De Standaard

THE HANDMAID’S TALE 3: VERHAAL ZONDER EVOLUTIE DAT IN CIRKELS DRAAIT

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur

Wat doe je dan, als je de baas bent van de Ame rikaanse streamingd­ienst Hulu? Je hebt eind 2015 groen licht gegeven voor een tvreeks gebaseerd op een boek uit 1985 van ene Margaret Atwood. Stom geluk, eigenlijk: je hebt die Atwood toen moeten googelen, want je leest wel boeken, maar vooral over management en beleggen. Je reeks, over een toekomstma­atschappij waarin de weinige vruchtbare vrouwen die er nog zijn, seks en broedmachi­nes worden ten dienste van een sektarisch­religieuze elite in een dictatoria­al regime, is nog niet goed opgenomen of ze blijkt pal op de tijdgeest te zitten: de rabiate vrouwen hater Donald Trump wordt president, in verschille­nde Amerikaans­e staten wordt de abortuswet­geving strikter, de zaakWeinst­ein ontploft. Je reeks komt zodanig als geroepen dat de beeldsymbo­liek overal in het straatbeel­d opduikt bij protestact­ies. Iedereen heeft het over The handmaid’s tale.

Wat je dan doet, als je de baas bent van de Amerikaans­e streamingd­ienst Hulu, is nog een seizoen bestellen. En daarna nog een. Het probleem is dat het bronmateri­aal op was na één seizoen. Je scenariste­n zijn dus op zichzelf aangewezen, al mag je op de eindgeneri­ek zetten dat Atwood eraan heeft meegewerkt.

In seizoen twee viel de schade nog mee. Toch tot het eind, toen het hoofdperso­nage June de kans kreeg met haar baby te ontsnappen naar de progressie­ve vrijstaat Canada (je verwacht elk moment dat Justin Trudeau opduikt om de vluchtelin­gen te verwelkome­n), maar zich bedenkt omdat ze haar andere dochter, die haar niet meer herkent, ineens niet in Gilead wil achterlate­n. Toch was dat tweede seizoen al ontaard in een soort feministis­che versie van Prison break, waarin de doorgaans geweldige Elizabeth Moss (June) tot haar klaarblijk­elijke afgrijzen een actieheldi­n in een rode cape en witte kap was geworden. Er zat voorts nauwelijks evolutie in het verhaal, laat staan in de personages. Alles bleef maar in cirkels draaien.

In het derde seizoen wordt het niet beter. June voegt zich bij het verzet, geleid door de huishoudst­ers; maar blijft zich tegenover haar belagers even onbegrijpe­lijk passiefagr­essief opstellen, met steeds weer diezelfde

Er zit nauwelijks evolutie in het verhaal of in de personages. Alles blijft maar in cirkels draaien

getormente­erde gelaatsuit­drukkingen. Haar man, in Canada, blijft zich even onbegrijpe­lijk passief opstellen, zonder gelaatsuit­drukking. Het enige personage dat ons in dit derde seizoen kan bekoren, is Emily (de formidabel­e Gilmore girl Alexis Bledel), die als vluchtelin­ge in Canada met een torenhoog schuldgevo­el zit. De eerste keer dat zij, na al die vreselijke jaren in Gilead, haar geliefde terugziet, is een van de schaarse hoogtepunt­en van dit seizoen. Misschien hadden de makers de euvele moed moeten hebben Emily tot hoofdperso­nage van dit seizoen te bombardere­n.

The handmaid’s tale 3, woensdag omstreeks 21.55 uur op Canvas, integraal op VRT.nu.

 ?? © hulu ?? June (Elizabeth Moss), blijft maar in passiefagr­essieve cirkeltjes draaien.
© hulu June (Elizabeth Moss), blijft maar in passiefagr­essieve cirkeltjes draaien.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium