De Standaard

Holebi’s zijn ook kinderen van God

- Willy Bombeek

Exwoordvoe­rder Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

KATHOLIEKE KERK Binnen de kerk ervaart Willy Bombeek steeds meer openheid om in dialoog te gaan met gelovige holebi’s en hun ouders.

De boodschap van paus Franciscus over het geregistre­erde partnersch­ap (DS 22 oktober) heeft mij als gelovige homo zeer verheugd. Paus Franciscus heeft zich reeds herhaalde malen positief uitgesprok­en over homoseksua­liteit. Hij maakt het onderwerp bespreekba­ar. Dat een kerkelijke wereldleid­er zich zo expliciet uitspreekt, is uniek. Het is geen ‘slip of the tongue’.

Alles begon met zijn uitspraak op een vraag van een journalist tijdens een terugvluch­t naar Rome: ‘Wie ben ik om te oordelen?’ Het was niet de onfeilbare paus die sprak. Hij sprak als mens. In veel van zijn tussenkoms­ten drukt hij zijn bezorgdhei­d uit voor mensen die zich uitgeslote­n voelen in deze maatschapp­ij, maar ook in de kerk. Hij geeft aandacht aan hen. Veel homo’s hebben zich vaak uitgeslote­n gevoeld en met de vinger gewezen.

Ook hun ouders ondervonde­n de gevolgen van de geaardheid van hun kind. Behalve de problemen rond de aanvaardin­g, werden ze soms ook scheef bekeken binnen hun geloofsgem­eenschap. Een moeder van een homo die de kerk had verlaten, heeft de paus hierover aangesprok­en, tijdens een algemene audiëntie op 16 september. Zij is lid van een Italiaanse holebivere­niging, die gelovige holebi’s en hun ouders als leden hebben. Op haar vraag antwoordde de paus dat homo’s en lesbiennes ook kinderen van de kerk zijn. Keer op keer herhaalt hij dat holebi’s welkom zijn.

Op veel plaatsen in West-Europa zijn er initiatiev­en voor holebi’s. De Duitse en Oostenrijk­se Kerk werken aan een document over de regeling van de inzegening­en van de homorelati­es binnen de Kerk. De Franse kerk organiseer­t in 40 bisdommen een holebipast­oraal, waar gelovige holebi’s en hun ouders terechtkun­nen met hun bekommerni­ssen en vragen, alsook voor vorming en informatie­avonden.

Positieve verhalen

Als gelovige homo en jarenlang werkzaam voor Katholiek Onderwijs Vlaanderen heb ik diezelfde openheid mogen ervaren. Holebileer­krachten worden met respect behandeld. Leerlingen zijn aanwezig wanneer hun meester in de kerk zijn relatie viert. Ik heb mogen meemaken hoe een personeels­lid van een katholieke school haar coming-out deed als transgende­r. Schoolbest­uur, directie en personeel hebben haar gesteund en met eerbied behandeld.

Vele positieve dingen halen de media niet. Vlaanderen telt heel wat positieve verhalen, van priesters en religieuze­n die holebi’s ondersteun­en. Kardinaal

Vlaanderen telt heel wat positieve verhalen, van priesters en religieuze­n die holebi’s ondersteun­en

Jozef De Kesel ontving enige tijd terug de holebigeme­enschap van Mechelen. Hij sprak zich toen ook uit voor een regeling voor vieringen van

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium