De Standaard

60 procent stadscentr­um Leuven wordt fietszone

Het stadscentr­um als één grote fietszone, extra ruimte aan enkele belangrijk­e kruispunte­n en zelfs kruispunte­n waar fietsers door het rood mogen rijden. Met die maatregele­n wil het stadsbestu­ur van Leuven nog meer een fietsstad maken.

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER HANNELORE SMITZ

LEUVEN I ‘De stad zal 60 procent van de binnenstad omvormen tot een fietszone, een aaneengesl­oten netwerk van fietsstrat­en’, zegt schepen van Mobiliteit David Dessers (Groen). Niet opgenomen in de fietszone zijn de primaire verkeerslu­ssen uit het circulatie­plan en enkele straten die een steile hellingsgr­aad hebben, zoals bijvoorbee­ld de Keizersber­g.

‘In de fietszone mogen fietsers de volledige breedte van de rijbaan gebruiken bij eenrichtin­gsstraten en de volledige rechtse helft van de rijbaan bij dubbelrich­tingsstrat­en. Motorvoert­uigen mogen er rijden, maar mogen de fietsers niet inhalen’, zegt Dessers. ‘Op die manier vertragen de fietsers het verkeer. Dat moet ook de veiligheid voor de voetganger­s in die straten verhogen. Samen met het winkelwand­elgedeelte wil dat zeggen dat in 75 procent van de binnenstad het ritme bepaald wordt door voetganger­s of fietsers.’

Uit een enquête van Het Nieuwsblad en de Fietsersbo­nd bleek eerder deze week nog dat Leuven pas op de zevende plaats komt van de dertien centrumste­den wat betreft tevredenhe­id van de fietsers over het fietsbelei­d. Twee van de drie centrumste­den die wel in de top drie stonden, hebben hun stadscentr­um volledig omgevormd tot fietszone. ‘Voor mij een bevestigin­g dat we hiermee een goede beslissing nemen’, zegt Dessers.

Door rood

Maar het blijft niet alleen bij de maatregele­n in de binnenstad. ‘Aan vijf belangrijk­e kruispunte­n zullen we de opstelstro­ken voor fietsers verbreden, zodat ze voor de auto’s staan en ook als eerste kunnen vertrekken bij groen licht’, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina (CD&V). Het gaat over de kruispunte­n aan de Naamsepoor­t, de Parkpoort, de kruising van de Geldenaaks­ebaan met de Pakenstraa­t, van de M. van Waeyenberg­hlaan en de Tervuurses­traat en van de Naamsestee­nweg met de Hertogstra­at.

Aan twintig andere kruispunte­n gaat de stad nog een stap verder, en zullen fietsers door het rood kunnen rijden wanneer ze rechtsaf willen of soms zelfs wanneer ze rechtdoor willen. Het zijn kruispunte­n waar er weinig of geen conflicten zijn met andere weggebruik­ers. ‘Denk aan bijvoorbee­ld het Tkruispunt van de Vaartkom met de Vaartstraa­t, waar fietsers moeten stoppen voor rood wanneer ze richting Opek rijden, terwijl daar eigenlijk geen enkele reden toe is’, zegt Dessers.

‘Op deze manier vertragen de fietsers het verkeer, wat ook de veiligheid voor voetganger­s verhoogt’

DAVID DESSERS

Schepen van Mobiliteit

‘Deze beslissing werd lang uitgesteld uit vrees dat fietsers dan in heel de stad door rood zouden beginnen rijden om rechtsaf te slaan’, zegt Dessers. ‘Dat is natuurlijk absoluut niet de bedoeling. Het moet veilig blijven, en voorrang aan bijvoorbee­ld voetganger­s op het zebrapad blijft. In andere steden werkt dit goed. Door duidelijke signalisat­ie geloven we dat dit ook in Leuven kan.’

De maatregele­n gaan in vanaf september 2020, bij het begin van het nieuwe schooljaar.

 ?? © if ?? De stad wordt één grote aaneenscha­keling van fietsstrat­en.
© if De stad wordt één grote aaneenscha­keling van fietsstrat­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium