De Standaard

Weggespoel­d als speelgoeda­uto’s

De inwoners van een straat in Dinant zagen zaterdagav­ond hoe een woeste watermassa het asfalt in stukken opbrak, en 27 auto’s op één grote schroothoo­p gooide. Op één auto na.

- Cedric Lagast

Zaterdagav­ond rond 20 uur begon het te regenen in Dinant. De bewoners van de Rue de Philippevi­lle zagen hoe een stroom water door hun straat begon te lopen. De bewuste straat is een steile, aflopende weg die beneden uitgeeft op de Maas. Maar deze keer kwam de dreiging van het water niet van beneden.

‘Het water stroomde door de straat naar beneden’, zegt Yassine Chouaibi, wiens vader een garage heeft helemaal boven op de straat. ‘Ik wilde zeker zijn dat het water niet in onze garage zou binnenlope­n, dus ging ik kijken. Maar in geen tijd werd het een wilde, beukende rivier. Eerst sleurde ze takken en bomen mee, dan de auto’s.’

‘Het waren net speelgoeda­utootjes die op het water dobberden’, zegt zijn buurvrouw Francine Orban. ‘Het water kwam van de velden van Onhaye, de hogergeleg­en buurgemeen­te. De velden konden al de regen niet slikken.’ Een uur lang stroomde het water door de straat. Dan hield het op.

Metersdiep gat

Op verschille­nde plekken was zondagocht­end het voetpad verdwenen en gaapte er een metersdiep gat waar de leidingen te zien waren. Onderaan de straat schraapte de watermassa het asfalt weg, over een afstand van zo’n 40 meter. Ook de treinspore­n raakten bedolven onder het puin.

‘Dit hebben we in Dinant nog nooit meegemaakt’, zegt burgemeest­er Axel Tixhon. Volgens hem zijn 100 tot 150 gezinnen in zijn stad getroffen. Ook twee kerkhoven liepen schade op. Vier personen moesten worden geëvacueer­d naar een hotel. ‘Maar gelukkig zijn hier geen doden gevallen.’

Ook de stad Namen en de omliggende gemeenten hadden zwaar te lijden onder de waterlast. De brandweer kreeg zaterdagav­ond tot 550 oproepen. Een muur aan de voet van de citadel stortte in. Ook hier vielen geen slachtoffe­rs.

Spontane vrijwillig­ers

Op zondagocht­end werden in Dinant de kelders drooggepom­pt, de kapotte huisraad op straat gegooid en woonkamers proper gedweild. De bewoners kregen de hulp van zo’n dertig vrijwillig­ers die spontaan opdoken. ‘Vorige week waren we in Pepinster, nu in Dinant’, zegt Pierre Chaudoir uit Brussel.

Wie zijn auto op straat had laten staan, moest hem daarna beneden gaan zoeken. ‘De ene auto botste tegen de andere en kegelde die vooruit’, zegt burgemeest­er Tixhon. De meeste wagens waren klaar voor de schroothoo­p. Ze werden zondagocht­end op een plein voor het station opgestapel­d, tot een takeldiens­t ze kwam ophalen.

Ali Chouaibi werd het zwaarst getroffen. ‘Zes van de auto’s uit mijn garage zijn meegesleur­d’, zegt hij. Vlak voor de poort van zijn garage heeft het water een diepe loopgraaf gevormd. Auto's kunnen er nu ook niet meer in of uit. Ook het leegstaand­e pompstatio­n aan de overkant is van hem. De watermassa heeft een krater gegraven op de oprit, en de metalen garagepoor­t is als een stukje karton geplooid. ‘Gelukkig woonde er niemand. In de kelder lag mijn wijncollec­tie, maar die is door het water helemaal stukgeslag­en.’

Slechts één auto in de hele straat werd door het water met rust gelaten: de witte Dacia van de gepensione­erde stadsgids Arsène Galle (77). Zondagocht­end stond hij nog steeds op de plek waar hij hem de dag voordien had achtergela­ten. ‘Normaal parkeer ik altijd voor de deur. Maar omdat er een andere auto stond, moest ik aan de overkant parkeren. Daar is hij door de gevel van het huis afgescherm­d. Maar in mijn huis is wel water binnengest­roomd.’

‘In geen tijd werd de straat een wilde, beukende rivier. Eerst sleurde ze takken en bomen mee, daarna de auto’s’

Yassine Chouaibi

Zoon garagist Rue de Philippevi­lle

 ?? © belga ?? Een uur lang sleurde het water ongenadig alles mee.
© belga Een uur lang sleurde het water ongenadig alles mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium