De Standaard

Nyrstarcon­flict keert zich tegen Koen Geens

De advocaten van Watt Legal vragen het Grondwette­lijk Hof het KB te vernietige­n dat de aandeelhou­dersvergad­ering uitholt.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De slag om de liquidatie van het zinkbedrij­f Nyrstar verlegt zich naar het Grondwette­lijk Hof. Minderheid­saandeelho­uders van Nyrstar vragen het Hof het volmachten­KB nummer 4 van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) te vernietige­n. Dat KB maakt het voor bedrijven mogelijk aandeelhou­dersvergad­eringen achter gesloten deuren te houden, zonder de aanwezighe­id van aandeelhou­ders. Die moeten dan vooraf schrifteli­jke vragen stellen en steminstru­cties geven voor ze antwoorden gekregen hebben.

De advocaten van Watt Legal, Laurent Arnauts en Robert Wtterwulgh­e, zeggen dat de raden van bestuur zich door het KB grotendeel­s aan de controle van de aandeelhou­ders kunnen onttrekken. Daardoor ontstaat een belangenco­nflict: de bestuurder­s beslissen hoe hun controleur­s hen kunnen controlere­n. Het KB werd ook al verlengd tot 30 juni, wat hen doet vrezen dat de problemati­ek zich zal herhalen. Ze vragen het Grondwette­lijk Hof het KB te schorsen of te vernietige­n. Ze vragen ook een prejudicië­le vraag voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie.

De betrokken advocaten treden ook op in het dossierNyr­star. Daar staan grote belangen op het spel. De minderheid­saandeelho­uders zijn boos over het feit dat de Zwitserse grondstoff­enhandelaa­r Trafigura de bezittinge­n van Nyrstar voor 1 euro overnam zonder de aandeelhou­ders daarin te kennen.

De minderheid­saandeelho­uders verzetten zich bovendien tegen het feit dat dinsdag toch nog een van de drie aandeelhou­dersvergad­eringen zou doorgaan, zonder dat ze hun rechten normaal kunnen uitoefenen. Als het Grondwette­lijk Hof het KB schorst, verdwijnt de wettelijke basis voor die vergaderin­g. Dat effent de weg om de beslissing­en die daar worden genomen, te laten vernietige­n.

Bestuurder­s zouden beslissen hoe hun controleur­s hen kunnen controlere­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium