De Standaard

‘Heilige Jacinda’ haalt absolute meerderhei­d

Dankzij haar aanpak van de coronacris­is heeft Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, een historisch­e verkiezing­soverwinni­ng geboekt.

- ©

‘Wees sterk, wees aardig.’ De woorden waarmee Jacinda Ardern (40) haar landgenote­n door de coronacris­is loodste, vatten perfect samen waarop de Nieuw-Zeelandse premier de afgelopen jaren haar electoraal succes heeft gebouwd.

Toen het virus in het voorjaar nog maar de neus aan het venster stak en de besmetting­en relatief laag waren, gooide Ardern het land zonder aarzelen op slot. Ze koos voor een striktere lockdown dan de meeste landen en kon succes claimen. Op 5 miljoen inwoners telt het land voorlopig ‘slechts’ 25 overlijden­s door covid19. Ardern verklaarde het land twee weken geleden covid-vrij, al werd gisteren weer een besmetting vastgestel­d. Maar terwijl ze met de ene hand resoluut aan de rem trok, probeerde ze met de andere te zalven. Vanuit haar huiskamer spreekt ze via Facebook Live geregeld haar ‘team van 5 miljoen’ moed in en roept op tot solidarite­it en verbondenh­eid.

Daarmee grijpt Ardern terug naar een beproefd recept dat haar ook tijdens vorige crises internatio­nale faam heeft gebracht. Wie herinnert zich niet de beelden van een gesluierde Ardern die, na de aanslag op twee moskeeën in Christchur­ch, samen met de rouwende moslims treurde om de 51 slachtoffe­rs? Maar ook toen toonde ze zich kordaat door in amper zes dagen nieuwe wapenwette­n te laten goedkeuren. En toen later dat jaar bij de uitbarstin­g van een vulkaan 21 toeristen om het leven kwamen, kregen de families mededogen, en de reisorgani­satoren een oorveeg.

Mormoonse opvoeding

Haar mededogen is niet geveinsd, leert een portret in The Sydney Morning Herald. Al tijdens haar middelbare­schooltijd streed Ardern voor de rechten van anderen. Haar moreel kompas vond ze niet alleen in de socialisti­sche Labour-partij, waar ze sinds haar zeventiend­e lid van is, maar ook in de mormoonse kerk, waar ze samen met haar ouders op zondagen naartoe trok. Pas in haar twintiger jaren brak ze met die christelij­ke gemeenscha­p.

De opgang van populistis­che leiders wereldwijd deed Arderns boodschap van empathie en inclusie nog meer in het oog springen, en in geen tijd groeide ‘de Heilige Jacinda’, zoals een Financial Timescolum­nist haar doopte, uit tot het troetelkin­d van de internatio­nale media. Dat succes heeft ze nu ook in eigen land kunnen verzilvere­n, met een historisch­e overwinnin­g in de parlements­verkiezing­en. Ze haalde zaterdag 49 procent van de stemmen en 64 van de 120 parlements­zetels, een unicum sinds Nieuw-Zeeland in 1996 zijn kiessystee­m aanpaste.

Maar ondanks haar electorale succes en internatio­nale faam botst Ardern ook op kritiek, omdat ze belangrijk­e campagnebe­loftes niet kon waarmaken: de kinderarmo­ede, waar ze persoonlij­k voor bevoegd is, is amper gedaald en haar programma om 100.000 extra sociale woningen te bouwen, werd gestaakt. In de peilingen voor corona leek ze weg te zakken. Maar met haar crisisaanp­ak kon ze haar tanende popularite­it weer helemaal oppoetsen.

 ?? Getty ?? Premier Jacinda Ardern.
Getty Premier Jacinda Ardern.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium