De Standaard

Oude storten bieden plaats aan bomen en zonnepanel­en

Minister Zuhal Demir laat nagaan of de 3.300 voormalige stortplaat­sen in Vlaanderen geschikt zijn voor natuuruitb­reiding of projecten voor hernieuwba­re energie.

- © Tom Ysebaert

Vlaanderen telt 3.300 voormalige stortplaat­sen, heeft de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (Ovam) becijferd – van heel grote tot zeer kleine. Samen zijn ze goed voor een oppervlakt­e van 160 vierkante kilometer. Ruimte die benut kan worden, meent Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA). Zij laat Ovam nagaan welke van die oude storten in aanmerking komen om aan natuuruitb­reiding te doen en op hoeveel ervan projecten voor hernieuwba­re energie – zoals de plaatsing van zonnepanel­en – mogelijk zijn.

Voor beide beleidsdim­einen moet Demir ambitieuze doelstelli­ngen halen. Deze regeerperi­ode wil ze 1.200 megawatt aan zonneenerg­iecapacite­it creëren. Ze engageerde zich er ook toe om 4.000 hectare nieuw bos te realiseren tegen 2024, en nog eens 20.000 hectare onder natuurbehe­er te brengen.

Ovam zal een en ander in kaart brengen, in samenwerki­ng met onder andere de instelling voor technologi­sch onderzoek Vito en Natuurpunt. Ook de lokale besturen worden erbij betrokken.

‘We proberen deze sites breder te bekijken dan alleen wat de noodzaak aan sanering betreft’, vertelt Jan Verheyen (Ovam). ‘Ze kunnen ruimte bieden voor bedrijven, maar dus ook voor natuur en energie.’

Midden volgend jaar zou het potentieel in kaart gebracht zijn, nadien worden de plekken op het terrein gevalideer­d.

Vandaag probeert Vlaanderen het storten van afval tot het strikte minimum te herleiden. Maar we zitten met een erfenis uit een periode toen dat wel veelvuldig gebeurde, met een hoogtepunt in de tweede helft van de twintigste eeuw. Tot de meeste van die storten dichtginge­n en werden afgedekt, in afwachting van een nieuwe bestemming.

‘Zo’n stort een nieuwe bestem

Stijn Beke ming geven is van veel factoren afhankelij­k’, geeft Verheyen aan. ‘Het soort gestort afval, de locatie, de omgeving, de bodem. Dat gaan we nu allemaal bestuderen.’ Op zo’n voormalige stortplaat­s bomen planten, is niet vanzelfspr­ekend, waarschuwt Stijn Beke Smets, consulent bosuitbrei­ding van Natuurpunt. ‘Boomwortel­s dringen diep in de bodem door en dan loop je het risico dat ze het afval weer omwoelen. Vooraleer je bomen plant, moet je zeker zijn dat het stort nadien niet alsnog gesaneerd moet worden. Want dan moet je kappen en die gekapte bomen elders compensere­n.’

Bovendien moeten de eigenaars en exploitant­en akkoord gaan met de plannen, én de lokale besturen.

Demir verwijst naar twee voorbeelde­n die navolging verdienen. Zo komt er op de Terhills-site in Maasmechel­en (Limburg) een zonnepanel­enpark op een voormalig vliegassto­rt van de steenkoolm­ijnen. Twee hectare groot, goed voor een vermogen van 1,35 megawatt.

In het Vlaams-Brabantse Kampenhout werd een oud stort geruimd om plaats te maken voor de verdere ontwikkeli­ng van het Natuurgebi­ed Torfbroek.

Andere voorbeelde­n zijn de oude stortplaat­s van intercommu­nale Ivarem in Lier waar sinds 2010 acht hectaren zonnepanel­en liggen. Of de vroegere vuilnisbel­t in Bonheiden, waar na sanering weer bos aangeplant wordt.

‘Boomwortel­s dringen diep in de bodem door en kunnen het afval weer omwoelen’

Consulent Natuurpunt

 ?? Vlaamse Land ?? In Kampenhout werd een stortplaat­s geruimd om plaats te maken voor natuur.
Vlaamse Land In Kampenhout werd een stortplaat­s geruimd om plaats te maken voor natuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium