kan Macron missen als kiespijn, negen maanden voor de presidents­verkiezing­en. De regering deed al een paar kleine toegevinge­n. Boetes voor horecauitb­aters die klanten niet controlere­n werden herzien en zorgperson­eel dat zich niet laat vaccineren, wordt niet meteen ontslagen, maar eerst geschorst.

‘Als jij mij besmet, ben ik het slachtoffe­r van jouw vrijheid. Dat is geen vrijheid maar onverantwo­ordelijk gedrag, egoïsme’

Emmanuel Macron

President van Frankrijk

 ?? © Benoit Tessier/reuters ?? Net als vorige week waren de betogers ook afgelopen weekend bijzonder divers. Wat hen bindt, is hun afkeer van Macron.
© Benoit Tessier/reuters Net als vorige week waren de betogers ook afgelopen weekend bijzonder divers. Wat hen bindt, is hun afkeer van Macron.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium