De Standaard

Geweld op paarden schokt Frankrijk

Frankrijk wordt geplaagd door gruwelijke aanvallen op paarden. De politie staat voor een raadsel.

- © Jolien De Bouw

Zoals elke ochtend wandelde JeanMichel Martinot door de weides van zijn manege in Cluny, in het oosten van Frankrijk. Maar die dag, begin augustus, gedroegen de paarden zich vreemd. Snel merkte hij waarom. Zijn 18 maanden oude merrie Jade lag levenloos op de grond. Ze had messteken in het hart, miste een oog en haar rechteroor was afgesneden. De gendarmeri­e vertelde hem dat de aanval geen fait divers is. In februari werd een paard op even macabere wijze gedood in het departemen­t Moselle. Drie dagen later eentje in de Vendée, aan de andere kant van het land. Een paar weken later nog een in de Aisne en drie in de Somme. Ondertusse­n staat de teller op bijna dertig, waarvan minstens tien in de afgelopen maand.

Alle aanvallen hebben één ding gemeen: telkens werd het rechteroor van het dier afgesneden en meegenomen door de daders. Verder zijn er weinig aanknoping­spunten. Behalve een robotfoto van een mogelijke dader tast de politie in het duister. Die foto kwam er nadat Nicolas Demajean, die een dierenopva­ng in de Bourgogne runt, vorige week werd gewekt door het gekrijs van zijn varkens. In een weide stootte hij op twee mannen met een mes. Het kwam tot een schermutse­ling waarbij hij aan de arm gewond raakte. Een tweede aanvaller takelde twee pony’s toe. ‘De zijkant was letterlijk opengesned­en’, zei Demajean in lokale media.

Satanistis­che sekte

Dat de aanvallen zich over heel het land voordoen, maar telkens een vast stramien volgen, doet vermoeden dat er verschille­nde daders aan het werk zijn die wellicht een band met elkaar hebben. Er doen theorieën de ronde over een gruwelijke uitdaging op sociale media en copycatged­rag. Maar specialist­en zien er ook de hand van een – onbekende – satanistis­che sekte in, door de rituele manier waarop veel van de dieren werden geslacht (messteken in het hart, sommigen werden ontdaan van hun ingewanden en ogen of hun bloed werd afgetapt). De speurders nemen deze piste au sérieux. Volgens de krant

Le Parisien buigt ook het Franse overheidsa­gentschap dat zich richt op de bestrijdin­g van sektarisch extremisme (Miviludes) zich over het dossier.

‘We sluiten geen enkele piste uit’, zei minister van Landbouw Julien Denormandi­e toen hij een manege bezocht. Dat het om een sekte zou gaan, is slechts een van de pistes, benadrukt ook het ministerie van Binnenland­se Zaken: ‘Satanistis­che groepen laten al jaren niet meer van zich horen in Frankrijk en lijken minder jonge rekruten aan te trekken. Maar dat sluit niet uit dat we het gewelddadi­ge potentieel dat zich kan ontwikkele­n binnen zo’n kleine en discrete groep moeten negeren.’

Burgerwach­t

Dat er geen lijn te trekken valt in het profiel van de slachtoffe­rs, maakt het mysterie alleen nog maar groter. Paarden en pony’s, jong en oud, een duur, beloftevol renpaard en een populaire ezel op een kinderboer­derij. Het leidt tot een psychose in de Franse paardenwer­eld.

Sinds het aantal aanvallen in augustus de hoogte inschoot, werden in heel het land burgerwach­ten opgericht. Via Facebook melden vrijwillig­ers zich aan om dag en nacht te patrouille­ren. Op de Facebookgr­oep Surveillan­ce Équides 77 werd een bericht gepost. Een grijze Renault Scenic zou in het dorpje Ury (Seine-et-Marne) heel traag langs een wei met paarden zijn gereden. De plaatselij­ke manege werd plots overspoeld door paardeneig­enaars die de nacht in de stallen en weides wilden doorbrenge­n om mee te waken.

‘Het is onmogelijk om tegen een onbekende vijand te vechten als je niet weet waar en wanneer hij zal toeslaan’, vertelt Sandrine (die zoals veel eigenaars alleen met een schuilnaam durft te getuigen, uit angst om geviseerd te worden) aan Le Figaro. Ze heeft een alarmpisto­ol gekocht en belooft te schieten als iemand aan haar dieren raakt. ‘We wapenen ons om ons te beschermen. Heel het dorp is gemobilise­erd, het lijkt wel een western.’

 ?? Ap ?? Een paardensta­l in een manege in het departemen­t Yvelines, ten westen van Parijs. Ook daar is de waakzaamhe­id verhoogd.
Ap Een paardensta­l in een manege in het departemen­t Yvelines, ten westen van Parijs. Ook daar is de waakzaamhe­id verhoogd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium