De Standaard

Hoe we allergisch werden voor wachten

Een website moet snel laden, of we klikken weg. En dat pakje dat we bestelden, dat had hier gisteren al moeten zijn. Zijn we door het digitale tijdperk allergisch geworden voor wachten?

-

Ik moet wel stokoud zijn. Ik herinner me nog hoe ik als student in de rij stond voor de telefoonce­l om naar huis of met vrienden te bellen – de telefoon op kot was alleen bestemd voor noodgevall­en. Van het ene op het andere been wippen van kou en irritatie omdat je voorganger asociaal lang stond te bellen, de onbestemde geur in dat krappe hokje – wat had zich daar allemaal al in afgespeeld? de beduimelde ruiten, de schunnighe­den op de wand, de telefoonho­orn lichtjes klam van het oor en de hand van de vorige beller en de nummertoet­sen glimmend van de ontelbare vingers die ze al hadden ingedrukt – gelukkig was er toen geen coronapand­emie. Toen tegenover mijn kot een telefoonsh­op opende, was dat een hele verbeterin­g: je hoefde er niet te wachten, ze hadden tien nette hokjes waar je rustig kon gaan zitten om te bellen. Dat je door de kartonnen wanden kon meeluister­en naar de halve gesprekken van je buren, zeker als ze zaten te ruziën, daar maalde ik niet om.

We zijn amper een generatie verder, mijn kinderen kennen telefoonce­llen alleen maar uit Harry Potter en groeien op in een wereld waar iedereen kan bellen waar en wanneer hij maar wil. Alleen, nu we dat kunnen, doen we het steeds minder: sinds 2009 gebruiken we onze smartphone­s wereldwijd meer om berichten en mails te sturen dan om te bellen. En als we een bericht sturen, willen we snel antwoord. Door dat ongeduld krijgt de stilte tussen het moment dat we op ‘send’ drukken en het verlossend­e bliepje van het binnenlope­nde antwoord meer betekenis: we projectere­n er bezorgdhei­d, hoop, verveling en verlangen in, schrijft mediaweten­schapper Jason Farman in zijn boek Delayed response. Hoe

langer de stilte duurt, hoe onaangenam­er we het vinden. En de twee vinkjes die verschijne­n als iemand je bericht heeft gelezen maar niet heeft beantwoord, irriteren ons nog meer. Geduld is geen schone deugd meer, maar een met uitsterven bedreigd gezegde. Onze verre voorouders waren noodgedwon­gen een stuk geduldiger dan wij. Zij moesten antwoord verwachten op berichten die te voet of per paard werden bezorgd, of meegegeven naar verre landen met een schip dat de goede richting uitging. Zelfs correspond­entie per post lijkt ons nu hopeloos tijdrovend en omslachtig.

 ??  ??
 ?? © ?? Celine Poppe
© Celine Poppe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium