De Standaard

Warrig bezoekrech­t wordt achilleshi­el van exitplan

Er is eindelijk zicht op meer sociaal contact. Maar het gebrek aan klare taal over de limieten en risico’s daarvan, kan de exit zelf ondermijne­n.

-

BRUSSEL I ‘Vanaf 10 mei zal elk gezin tot vier mensen mogen ontvangen. Altijd dezelfde mensen en die mogen alleen bij dat ene gezin langsgaan’, kondigde premier Sophie Wilmès (MR) gisteren op de persconfer­entie na de Nationale Veiligheid­sraad totaal onverwacht aan. Meteen werden in heel het land lijstjes van vier namen aangelegd.

Het gebrek aan sociaal perspectie­f leidde tot zo’n frustratie dat de verschille­nde regeringen samen besloten om de sociale teugels wat sneller te lossen dan eerst voorzien. Er lag zelfs een piste op tafel waarbij elk gezinslid twee extra contacten zou kunnen aanwijzen. Maar dat plan werd als te risicovol beschouwd.

Toch leidde de beslissing meteen tot flink wat verwarring, niet het minst bij enkele experts van de GEES die zich afvroegen of de premier de filosofie achter de maatregel wel voldoende had geduid. Die houdt in dat de vier personen die worden uitgenodig­d, elkaar op zijn minst kennen en bij voorkeur samen ook een huishouden, of zogenaamde bubbel, vormen.

Het verklaart ook het op het eerste gezicht wat arbitraire getal 4. De standaards­ituatie waarvan vertrokken werd, was die van een typegezin met twee ouders en twee kinderen dat een ander gezin ontmoet. Omdat er veel verschille­nde gezinstype­s zijn in België – waaronder veel singles – werd evenwel gekozen voor de algemenere omschrijvi­ng ‘vier personen’. Maar zonder dat Wilmès meegaf dat het de bedoeling blijft om zo weinig mogelijk verschille­nde huishouden­s bij elkaar te brengen.

Eenzaam

‘De impact van het samenvoege­n van twee gezinnen of zelfs drie alleenstaa­nden op de epidemie is volgens onze berekening­en zéér beperkt. En het is een oplossing voor mensen die nu eenzaam zijn’, zegt Niel Hens, professor biostatist­iek aan de UHasselt en UAntwerpen en lid van de GEES. ‘Wat de Veiligheid­sraad op de persconfer­entie heeft voorgelegd, laat evenwel een veel ruimere invulling toe.’

Daarmee doelt Hens op het risico dat één gezin vier personen kiest die onderling niets met elkaar te maken hebben, dus vier personen uit allemaal verschille­nde bubbels. Gevolg: een gezin staat in één klap in contact met vier andere bubbels, die op hun beurt ook weer meerdere vertakking­en hebben, enzovoort.

‘Als veel mensen dat doen, is het risico op een heropflakk­ering zeer groot’, zegt Hens. ‘Het getal van vier dreigt ook weer misbruikt te worden.’ Die kleine lettertjes werden gisteren niet meteen meegegeven. Meer zelfs, ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) zag in de beslissing een fiat voor grootouder­s om opnieuw voor de kleinkinde­ren te zorgen, iets wat GEESvoorzi­tter Erika Vlieghe meteen tegensprak. Pas in hun geschreven communiqué­s preciseerd­en Wilmès en het Crisiscent­rum dat ‘het doel is om het aantal gezinnen (mensen onder hetzelfde dak) dat mekaar ontmoet tot een minimum te beperken’. Die bezoeken dienen bovendien kort te zijn, vinden het liefst buiten plaats en met voldoende afstand tussen iedereen.

Het blijft de vraag hoe de bevolking de versoepeli­ng straks concreet invult. Wilmès gaf toe dat dit amper te controlere­n valt. Door het toelaten van bezoek (waar dan ook in het land) wordt ook het concept ‘essentiële verplaatsi­ng’ uitgehold.

Het maakt dat er, samen met het winkelen, een veelvoud aan sociale contacten zal plaatsvind­en vanaf volgende week. Wilmès rekent op de burgerzin om een nieuwe piek in de epidemie te vermijden. ‘Komt die er toch, dan gaan we weer vrijheden moeten afnemen, zelfs de meest elementair­e. Zo simpel is het.’ (jfja, mec)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium