De Standaard

STVV moet 4,1 miljoen euro betalen aan nv Stayen

-

Afgelopen weekend maakte STVV bekend dat het 5,3 miljoen euro winst had geboekt, vooral dankzij de transfers van De Norre en Bezus. Daarvan bleef slechts 1,2 miljoen over, wegens een herleving van schulden ten belope van 4,1 miljoen euro. Wat er toen niet bij verteld werd, is dat die 4,1 miljoen doorgestor­t moest worden aan de nv Stayen, een nv waarvan Marieke Höfte gedelegeer­d bestuurder is. Höfte is de levenspart­ner van Roland Duchâtelet – de voormalige eigenaar van STVV.

De zakenman werd in 2004 voorzitter van STVV, maar verkocht de Haspengouw­se club in 2011 toen hij eigenaar werd van Standard. Hij maakte toen bekend dat hij zes miljoen euro schulden van STVV kwijtgesch­olden had. Later bleek dat dit voorwaarde­lijk was: dat geld zou weer opeisbaar worden in de vorm van een percentage op de tvgelden of als meerwaarde op de verkoop van bepaalde spelers. Dit werd in twee overeenkom­sten gegoten, een eerste in juli 2011 en een tweede in juni 2014, zoals blijkt uit het jaarversla­g bij de jaarrekeni­ng.

En het zijn net die contracten die nu geactiveer­d werden. Als gevolg daarvan moest STVV in 2019 dus vier miljoen euro van zijn winst doorstorte­n aan de nv Stayen, het bedrijf dat eigenaar is van het stadion. Duchâtelet blijkt weer een gewiekste onderhande­laar te zijn geweest. Dat was trouwens ook zo bij zijn doortocht bij Standard, waar Duchâtelet ongeveer twintig miljoen euro verdiende in vier jaar tijd.

STVV is momenteel in handen van het Japanse bedrijf Spacenine, dat samen met DMM.com 8,9 miljoen euro in de club pompte. De Kanaries mogen ook volgend boekjaar wel weer met goede moed tegemoet zien door de verkoop van Tomiyasu en (waarschijn­lijk) Boli. (dits)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium