De Standaard

Rusland staat er niet zo rooskleuri­g voor als Poetin zou willen

In zijn jaarlijkse toespraak waarschuwd­e de Russische president Poetin ‘rivalisere­nde’ staten ervoor om de rode lijn niet te overschrij­den.

-

‘Het is een sport geworden: wie kan het luidst slechte dingen over Rusland zeggen’

Vladimir Poetin President Rusland

In zijn jaarlijkse toespraak, waarin hij de toestand van het land oplijst, begon Vladimir Poetin met corona. Hij sprak niet over de besmetting­en en doden in zijn land, maar hij focuste op de vaccin-wetenschap­pers die hij de belichamin­g van het groeiende potentieel van Rusland noemde. Hij riep de bevolking op om zich te laten vaccineren.

Poetin sprak ook uitgebreid over economisch­e en politiekad­ministrati­eve hervorming­en, die het leven van de doorsnee Rus moeten verbeteren. Daarna richtte hij zijn blik op het buitenland. Hij verbaasde zich erover dat het Westen geen veroordeli­ng had uitgesprok­en over de ‘staatsgree­p en de poging tot moord op de president (van Wit-Rusland, red.)’ en hij stak een vermanende vinger op naar het buitenland, zeggende dat ‘rivalisere­nde’ landen het niet moeten riskeren om de rode lijn te overschrij­den. Hij schetste een beeld van een minzaam, rustig Rusland dat door vreemde mogendhede­n wordt belaagd. ‘Het is een sport geworden: wie kan het luidst slechte dingen over Rusland zeggen’, zei Poetin.

Aleksej Navalny

Rusland zit internatio­naal inderdaad in slechte papieren. Westerse staatshoof­den volgen nauwletten­d het lot van Aleksej Navalny, die in de gevangenis in hongerstak­ing is gegaan omdat hij vindt dat hij onvoldoend­e medische verzorging krijgt. Ze dreigen met sancties als hij zou overlijden. Het Westen kijkt ook bezorgd naar de troepenopb­ouw aan de Oekraïense grens, Tsjechië heeft Rusland van een aanslag van zeven jaar geleden beschuldig­d en de VS kondigen sancties af voor de Russische inmenging in de presidents­verkiezing­en. Op China na, heeft Rusland niet veel invloedrij­ke vrienden meer.

De echte zorg voor Poetin ligt evenwel op binnenland­s vlak: zijn tanende popularite­it bij de bevolking. De president heeft zich via een wetswijzig­ing tot 2036 een plek in het Kremlin verzekerd, maar het is wel de gewoonte om zulke beslissing­en ‘democratis­ch te legitimere­n’. Dat wordt almaar moeilijker want het draagvlak voor de president erodeert. De 63 procent goedkeurin­g die het onafhankel­ijke onderzoeks­bureau Levada (dat het label ‘buitenland­se agent’ heeft gekregen) in maart heeft opgemeten, ligt ver van de 88 procent die Poetin in 2014 behaalde na de annexatie van de Krim.

Het zijn moeilijke tijden voor de Russen: velen trappelen al jaren ter plaatse zonder zicht op een beter leven, de voedselpri­jzen zijn gestegen, de woningen in de stad te duur voor hun budget.

Aleksej Navalny, de man die hen hoop geeft, zit achter tralies, maar zijn team werkt keihard opdat hij niet wordt vergeten. Ze verspreide­n boodschapp­en over zijn lamentabel­e gezondheid­stoestand en ze roepen op om te betogen. Meer dan 460.000 mensen hadden op de website van het Navalnytea­m aangekondi­gd dat ze gisteren op straat zouden komen. Net zoals enkele maanden geleden, waren er betogingen van het oosten tot het westen van het land. De politie pakte ruim duizend mensen op. Om de stem van Navalny het zwijgen op te leggen, krijgen zijn teamleden huisarrest of worden gearrestee­rd.

‘Slim stemmen’

De laatste tijd zijn in veel steden jonge politici opgepakt die het systeem ‘slim stemmen’ promoten. Daarmee wil Navalny tijdens de verkiezing­en de Russen aansporen om op het even welke partij te stemmen, zolang het maar niet op die van de president is. Het systeem heeft bij recente verkiezing­en schade aan Poetins partij toegebrach­t en nu worden overal in het land de hoofdkwart­ieren van die activisten verzegeld en wordt de organisati­e als ‘extremisti­sche beweging’ verboden.

De harde wijze waarop het Poetin-regime de critici en de dissidente­n aanpakt, kan erop wijzen dat de president ongerust is dat een binnenland­se opstand zijn bewind zal ondermijne­n. Economisch­e hervorming­en beloven en alluderen op buitenland­se vijanden, dat is het recept waarmee hij probeert de bevolking weer te enthousias­meren. Maar volgens de Russische analist Andrej Kolesnikov hebben de Russen hun buik vol van de oorlogsret­oriek van Poetin en de ruzies met Josep Borrell (EU) of Joe Biden (VS). Op de website van het Carnegie Center in Moskou schrijft hij: ‘Het is een routineuze litanie die de Russen in deze moeilijke tijden van weinig inkomen, economisch­e problemen en een pandemie niet meer willen horen.’

Corry Hancké

 ?? © ?? Vladimir Poetin: niet populair in het buitenland en ook steeds minder in het binnenland. reuters
© Vladimir Poetin: niet populair in het buitenland en ook steeds minder in het binnenland. reuters
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium