De Standaard

Inflatie negeert koopwoning

- De ECB neemt wel de huurprijze­n op in de inflatieme­ting. Maar het gewicht daarvan is maar 6,2 procent, terwijl veel mensen een veel groter deel van hun inkomen kwijt zijn aan huur of hypotheek.

De ECB erkent dat de lage rente de huizenprij­zen kan doen stijgen. Maar tegelijk laat de centrale bank die prijsstijg­ingen niet meetellen voor de hoogte van de inflatie. Het verwerven van een woning is geen consumptie­uitgave. Het wordt beschouwd als een investerin­g omdat vastgoed geacht wordt waardevast te zijn.

Volgens Eurostat besteden de huishouden­s gemiddeld 24 procent aan wonen. Andere centrale banken, zoals de Amerikaans­e Federal Reserve, laten vastgoedpr­ijzen wel meetellen voor de inflatieme­ting.

Op de methodiek van de ECB komt steeds meer kritiek. De inflatie wordt erdoor onderschat, zeggen de ngo Positive Money en de denktank Ceps. Bij een ander beleid zou de inflatie al dichter bij het doel van bijna 2 procent hebben gelegen. Daardoor zou de noodzaak afnemen om geld in de economie te blijven pompen – als we even afzien van uitzonderl­ijke situaties zoals de coronapand­emie. Misschien zou de rente daardoor hoger liggen.

De ECB ziet dat zelf ook in en heeft al herhaaldel­ijk laten weten bereid te zijn de kwestie te bekijken. Dat gebeurt waarschijn­lijk tijdens de strategisc­he herziening van het beleid, die na de coronacris­is zijn beslag moet krijgen. Maar het is een complexe kwestie. De beslissing snijdt aan twee kanten: bij een crisis kunnen de huizenprij­zen ook dalen en de inflatie naar beneden duwen. (rmg)

In ‘De woningmark­t in beweging’ worden enkele opvallende vastgoedtr­ends onder de loep genomen. De volledige reeks vindt u op standaard.be/woningmark­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium