De Standaard

Kun je een bankgift op je sterfbed nog laten registrere­n?

- W.M. & V.V.

Wij willen onze zonen een som geven zonder die schenking te laten registrere­n. Vanaf wanneer is de schenking vrij van erfbelasti­ng bij ons overlijden? Kunnen we ze, indien nodig, nog laten registrere­n op ons sterfbed?

Een niet geregistre­erde schenking is vrij van erfbelasti­ng als u nog minstens drie jaar blijft leven. De Vlaamse regering heeft aangekondi­gd dat deze wachttermi­jn vanaf 2021 opgetrokke­n wordt tot vier jaar. Het is nog niet geweten of dit enkel zal gelden voor nieuwe hand en bankgiften, gedaan vanaf 2021, of ook voor eerder gedane giften.

Een gift die u vandaag doet, is onder de huidige regels belastingv­rij vanaf 26 december 2022. Overlijdt u eerder, dan wordt de schenking meegeteld voor de berekening van de erfbelasti­ng. Dat kunt u vermijden door de gift alsnog te laten registrere­n. Dat kan inderdaad tot op uw sterfbed. Bij de registrati­e is 3% schenkbela­sting verschuldi­gd. Betaalt u die, dan is de schenking definitief belastingv­rij en moet u ze niet meer aangeven in uw nalatensch­ap. De snelste manier om een schenking te laten registrere­n, is door tussenkoms­t van een notaris. Zodra de schenkings­akte in zijn aanwezighe­id onderteken­d is, is de geschonken som vrijgestel­d van erfbelasti­ng. Zelfs al overlijdt u kort daarna en zijn de schenkings­rechten nog niet betaald. U kunt de bankgift ook ter registrati­e aanbieden bij het registrati­ekantoor, zonder tussenkoms­t van een notaris. Voor de betaling van de schenkbela­sting moet u dan wachten op het aanslagbil­jet van Vlabel. (fdc)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium