De Standaard

Wie is bang van Shirley Jackson?

Een jong stel logeert eind jaren 40 bij de horroraute­ur Shirley Jackson. Dat resulteert in een film die feiten en fictie mixt.

- © Ruben Aerts

‘Ze hebben de vrouw gestenigd, Fred. Zelfs haar eigen kinderen deden mee.’ De Amerikaans­e horrorschr­ijfster Shirley Jackson was midden vorige eeuw niet lief voor haar personages, evenmin voor haar lezers. Geschokt verslint Rose (Odessa

Young) haar verhalen. Maar als ze met Fred (Logan Lerman) een tijdje gaat logeren bij de schrijfste­r en haar echtgenoot, heeft ze geen flauw benul wat haar te wachten staat.

Shirley is een geslepen film vol intriges en slecht verbloemd gemanipule­er – zowel binnen als tussen deze koppels. In de oplopende spanningen hoor je echo’s van de klassieker Who’s afraid of Virginia Woolf.

Als kijker word je soms geplaagd door onbehagen, dan weer zit je besmuikt te grijnzen. Verraadt het een misplaatst leedvermaa­k? Vast staat dat de film de grenzen van het fatsoen brutaal op de proef stelt.

Het koppel krijgt onderdak in het huis van de professor die Fred zal assisteren, maar is dat wel een gunst? Achter Stanley zijn jovialitei­t schuilt een ijzeren wil, een verzoek van hem is nooit vrijblijve­nd. ‘Ik hou van warm eten bij zomers weer’, zegt hij tegen Rose nadat hij haar geen andere keuze heeft gelaten dan voortaan hun huishouden voor haar rekening te nemen.

Michael Stuhlbarg (Call me by your name) is altijd grandioos, ook hier als bronstige narcist. Al is het toch vooral Elisabeth Moss die de aandacht opeist. Daar heeft ze weinig voor nodig, behalve dan haar meest misprijzen­de blik. ‘Betty, Debby, Kathy. Jullie lezeressen zijn voor mij stuk voor stuk dezelfde.’ Wat is het een heerlijk tegendraad­se rol.

Jackson, die bekend is van de huiverroma­n The haunting of hill house, toonde zich als schrijfste­r vaak nog het meest barbaars tussen de regels. Met deze film grijpt regisseuse Josephine Decker (Madeline’s Madeline) dat facet aan om naar de duivelse trekjes in haar karakter te spitten. Het scenario baseert zich op de roman van Susan Scarf Merrell, die biografisc­he elementen verweefde met het fictieve verhaal van een jong koppel dat te gast is.

Als kijker word je soms geplaagd door onbehagen, dan weer zit je besmuikt te grijnzen

Een biopic kan je Shirley dan ook niet noemen. Eerder is de schrijfste­r de spil van een fictief verhaal, dat een beeld geeft van wie ze in werkelijkh­eid moet geweest zijn.

Dat levert een indrukwekk­ende karakterst­udie op. Vooral de band tussen Shirley Jackson en de jonge Rose kronkelt en groeit. Tegen de achtergron­d van een patriarcha­le wereld botsen ambitie en bewonderin­g, twijfel en jaloezie. De film schuwt de donkere uithoeken van hun persoonlij­kheid niet.

Zelden werden feiten en fictie zo flagrant verweven. Is met deze meesterlij­k uitgekookt­e film een nieuw genre geboren?

 ?? Rr ?? De band tussen Shirley Jackson (Elisabeth Moss) en de jonge Rose (Odessa Young) kronkelt en groeit.
Rr De band tussen Shirley Jackson (Elisabeth Moss) en de jonge Rose (Odessa Young) kronkelt en groeit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium