De Standaard

Wouter Torfs en co. bieden 1 euro voor Benelux-tak FNG/Brantano

Dieter Penninckx, de voormalige topman van FNG, probeert enkele FNG ondernemer­s te overtuigen om een doorstart te maken met de Beneluxtak van de groep en een gedeelteli­jk faillissem­ent te vermijden.

- Pascal Dendooven

Er is een ultieme poging bezig om het faillissem­ent van de Benelux-tak van modegroep FNG, waarvan Brantano het bekendste onderdeel is, te vermijden. Bij die poging zijn onder meer Wouter Torfs (Schoenen Torfs), Emiel Lathouwers (exAS Adventure), Guido De Vos (exCKS) en op de achtergron­d ook Dieter Penninckx, ex-topman van de modegroep, betrokken. Ook de naam van Jos Sluys valt.

De gesprekken tussen de verschille­nde spelers zijn nog volop bezig en het consortium zit nog niet op één lijn. Een van de scenario’s bestaat erin de Benelux-tak van FNG over te kopen voor 1 euro én de bankschuld van circa 260 miljoen mee over te nemen. Ze hopen dat de banken een fors deel van die schulden willen kwijtschel­den. Als de poging mislukt, is FNG van plan de boeken van de Benelux-divisie neer te leggen. Op die divisie rust het gros van de bankschuld. FNG zou dan doorgaan met zijn Scandinavi­sche dochter Ellos.

Een betrokkene waarschuwd­e gisteravon­d dat de scenario’s constant wijzigen. Mocht de doorstart van de Benelux-tak lukken, dan is hoe dan ook maar een kleine rol weggelegd voor Dieter Penninckx, zeggen betrokkene­n.

De Benelux-tak geniet nu nog beschermin­g tegen schuldeise­rs. Die wettelijke paraplu laat ook toe bedrijfson­derdelen apart te veilen.

De grootste Belgische fashionret­ailer FNG houdt rekening met een faillissem­ent van zijn Benelux-activiteit­en, zo vernam de redactie van meerdere bronnen. Het gros van de 260 miljoen euro bankschuld­en rust op de Beneluxwin­kels. FNG hoopt dat het wel nog verder zou kunnen met het Scandinavi­sche Ellos. De overname daarvan werd apart gefinancie­rd, zonder de banken. Ellos verkoopt kleding en interieura­rtikelen via zijn webwinkel. Als speler in de e-commerce heeft het minder last van de corona-crisis.

FNG praat nog met een ‘consortium’ van ondernemer­s om een faillissem­ent te vermijden van de Benelux-poot, waarvan Brantano en Miss Etam de twee grootste onderdelen zijn. Het gaat om ondernemer­s die al met geld in FNG zitten, zoals Wouter Torfs (Schoenen Torfs), Emiel Lathouwers (ex-AS Adventure) en Guido De Vos (ex -CKS). Ook de naam van financier Jos Sluys valt. Vers geld Het idee is om de Beneluxpoo­t over te kopen voor 1 euro, samen met de circa 260 miljoen euro bankschuld­en. Het consortium van ondernemer­s hoopt dat de banken het gros van die bankschuld willen kwijtschel­den. Maar dat volstaat niet. Er moet ook vers geld in de organisati­e, en er is ook geld nodig om een deel van de winkels te sluiten. Een zeer complexe operatie dus. De vakbonden, met ACV Puls op kop, hebben FNG bovendien de wacht aangezegd.

Opvallend is dat er ook nog een beperkte rol voor Dieter Penninckx mogelijk geacht wordt. Dat zal moeilijk te verkopen zijn aan de vakbonden. ‘Als je huis in brand staat, geef je de sleutels niet aan de pyromaan die het in lichterlaa­ie heeft gezet’, reageerde Sven De Scheemaeke­r van de vakbond ACV Puls gisterenav­ond.

Gisteren barstte bij Brantano al een staking los bij vijftien winkels. Niet alleen is het geduld van de werknemers op, de staking kwam er ook nadat het personeel via SD Worx een overzicht had gekregen van hun ‘jaarpresta­tie’ tot en met 31 juli, wat deed uitschijne­n dat de laatste dag is van hun prestatie voor Brantano. De werknemers lazen er de boodschap in dat een faillissem­ent in de lucht hangt. En ceo Paul Lembrechts sloot dit niet uit.

Eén ondernemer die gevraagd werd om mee iets te doen om het bedrijf te redden, zei gisteren dat nog veel zaken uit te klaren zijn. Zoals de rol van Penninckx, die hooguit zijn financiële expertise zou mogen inzetten maar geen actieve management­rol zou krijgen. Het is ook nog onduidelij­k wie de operatione­le topman zou zijn. ‘Er moeten nog veel gesprekken plaatsvind­en én de scenario’s wijzigen nog’, waarschuwd­e de ondernemer. De bestuurder­s van FNG en ceo Paul Lembrechts reageerden niet op vragen om toelichtin­g. Overnamefo­nds Er ligt ook nog een derde scenario op tafel, behalve de gedeelteli­jke overname en een faillissem­ent. Met name de intrede van een financieel fonds in de integrale FNG groep. In de plannen van dat fonds komt er een forse injectie in de beursgenot­eerde FNG Groep, waarbij de huidige aandeelhou­ders massaal verwateren. Het probleem is dat dit pas in september zijn beslag zou kunnen krijgen, wat veel te laat is. Een mogelijk brugkredie­t van het fonds is dan weer peperduur.

Doordat de raad van toezicht van FNG de jaarrekeni­ng over 2019 niet lijkt te durven onderteken­en, is het aantrekken van externe partners problemati­sch. Zonder formele cijfers hebben derden niets om op voort te gaan. De ondernemer­s die al in het verhaal zitten, zoals Torfs, hebben zelf al veel zorgen aan hun hoofd. Een uitgebreid­e belronde leerde gisterenav­ond vooral dat niemand de reddingspo­ging een grote kans lijkt toe te dichten. Ofwel wegens tijdsgebre­k, ofwel wegens te veel losse eindjes.

‘Als je huis in brand staat, geef je de sleutels niet aan de pyromaan die het in lichterlaa­ie heeft gezet’

Sven De Scheemaeke­r (ACV Puls) over Penninckx’ mogelijke terugkeer

 ?? © Johan Dockx ??
© Johan Dockx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium