De Standaard

Unia opent dossier over betoging met haatslogan­s

‘Islamieten, parasieten’ en ‘Eigen volk eerst’ weerklonke­n afgelopen weekend in Oostende. De demonstran­ten kwamen op straat om ‘het strand terug te eisen’.

- © Stijn Cools

Het strand terugeisen en de ordedienst­en een hart onder de riem steken. Dat was de doelstelli­ng van de manifestat­ie ‘Met de trein naar Oostende’, zoals aangemaakt op Facebook door Aalstenaar Luk De Gent enkele weken geleden. Aanleiding was onder meer de knokpartij met Brusselse jongeren in Blankenber­ge. ‘Wij gaan als bezorgde burgers, zonder politieke voorkeuren of extremen’, klonk het.

Afgelopen zondag vond de verboden betoging daadwerkel­ijk plaats. ‘Zonder politieke voorkeuren of extremen’ bleek niet te stroken met de realiteit. Er waren deelnemers die slogans riepen als ‘Islamieten, parasieten’ en ‘Eigen volk eerst’, er was meer dan één neonazisti­sche verwijzing zichtbaar op de kledij en er waren meerdere berichten over een Hitlergroe­t – of een variant daarop .

Unia, het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum, heeft verschille­nde meldingen binnengekr­egen over de ‘wandeling in Oostende’. Er is een dossier geopend en de camerabeel­den zullen worden opgevraagd. ‘Er zijn daar slogans geroepen en zaken gezegd die ons bezorgd maken’, zegt directeur Els Keytsman. ‘Meermaals en in groep mensen vergelijke­n met dieren, ongedierte zelfs, is een grens die overgestok­en wordt.’ Ook de lokale politie van Oostende zal een onderzoek voeren naar de feiten.

De lokale politie wist op voorhand dat de manifestat­ie een extreemrec­htse signatuur zou dragen. De oproep van De Gent kreeg veel weerklank op sociale media bij onder meer nationalis­tische groepjes,

Els Keytsman harde kernen van voetbalplo­egen en zelfs de Hell’s Angels. Eerder deze zomer waren militanten van deze gezelschap­pen al tweemaal in kleine aantallen naar de kust afgezakt om die ‘terug op te eisen’. Dat gebeurde in relatieve stilte.

Onder meer Nationale Beweging, een samengaan van de extreemrec­htse groepering­en Nation en Nieuw Solidarist­isch Initiatief,

was present op de betoging met een aantal militanten. Ook betrokkene­n van SOS Vrijheid & Recht, een extreemrec­hts zelfverkla­ard burgerinit­iatief, waren aanwezig. Op activistis­che websites als Vlaams Collectief en Reactnieuw­s werd ook opgeroepen op straat te komen ‘in de strijd tegen straffeloo­sheid’.

Burgemeest­er Bart Tommelein (Open Vld) had de betoging verboden. Een politiemac­ht was aanwezig, maar liet de ‘wandeling’ met circa 275 deelnemers toch toe, om kat- en muisspelle­tjes in het centrum van de stad te voorkomen en om geen escalatie van geweld te veroorzake­n.

Volgens korpschef Philip Caestecker waren de extreemrec­htse manifestan­ten een – weliswaar vocale – minderheid. ‘Wij hebben ze onmiddelli­jk aangesprok­en op hun slogans. Ook van de andere betogers kwamen er afkeurende reacties.’ Pv’s zijn er op dat moment niet opgemaakt.

De Gent was niet bereikbaar voor commentaar. Tommelein en zijn korpschef hebben al afgesproke­n mee te werken aan eventuele verdere onderzoeke­n en camerabeel­den ter beschikkin­g te willen stellen.

‘Meermaals mensen vergelijke­n met dieren, ongedierte zelfs, is een grens die overgestok­en wordt’

Directeur Unia

 ?? Vrt ?? Zo’n 275 mensen namen deel aan ‘Met de trein naar Oostende’.
Vrt Zo’n 275 mensen namen deel aan ‘Met de trein naar Oostende’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium