De Standaard

Oorlogscor­respondent Louis Wuyts overleden

In een rusthuis in Maffe, bij Marche, is journalist en oudschepen van Melsbroek Louis Wuyts (99) overleden. Hij was de laatste Belgische oorlogscor­respondent van de Tweede Wereldoorl­og.

-

Wuyts begon zijn journalist­ieke carrière als vliegende reporter op de fiets voor Nieuws van de dag. Aan het begin van de Tweede Wereldoorl­og werd hij aangesteld als oorlogscor­respondent. Tot 1946 berichtte hij onder meer in Het Volk over de oorlog. Hij was erbij toen de concentrat­iekampen werden bevrijd.

In december 1944 trouwde hij in Melsbroek, waar hij geboren was, en van waaruit hij verslag uitbracht van een van zijn persoonlij­k gruwelijks­te ervaringen uit de oorlog. De Amerikanen bombardeer­den op paasmaanda­g het vliegveld van Melsbroek om er de Duitse Luftwaffe uit te schakelen. Het ouderlijke huis van Wuyts werd zwaar getroffen. Zijn moeder overleefde het niet, een tante raakte zwaargewon­d. Aan het einde van de oorlog woonde hij verschille­nde grote processen tegen oorlogsmis­dadigers bij en bracht hij er verslag van uit.

Eerste schepen

Na de oorlog werkte Wuyts als correspond­ent voor binnenen buitenland­se kranten en weekbladen en voor verschille­nde persagents­chappen en de BRT. Nadien maakte hij een zijstapje naar de politiek. ‘Melsbroek werd na de oorlog bestuurd door een Franstalig­e baron die alleen Frans sprak en alles naar het Nederlands liet vertalen door zijn secretaris. Begin jaren 50 waren de Vlamingen het beu, ze kwamen met een gemeenteli­jst met Vlamingen op en haalden de volstrekte meerderhei­d. Mijn vader werd eerste schepen’, zegt zoon JeanMarie Wuyts, zelf exfotograa­f.

Maar eens journalist, altijd journalist. Wuyts liet de politiek achter zich en werd luchthaven­correspond­ent. Als duivenlief­hebber had hij ook een vaste rubriek in verschille­nde bladen. Bij het weekblad Blik en bij Gazet van Antwerpen had hij een vaste duivenrubr­iek waarin hij elke week een winnaar in een nationale of internatio­nale wedstrijd interviewd­e. (tg)

 ?? © rr ?? Louis Wuyts zou volgende maand 99 jaar worden.
© rr Louis Wuyts zou volgende maand 99 jaar worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium