De Standaard

‘Tien procent is op dit moment drager van het virus’

- Dries De Smet

De regeringen hadden geen andere keus dan de horeca te sluiten, gaf de Vlaamse ministerpr­esident Jan Jambon (N-VA) zaterdag op Radio 1 aan. ‘De cijfers zijn van die aard dat je kunt zeggen dat tien procent van de bevolking op dit moment besmet is. Bijvoorbee­ld in het UZ Antwerpen test men alle patiënten, dus ook diegenen met een gebroken been, en daar blijkt dat tien procent van die mensen drager van het virus is’, zei de minister-president.

Die laatste bewering klopt. Patiënten die een operatie moeten ondergaan, worden voorafgaan­delijk getest. Het gaat daarbij enkel om mensen die op voorhand aangaven dat ze géén covid-19-klachten hadden. Dát cijfer heeft Jambon niet overdreven. Bij deze preventiev­e screening in het UZ Antwerpen (UZA) testte de afgelopen week 10 tot 15 procent positief, zegt woordvoers­ter Evita Bonné. Gemiddeld worden 150 mensen gescreend per dag.

Maar mag je dat cijfer extrapoler­en naar de hele bevolking, zoals Jambon deed?

Als dat klopt, zouden op dit moment 1,15 miljoen mensen in België het virus in zich dragen. Dat is bijzonder veel, en véél meer dan de meest pessimisti­sche inschattin­gen van UHasselt aangeven. Het is ook van een totaal andere orde dan de wekelijkse berekening die het RIVM in Nederland maakt: dat schatte dat begin oktober 125.000 Nederlande­rs besmetteli­jk waren. Als het cijfer van Jambon voor de hele bevolking zou gelden, zouden de ziekenhuiz­en in een mum van tijd overrompel­d worden.

‘Het cijfer van het UZA geeft aan dat er veel virale transmissi­e is in Antwerpen’, zegt infectiolo­ge Erika Vlieghe (UZA). ‘Maar het is een specifieke populatie, die niet representa­tief is voor de hele bevolking.’

Ook biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt, KU Leuven) stelt dat je dat Antwerpse cijfer niet mag doortrekke­n naar de rest van de bevolking. ‘Dat werd ook in de eerste golf te voortvaren­d gedaan, maar bleek niet te kloppen’, zegt hij.

Dat het cijfer van het UZA niet zomaar geëxtrapol­eerd mag worden, tonen de cijfers van het UZ Gent. Ook dat universita­ir ziekenhuis screent patiënten voor opname, net zoals patienten die via de spoedafdel­ing binnenkome­n maar geen respiratoi­re klachten hebben. Maar het cijfer ligt daar een factor tien lager.

‘Van die groep test nu 1 procent positief’, zegt Bruno Verhasselt, diensthoof­d bij het lab voor de medische microbiolo­gie van UZ Gent. ‘Van alle testen die we doen, is 3 à 4 procent positief.’

Conclusie: 10 tot 15 procent van de patiënten in het UZA testte positief bij een preventiev­e screening. Dat is zorgwekken­d veel. Maar dat percentage mag je niet doortrekke­n naar de volledige bevolking. Daarom beschouwen we deze stelling als ‘niet waar’.

 ?? Belga ?? Het UZA onderwerpt ook patiënten zonder symptomen van covid-19 aan een coronatest.
Belga Het UZA onderwerpt ook patiënten zonder symptomen van covid-19 aan een coronatest.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium