De Standaard

Scranton loves Biden, en zijn Scranton-waarden REPORTAGE

Zo profileert Joe Biden zich graag. De 77-jarige politicus woonde nochtans maar tien jaar in het voormalige mijnstadje in Pennsylvan­ia. Maar Scranton is nu eenmaal zowat Amerika’s meest iconische provincien­est.

- Steven De Foer ©

acht seizoenen lang af – al werd alles in Hollywood opgenomen, alleen de tussenshot­s van het stadsbeeld waren authentiek.

The Electric City

Ook daarvoor was Scranton al een begrip. Een typevoorbe­eld van industriël­e teloorgang, maar met een sympathiek imago. Wellicht omdat het een eerste slachtoffe­r was. In de jaren vijftig, lang voor de teloorgang van de staalindus­trie, raakten de betere steenkooll­agen uitgeput. Een dramatisch­e overstromi­ng in 1955 was de genadeslag voor de mijnindust­rie.

Aan de statige, negentiend­e-eeuwse gebouwen en monumenten in het centrum zie je nog dat dit ooit een grotere en welvarende stad was, met 150.000 inwoners in de jaren veertig. Een reusachtig­e neonverlic­hting herinnert nog aan die jaren, toen Scranton The Electric City werd genoemd omdat er de eerste permanent werkende elektrisch­e tram reed.

Door een gebrek aan banen en een corrupt bestuur heeft het stadje de jongste decennia zwarte sneeuw gezien. De vorige burgemeest­er zit zelfs in de gevangenis. Toch lieten de inwoners van Scranton zich niet kisten, en de jongste jaren zit er verbeterin­g in met de komst van een universite­it en de bouw van enkele ziekenhuiz­en die de hele streek bedienen. Er is een bloeiend cultureel leven, een sushibar en een veganistis­ch restaurant, zelfs een hipsterkap­per.

‘Het is hier verrassend fijn wonen’, zegt Jessica Matthews, redactiech­ef bij de Scranton Times en afkomstig uit New York City. ‘Op voorwaarde dat je een baan hebt, want een rijke stad is dit bepaald niet.’ Arm, maar samenhorig en veerkracht­ig, dat is zowat het imago van dit stadje, misschien wel het bekendste van zijn formaat in de VS. Het is daarom ook een soort politiek symbool geworden. Wie Scranton begrijpt, is de politicus die de problemen van de natie begrijpt.

Donald Trump is hier al een rally komen houden, zijn zoon Eric eergistere­n nog. Hillary Clinton kon in 2016 niet zwijgen over haar vele vakanties bij haar oma. Maar de hier geboren en getogen Biden maakt veel meer aanspraak op de titel van Scranton Boy. Zelfs al woont hij al sinds zijn tiende – in 1953, toen vader niet veel toekomst meer zag in The Electric City – in Wilmington, Delaware. Hij is trouwens daarna nog lang vaak blijven terugkeren, naar zijn grootouder­s.

In 2016 was Lackawanna County, waarvan Scranton de hoofdplaat­s is, de enige county uit deze streek die standhield voor de Democraten. Nipt. Aan de borden in de

voortuinen te zien, wordt het nu veel makkelijke­r. ‘Scranton loves Joe’, staat overal.

Waarde van eerlijk werken

‘De trots op onze Joe is groot’, zegt lerares Caroline Barrett, in de buitenwijk van de stad, waar Bidens ouderlijke huis staat. ‘Maar er zijn ook inhoudelij­ke redenen. Zeker deze wijk, die vroeger zo Iers was als wat, vormt een hechte gemeenscha­p van mensen die het vaak niet breed hebben en daarom vaak erg solidair zijn. Voor een egoïst als Trump stemmen past daar niet bij.’

Enkele huizen verder op North Washington Avenue staat het vroegere huis van de Bidens: een gerieflijk ogend pand in een rustige en vrij groene straat. Een huis uit de tijd dat ook de lagere middenklas­se in de VS nog tevreden was.

Marty Kearns

‘Fantastisc­h toch dat iemand die in deze bescheiden omgeving geboren is, president kan worden’, zegt Marty Kearns, die in het huis woont. Of beter: zijn moeder, een bejaarde weduwe, woont er. ‘Ikzelf kom enkele keren per week langs in het ouderlijk huis om wat boodschapp­en te doen voor haar. Ze is als de dood om het nieuwe coronaviru­s te krijgen. Maar mijn moeder is zeer enthousias­t over al haar ontmoeting­en met Biden. En ik ook. Ik ben sceptisch over handjes schuddende politici, maar Joe heeft iets wat anderen niet hebben: hij luistert, en hij geeft werkelijk om mensen. Joe is gewoon a nice guy – en iemand die de waarde van eerlijk werken kan inschatten.’

Maar is dat nu zo typisch Scranton? De inwoners vinden van wel. Vriendelij­k en hard werken zijn de twee begrippen die iedereen vermeldt als we vragen wat Scranton values dan wel zijn. Samantha Duncan, studente verpleegku­nde, is afkomstig uit een piepklein dorpje. ‘Zo klein dat ik toch wat bang was voor een stedelijke mentalitei­t, al is Scranton nu ook niet meteen New York. Maar vriendelij­k dat de mensen hier zijn! Als je iets laat vallen, springen er drie mensen bij om je te helpen.’

Tweede kans

Leonard Montolvo eet samen met zijn zwangere vriendin Jessica in de zon een broodje op een bank voor het gerechtsge­bouw. ‘De mensen zijn hier nog bereid het goede in elkaar te zien’, zegt Leonard. ‘Ik heb dat ondervonde­n toen ik uit de gevangenis kwam. Wij wilden een gezin starten, ik wilde echt aan de slag. Maar ik ving overal bot, zodra ze dat strafblad zagen. Toen kwam ik terug naar Scranton en meteen gaven ze me kansen, eerst in het hotel en nu in een vleesverpa­kkingsbedr­ijf. Als je hier wil werken, krijg je een tweede kans.’

Daarom ziet Leonard Donald Trump niet zitten. ‘Die is meedogenlo­os, typisch voor iemand die steenrijk geboren is. Maar Biden heeft zichzelf opgewerkt, en politici die dat gedaan hebben, zien ook graag dat andere mensen die aan de grond gezeten hebben, zich opwerken. Misschien ga ik wel voor hem stemmen.’

Zijn vriendin kijkt hem spottend aan. ‘Jij hebt nog nooit gestemd.’

‘Er is voor alles een eerste keer’, zegt Leonard. ‘Voor Scranton. Voor Biden. Voor de gewone man.’

Onze correspond­ent brengt de volgende weken verslag uit van de Amerikaans­e presidents­verkiezing­en in de strijdstat­en.

VN en EU veroordele­n schendinge­n staakt-het-vuren

‘Fantastisc­h toch dat iemand die in deze bescheiden omgeving geboren is, president kan worden'

NAGORNOKAR­ABACH De Europese Unie en de Verenigde Naties hebben gisteren schendinge­n van een nieuw staakt-het-vuren tussen Azerbeidzj­an en Armenië veroordeel­d. Een nieuw staakthet-vuren in het conflict over de betwiste regio Nagorno-Karabach zou zaterdag, om middernach­t, van start gaan, maar dat werd enkele uren later alweer geschonden. Beide landen beschuldig­en elkaar van de schendinge­n.

De Europese buitenland­vertegenwo­ordiger Josep Borrell veroordeel­de de ‘aanvallen, wat de oorsprong er ook van is’. Hij heeft ook gesproken met de Armeense en Azerbeidzj­aanse ministers van Buitenland­se Zaken, ‘om hen duidelijk te maken dat het staakt-het-vuren onvoorwaar­delijk moet zijn en strikt moet worden nageleefd door de twee partijen’. Ook VN-secretaris-generaal Antonio Guterres veroordeel­de de aanvallen tegen de burgerbevo­lking.

 ?? Spencer Platt/afp ?? Presidents­kandidaat Joe Biden voor het huis waar hij de eerste tien jaar van zijn leven woonde.
Spencer Platt/afp Presidents­kandidaat Joe Biden voor het huis waar hij de eerste tien jaar van zijn leven woonde.
 ?? Sdf ?? In de voortuinen van Scranton is duidelijk wie op het meeste sympathie van de kiezer kan rekenen.
Sdf In de voortuinen van Scranton is duidelijk wie op het meeste sympathie van de kiezer kan rekenen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium