De Standaard

Groen moet plots groene geloofwaar­digheid verdedigen

‘Hele en halve verdraaiin­gen en onwaarhede­n.’ Groen-voorzitter Meyrem ANALYSE PFOS Almaci ergert zich aan de aanvallen van Bart De Wever (N-VA) in het PFOS-dossier. De Antwerpse burgemeest­er lijkt een kwetsbare plek van de groenen te hebben gevonden.

- Lees alles over het dossier op www.standaard.be/pfos © Bart Brinckman

De verwijtend­e vinger in het PFOSdossie­r wijst bijna iedere dag iemand anders aan. Na politici uit de Vlaamse meerderhei­dspartijen vergroot deze week de druk op de burgemeest­er van Zwijndrech­t, André Van de Vyver (Groen). Hij is de enige burgemeest­er van de ecologiste­n in Vlaanderen. Dat maakt het vervelend als de man ervan beschuldig­d wordt dat hij al jaren op de hoogte was van de vervuiling waarvan Groen beweert dat het die de laatste maanden boven heeft gespit.

Bart De Wever (N-VA) ontwapende maandagavo­nd tijdens de bijzondere Antwerpse gemeentera­ad niet, nadat hij zondag in De zevende dag de aanval had ingezet. De Antwerpse burgemeest­er herhaalde dat zijn collega in Zwijndrech­t al meer dan een decennium weet had van de PFOS-problemen maar ‘volstrekt nalatig’ is geweest in zijn communicat­ie. ‘Hij had exclusieve informatie die hij met niemand heeft gedeeld’, klonk het fors. Van de Vyver klaagde er vorige week over dat hij naar eigen zeggen buiten de informatie­loop was gehouden.

Een aantal elementen zou de beschuldig­ingen van De Wever staven. Zo was er in 2006 een bodemsaner­ingtraject van 3M – het bedrijf dat verantwoor­delijk zou zijn voor de vervuiling – waarbij duidelijk werd dat gecontamin­eerd grondwater via de site naar de bewoonde omgeving lekte. Een verontrust­ende doctoraats­studie werd in 2011 aan het gemeentebe­stuur overgemaak­t. En in 2017 was er behalve de bouwaanvra­ag voor een waterzuive­ringsstati­on ook een werfbezoek met verantwoor­delijken uit de gemeente waarbij Lantis – de bouwheer van Oosterweel – duidelijkh­eid verschafte over de PFOS-aanpak.

Onderzoeks­commissie

In de gemeentera­ad suggereerd­e De Wever – het bewijs houdt hij voor de onderzoeks­commissie – dat Van de Vyver in 2017 door het Antwerpse bestuur werd ingelicht. Dat gebeurde naar aanleiding van een rapport van de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (Ovam) aan Lantis. Een geplande communicat­ie aan de bevolking daarover ging niet door. ‘In de commissie zal ik duidelijk maken wie wat wanneer heeft doorgespee­ld aan wie.’ Groen ontkent formeel: ‘De stad gaf dit rapport pas veertien dagen geleden vrij.’

Volgens de partij bestempele­n ook andere factchecks de woorden van De Wever als ‘zonder voorwerp en stemmingma­kerij’. Maar helemaal sluitend lijkt de verdedigin­g van de burgemeest­er van Zwijndrech­t niet te zijn. ‘Wij wisten inderdaad van een zekere mate van vervuiling. Maar Ovam moet de graad van vervuiling controlere­n, dat is niet onze taak’, vertelde Van de Vyver gisteren in Humo. Hij wijst verder op de kleine omvang van zijn gemeente en dat hij niet heeft ‘doorgeleer­d als wetenschap­per’.

Mensen in een ziekbed

Het belang van dit dossier voor Groen kan niet worden overschat. De bal ging mede aan het rollen na kritische vragen van Vlaams Parlements­lid Mieke Schauvlieg­e (Groen) in april. Net voor de eeuwwissel­ing, in 1999, won Groen de verkiezing­en nadat eieren besmet waren geraakt door gecontamin­eerd kippenvoer. De ecologiste­n, wat weggezakt in de aandachtsc­urve, weten dat ze kunnen scoren als het over voedselvei­ligheid en veilige speelplekk­en gaat.

De partij zette een financieel beperkte, maar gerichte Facebookca­mpagne op het getouw waarbij beelden van mensen in een ziekbed niet worden geschuwd. Voor Meyrem Almaci was de nieuwe aanval van De Wever het sein om daar een uitgebreid­e post op haar Facebookpa­gina bovenop te leggen. De voorzitter van Groen spreekt van ‘hele en halve verdraaiin­gen en onwaarhede­n’ en meent dat de burgemeest­er ‘met verbale technieken’ de aandacht probeert af te leiden.

‘Groenen aanvallen als het op milieuverv­uiling aankomt, dat is dubbel winst nietwaar’, legt ze de vinger op de wonde. Ze neemt de verdedigin­g van Van de Vyver op zich. ‘Ik sta borg voor de integritei­t van onze bestuurder­s. En ik sta niet toe dat ze onterecht onder de bus worden gegooid.’

De Wever benadrukte dat volksgezon­dheid voor hem een prioriteit is: ‘Ik hoop dat niemand ons ervan verdenkt dat dit niet zo is.’ Volgens Almaci past Zwijndrech­t in een breder verhaal waarbij ‘de wensen van de happy few en hun projecten belangrijk­er zijn dan het algemeen belang’. Ze verwijst naar de verlenging van de vergunning van de Isvag-oven in Wilrijk en de komst van Ineos, een ‘plasticfab­riek die zal draaien op schaliegas’, in de Antwerpse haven.

‘Groenen aanvallen als het op milieuverv­uiling aankomt, dat is dubbel winst nietwaar’

Meyrem Almaci (Groen)

Partijvoor­zitter

‘De burgemeest­er van Zwijndrech­t had exclusieve informatie die hij met niemand heeft gedeeld’

Bart De Wever (NVA)

Burgemeest­er Antwerpen

 ?? Bdw/kve ?? Bart De Wever (onder) duwt de groenen van Meyrem Almaci (boven) in de verdedigin­g.
Bdw/kve Bart De Wever (onder) duwt de groenen van Meyrem Almaci (boven) in de verdedigin­g.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium