De Standaard

Dood George Floyd kondigt hete zomer aan in VS

Krijgen de VS een nieuw 2014, met wekenlang protest van ‘Black lives matter’? De woede over het politiegew­eld blijft niet beperkt tot Minneapoli­s.

- STEVEN DE FOER

‘Zonder het vele videobewij­s, zou ook deze zaak onder de mat geveegd zijn. Hoe vaak gebeurt dit zónder camera in de buurt?’

BEN CRUMP

Advocaat van het slachtoffe­r

BRUSSEL I George Floyd (46) werd maandag aangehoude­n door de politie omdat een winkeleige­naar hem ervan verdacht dat hij betaald had met een vals biljet van 20 dollar. Waarom de agenten hem op de grond duwden met een knie in zijn nek, is onduidelij­k. Van de weerspanni­gheid waarvan sprake is in het politierap­port, is op de vele beelden van bewakingsc­amera’s en gsm’s van voorbijgan­gers niets te zien. Wel te zien: Floyd die kreunt dat hij niet meer kan ademen en dat alles pijn doet, en het protest van omstanders. Tot het – na een doodsstrij­d van acht minuten – te laat was.

De beelden van de stervende man doen denken aan de dood van Eric Garner in 2014, die ook ettelijke keren I can’t breathe zei. Dat het nu op klaarlicht­e dag gebeurde, met protestere­nde omstanders en vier politiemen­sen die geen vinger uitsteken om het drama te beletten, maakt het zo mogelijk nog wranger.

De betrokken agenten werden meteen ontslagen, maar niet aangehoude­n. Dat leidde dinsdag al tot een eerste vreedzaam protest dat, zoals zo vaak, op het einde door relschoppe­rs werd misbruikt. Maar na de wel zeer forse reactie van de politie daarop, liep het woensdag pas goed fout. Nu werd er geplunderd, gingen gebouwen in vlammen op en gebruikte de politie rubberkoge­ls en traangas. Een eigenaar van een pandjeshui­s schoot een plunderaar dood. Ook in Memphis en Los Angeles werd betoogd tegen het politiegew­eld, en waren er na afloop incidenten.

Lynchparti­j

Overdreven politiegew­eld waarbij zwarten geviseerd worden, is een oud zeer in de VS. Sinds 2012 heeft de verontwaar­diging een naam gekregen: Black Lives Matter. Dit jaar was er al veel te doen rond de moord op Ahmaud Arbery, die in februari doodgescho­ten werd door een witte man en zijn zoon in Brunswick, Georgia, terwijl hij aan het joggen was. Aanvankeli­jk gingen de twee vrijuit. Ze beweerden dat Arbery leek op een inbreker, en dat hij begon te vechten toen ze hem staande hielden. Pas toen er beelden van het voorval uitlekten, bleek het te gaan om wat presidents­kandidaat Joe Biden ‘een lynchparti­j’ noemde. Nu zijn de beide daders aangehoude­n. De lokale procureurs die hun versie zomaar voor waar aannamen, werden nog niet op het matje geroepen.

Ook wrang is de dood van de zwarte verpleegst­er Breonna Taylor (24) uit Louisville, Kentucky. Zij werd door acht politiekog­els geraakt terwijl ze in bed lag. Dat gebeurde tijdens een nachtelijk­e huiszoekin­g naar drugs, de vrouw had niets met de zaak te maken.

Zeven eerdere klachten

Minneapoli­s, Minnesota heeft de reputatie van een kosmopolit­ische stad met een stadsbestu­ur (onder leiding van de 38jarige Democraat Jacob Frey) met goede intenties rond multicultu­reel samenleven. Maar het politiekor­ps bestaat er haast uitsluiten­d uit blanken die zelf niet in de stad wonen en de reputatie hebben dat ze ‘zwarten niet goed aanvoelen’.

Tegen Derek Chauvin, de hoofddader, werd al zeven keer een klacht ingediend wegens ongeoorloo­fd geweld. Hij was ook al meerdere keren betrokken bij schietpart­ijen met dodelijke afloop. Burgemeest­er Frey noemt

het onbegrijpe­lijk dat de man nog niet is aangehoude­n. Over de oprit van Chauvin is rode verf gegooid, op zijn garagepoor­t werd ‘moordenaar’ geschreven. Frey zegt dat hij de woede van de zwarte gemeenscha­p begrijpt, maar roept op om die vreedzaam te uiten. ‘Laat dit drama niet uitlopen op nog meer drama’s.’

Zulke oproepen maken nog weinig indruk na al die eerdere zware incidenten. Zo werd een zwarte man tijdens een verkeersco­ntrole doodgescho­ten toen hij zijn wagendocum­enten zocht (de politieman dacht dat hij naar een pistool greep), en was op een bodycam te zien hoe agenten een jongeman doodschote­n die ‘schiet me alsjeblief­t niet dood’ smeekte. Het kwam nooit tot veroordeli­ngen. In het ene geval waar het slachtoffe­r blank was en de schietende politieman zwart, werd de politieman wel veroordeel­d voor moord en kreeg de familie van het slachtoffe­r 20 miljoen dollar schadeverg­oeding. Voor velen komt dat over als met twee maten en twee gewichten meten.

Grote onverschil­ligheid

Twintig procent van de inwoners van Minneapoli­s is zwart, maar zestig procent van de mensen die deze eeuw door politiekog­els stierven, is zwart. Dat kan in principe wijzen op een grotere criminalit­eit onder de zwarte bevolking. De stroom van gevallen in de VS waarbij zwarten ofwel onschuldig zijn, ofwel met overdreven geweld aangepakt worden, duidt er echter op dat er andere oorzaken zijn.

Floyds advocaat, Ben Crump, zegt in de Washington Post: ‘Zonder het vele videobewij­s zou ook deze zaak onder de mat geveegd zijn. Het zou de schuld van het slachtoffe­r geweest zijn. Dat stemt tot nadenken: hoeveel van zulke gevallen zijn er zónder iemand met een camera in de buurt?’

Bovendien, stipt Crump aan, kun je één politieman nog een losgeslage­n projectiel noemen, ‘maar als er vier meewerken aan zulke praktijken, met grote onverschil­ligheid, heb je toch echt een dieper probleem’.

Mentalitei­tsverander­ing

De oom van Philandro Castile, die in 2017 stierf toen hij zijn autopapier­en zocht, is zelf bij de politie gegaan. Hij zit in een commissie die dergelijke incidenten moet vermijden. Ook de huidige chef van het korps is een zwarte man die als jonge agent het racisme in de rangen aanklaagde. Er gebeurt dus wel iets, maar volgens de inwoners van Minneapoli­s South blijft het nog te veel bij intenties.

Het ministerie van Justitie heeft de FBI naar Minneapoli­s gestuurd met de opdracht aan deze zaak ‘de grootste prioriteit’ te geven.

 ??  ??
 ?? © afp ?? Een man steekt de Amerikaans­e vlag in brand bij protesten in Los Angeles.
© afp Een man steekt de Amerikaans­e vlag in brand bij protesten in Los Angeles.
 ?? © ap ?? De rellen in Minneapoli­s eindigden met plundering en brandstich­ting.
© ap De rellen in Minneapoli­s eindigden met plundering en brandstich­ting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium