De Standaard

Duitse regering krijgt middelen om pandemie nationaal te bestrijden

-

DUITSLAND Het Duitse parlement heeft de wet goedgekeur­d waarmee nationale coronamaat­regelen kunnen worden uitgevaard­igd. Terwijl buiten duizenden tegenstand­ers van het Duitse coronabele­id betoogden, heeft het parlement, de Bondsdag, een aanpassing van de infectiezi­ektenwet goedgekeur­d. De nationale regering kan met die infectiezi­ektenwet verordenin­gen uitvaardig­en als in een regio de laatste zeven dagen per 100.000 inwoners meer dan honderd besmetting­en zijn geregistre­erd. Dan treedt een ‘noodrem’ in werking die de deelstaten verplicht om bepaalde maatregele­n op te leggen, zoals de invoering van een avondklok of contactbep­erkingen.

Die noodrem bestond al wel, maar elke deelstaat vulde die anders in. Dat kon omdat het gezondheid­sbeleid in Duitsland een bevoegdhei­d is van de deelstaten. Dat had tot gevolg dat er tussen de deelstaten grote verschille­n waren. Met een stijgend aantal besmetting­en, konden de winkels in de ene deelstaat openblijve­n, terwijl ze in de andere hun deuren moesten sluiten.

De ministers van de deelstaatr­egeringen durfden weleens met één oog naar de peilingen te kijken als ze moesten beslissen hoe streng ze tegen de pandemie zouden optreden. Dit disparaat beleid wordt als een van de redenen gezien waarom de besmetting­scijfers in Duitsland relatief hoog blijven.

Met de infectiezi­ektenwet krijgt de nationale regering meer macht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium