De Standaard

POSTENPAKK­ER

-

Toen Vandaag vorig najaar Van Gils & gasten verving, viel in de – hoofdzakel­ijk negatieve – recensies op dat presentatr­ice Danira Boukh riss Terkessidi­s door iedereen werd gespaard. Dat terwijl Lieven Van Gils destijds samen met zijn programma de vernieling werd ingeschrev­en. Het leven is niet eerlijk: knappe, jonge vrouwen worden altijd meer ontzien dan lelijke witte mannen van een zekere leeftijd.

Misschien kunnen we ons toch veroorlove­n na enkele weken in het tweede seizoen minder mild te zijn. Niet omdat Danira het slechter doet dan vorig jaar. Wel omdat ze zondigt tegen de regel die ze destijds voor zichzelf had opgesteld: ‘Het wordt geen perso nalityshow’, zei ze toen. ‘Het gaat om de gasten, ik ben maar het bindmiddel.’

Die tijd is voorbij, zo blijkt al meteen in de nieuwe begingener­iek, waar in we vijftien seconden lang naar een zwoel dansende Danira mogen kijken, in diverse flatterend­e outfits. Het lijkt haast of De pinup club terug is. De boodschap is duidelijk: Danira vindt zichzelf bijzonder sexy. Of haar produ cers vinden dat en willen haar zo uitspelen, en zij maakt geen bezwaar. We zien het haar grote voorbeeld, Eva Jinek, niet meteen doen.

We zien Jinek ook niet meteen luidkeels van ‘Mamma Mia’ zingen om een item over de nieuwe musical van Stany Crets aan te kondigen. Vandaag wil duidelijk opschuiven richting het uitgelaten sfeertje van Gert late night, maar stoot daarbij voortduren­d op de grenzen van zijn format: mensen die rond een saaie tafel in een saai decor zitten. Danira probeert het dan maar door net zo onvoorbere­id aan haar gesprekjes te beginnen als James Cooke, onder het motto: ik ben sympathiek, ik ben spontaan, ik ben gevat, de rest komt wel vanzelf.

Niet, dus.

Tegelijk schuift Vandaag ook weer wat op richting Van Gils & Gasten, met de beslissing om elke dag een centrale gast uit te nodigen als een soort copresenta­tor. Als die gast goed gekozen is, doet dat Vandaag deugd, wat veelzeggen­d is. Dinsdag, bijvoorbee­ld, stelde Christophe Deborsu alle pertinente vragen die Danira eigenlijk hoorde te stellen. Onder meer aan JeanMarie Dedecker, die nog eens zijn pinguïnrol­letje in de Madagascar­musical mocht pluggen. Deborsu wist hem tot een interessan­t gesprek over de regeringsv­orming te verleiden, dat Danira al snel onderbrak met de volgende woorden: ‘Wow, we zitten ineens in een ander programma! Pinguïns! Pinguïns!’

James Cooke had het niet beter kunnen formuleren.

Vandaag,

Danira vindt zichzelf duidelijk bijzonder sexy. Of haar producers vinden dat, en spelen haar zo uit

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium