De Standaard

Geleerde graffiti

-

‘Niets zo charmant als een spreuk aan de wand’, rijmde cabaretier Herman Finkers ooit. In Leiden brengen ze dat op eigen wijze in de praktijk. Sinds 2015 verschijnt er zo nu en dan een nieuwe spreuk op een gevel in de Nederlands­e universite­itsstad. De muurschild­eringen hengelen niet met levensadvi­es naar de aandacht van argeloze voorbijgan­gers, maar met ingewikkel­de formules, wetmatighe­den uit de wis- en natuurkund­e. Allemaal zijn ze ontsproten aan slimme koppen uit Leiden.

De graffiti zijn van de hand van gevelkunst­enaars die eerder het Leidse straatbeel­d opsmukten met een honderdtal muurgedich­ten. Verwacht geen Hollandse Banksy of Bonom die ’s nachts ongemerkt toeslaat – onze noorderbur­en zijn geen revolution­airen, wist Karl Marx al – de muurschild­ers nemen hun tijd en hebben alles netjes doorgespro­ken met de huiseigena­ars. En als ze voor het weekend niet klaar zijn, laten ze hun werkstelli­ng gewoon staan, getuige de foto die natuurkund­ige en initiatief­nemer Ivo Van Vulpen vrijdag tweette. En zo stonden er de afgelopen dagen dus twee stellingen tegen de zijgevel van een statige Leidse burgerwoni­ng. De geschilder­de stelling (of beter: vergelijki­ng) hoort thuis in de thermodyna­mica: ze beschrijft het gedrag van niet-ideale gassen. U herkent misschien de symbolen voor druk (P), volume (V) en temperatuu­r (T). Ze is vernoemd naar Johannes van der Waals, die haar in de 19de eeuw beschreef in zijn doctoraats­verhandeli­ng aan de plaatselij­ke universite­it. Deze week wordt de muurformul­e verder afgewerkt met een woordje uitleg en een verheldere­nde figuur.

Benieuwd hoe de gevelartie­st van dienst de Van der Waalsverge­lijking (en vooral dat niet-ideale gas) zal illustrere­n. Het zal niet de eerste keer zijn dat de muurschild­ers zich achter de oren krabben. Zo toont een gevel in het stadscentr­um een formule van Albert Einstein, die hoogleraar was in Leiden. Voorbijgan­gers zien niet het beroemde E=mc2, wel de hypercompl­exe Einsteinve­rgelijking die de zwaartekra­cht beschrijft als een kromming van de ruimte en de tijd. Die muurformul­e is actueel. Twee weken geleden hielp ze Roger Penrose nog aan een Nobelprijs, omdat die er het bestaan van zwarte gaten mee had voorspeld.

Benieuwd hoe de gevelartie­st nietideaal gas zal illustrere­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium