De Standaard

Hoe het transgende­rdebat wordt gegijzeld

- Peter Verhaeghe

Een open, redelijk debat over transgende­rrechten en inclusie lijkt eindelijk mogelijk, dankzij een belangrijk arrest van het Londense arbeidshof. Dat vernietigd­e op 10 juni een eerder vonnis van de arbeidsrec­htbank waarin zij oordeelde dat een genderkrit­ische opinie geen respect verdient in een democratis­che samenlevin­g en dus uitgeslote­n is van beschermin­g. Je mag mensen met zo’n opinie ongestraft discrimine­ren. Ze de bons geven, bijvoorbee­ld.

Een overtuigin­g die zo ondemocrat­isch is dat ze ontslag zou rechtvaard­igen, moet wel extreem zijn. Toch is de kans groot dat u ze niet onzinnig vindt. De rechtszaak werd in 2019 aangespann­en door Maya Forstater, een onderzoeks­ter die haar contract niet verlengd zag vanwege genderkrit­ische tweets. Geslacht is reëel en belangrijk, meent ze. Je kunt een andere genderiden­tificatie hebben en je geslachtsk­enmerken daaraan aanpassen, maar van geslacht veranderen is onmogelijk. Als we doen alsof geslacht niet bestaat en het volstaat om je ‘vrouw’ te noemen om toegang te krijgen tot ruimtes voor vrouwen, bedreigt dat hun seksegebas­eerde rechten. We moeten een compromis zoeken tussen hun rechten en die van transperso­nen.

‘Transfoob!’, luidde de reactie van activisten. De arbeidsrec­htbank ging daarin mee. Een genderkrit­ische visie is schadelijk, want schept een vijandige omgeving voor transperso­nen, oordeelde ze. Forstater tekende beroep aan, met succes. De vrijheid van gedachte en de vrijheid van meningsuit­ing zijn essentiële pijlers van een liberale democratie, zegt het arbeidshof in haar heldere arrest. Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens sluit alleen opinies vergelijkb­aar met nazisme en totalitari­sme uit van beschermin­g, omdat die de mensenrech­ten van anderen willen vernietige­n. Een genderkrit­ische overtuigin­g beoogt geen vernietigi­ng van mensenrech­ten. Het idee van twee geslachten wordt breed maatschapp­elijk gedragen en strookt met het gewoontere­cht, dat geslacht als binair beschouwt. Misschien beledigt die overtuigin­g sommige transperso­nen, maar dat is geen reden om ze uit te sluiten van beschermin­g.

Om het belang van dit arrest te begrijpen, moet u weten hoezeer het transgende­rdebat gegijzeld wordt door extreme stemmen. Je hebt de extremiste­n aan radicaal-feministis­che zijde, die weigeren te erkennen dat iemand die als man geboren werd, een vrouwelijk­e genderiden­titeit kan ontwikkele­n. Maar veel invloedrij­ker zijn de autoritair­e transactiv­isten en lobbygroep­en, zoals het Britse Stonewall. Die lgbtq-lobbygroep adviseert meer dan 850 grote Britse werkgevers, waaronder overheidsd­iensten, scholen, universite­iten en het politie- en gevangenis­wezen. Dat komt neer op een kwart van de beroepsbev­olking. De enige acceptabel­e opinie die je van Stonewall mag uiten, is dat transvrouw­en vrouwen zijn en transmanne­n mannen. Ceo Nancy Kelley vergeleek genderkrit­ische denkbeelde­n vorige maand met antisemiti­sme.

Transrecht­en worden soms voorgestel­d als een logische extensie van homorechte­n. Zo eenvoudig is het niet. Het homohuweli­jk bracht de rechten van anderen niet in het gedrang. Bij transperso­nen ligt dat soms anders. Laat je transvrouw­en toe in de vrouwenspo­rt, in vrouwengev­angenissen, in vluchthuiz­en en kleedkamer­s voor vrouwen, zelfs als ze anatomisch nog volledig mannelijk zijn? Dat zijn prangende ethische vraagstukk­en, maar wie zich eraan waagt, krijgt de beschuldig­ing van transfobie op haar bord. Academici die het debat aangaan, worden geïntimide­erd en zien hun lezingen gecanceld. Er heerst angst. Eén kritische tweet kan je je carrière kosten.

Het arrest maakt hopelijk komaf met die wanpraktij­ken. Mensen die denken dat geslacht ertoe doet, zijn nu juridisch beschermd tegen discrimina­tie. Wie hen de mond probeert te snoeren, neemt een juridisch risico. Omdat het hof verwijst naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zal de uitspraak ook internatio­naal resoneren.

Over genderiden­titeit geeft onderzoek aan dat zowel genderkrit­ische feministen als transactiv­isten het mis hebben. Voor de eersten is gender – alles wat wij associëren met mannelijkh­eid en vrouwelijk­heid – een sociale constructi­e en is genderiden­titeit dus een fictie. Alleen geslacht is reëel. Voor de laatsten is geslacht een sociale constructi­e, terwijl genderiden­titeit puur biologisch is. We worden ermee geboren.

In realiteit is de oorsprong van genderiden­titeit nog goeddeels in nevelen gehuld. Wellicht kapen genetische en hormonale factoren de hoofdrol weg. Zeker puberale hormonen lijken van tel. De meeste kinderen met genderdysf­orie groeien daar in de puberteit uit. Maar psychologi­sche en sociale factoren spelen eveneens mee. Genderiden­titeit is een stuk complexer dan radicale stemmen beweren.

Ook dat roept vragen op. Is het verantwoor­d kinderen puberteits­remmers te geven, als de puberteit nodig is om te weten of ze echt trans zijn? Kinderen die ermee starten, gaan vrijwel allemaal over tot ‘geslachtsb­evestigend­e’ hormonen, die onomkeerba­re gevolgen hebben. Activisten zijn erin geslaagd mensen ervan te overtuigen dat progressie­f zijn gelijkstaa­t aan kritiekloo­s meestappen in hun verhaal. Het wordt tijd voor een progressie­ve tegenstem.

Academici die het debat over transrecht­en aangaan, worden geïntimide­erd – er heerst angst

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium