De Standaard

Oudste jachttafer­eel gevonden in Indonesië

Zo’n 44.000 jaar geleden portrettee­rde een prehistori­sche artiest een grote jachtparti­j in een grot op het Indonesisc­he eiland Sulawesi. Met de vondst van de rotsschild­ering is de Europese rotskunst alweer in anciënnite­it geklopt.

- HILDE VAN DEN EYNDE Mensachtig­e figuren drijven een dwergbuffe­l in het nauw.

Te zien zijn twee wrattenzwi­jnen en vier dwergbuffe­ls, die in het nauw worden gedreven door zeker acht mensachtig­e figuren met speren en touwen. Is dit vierenhalv­e meter brede, monochrome tableau het oudst bekende jachttafer­eel ter wereld? Indonesisc­he en Australisc­he onderzoeke­rs, die de rotsschild­ering aantroffen op de wand van een grot op het eiland Sulawesi, denken van wel. Ze dateren het tafereel op minimaal 43.900 jaar.

Maxime Aubert en Adam Brumm van de universite­it van Griffith in Queensland en collega’s uit Australië en Indonesië dateerden niet de rotsschild­ering zelf, maar de kalkkorste­n die zich daar in de loop van de millennia over hebben afgezet. Het onderste en dus oudste laagje van de kalkkorst over de schilderin­g bleek op basis van uraniumdat­ering 43.900 jaar geleden te zijn gevormd. De afbeelding zelf kan ouder zijn, maar is minimaal 43.900 jaar oud.

Daarmee kroont ze zich tot oudst bekende grotschild­ering ter wereld – de oudste met zekerheid gedateerde Europese grotschild­eringen, uit het Spaanse El Castillo, zijn immers pas 40.000 jaar oud. Er bestaat weliswaar oudere grotkunst, zoals een bekrast stuk oker uit de ZuidAfrika­anse Blombosgro­t dat 73.000 jaar oud zou zijn, maar die is niet figuratief: er wordt niets afgebeeld. Op Kalimantan, het Indonesisc­he deel van het eiland Borneo, had hetzelfde team eerder al eens 40.000 jaar oude afdrukken van mensenhand­en en schilderin­gen van wilde dieren op een rotswand teruggevon­den. Ook die waren minstens zo oud als of ouder dan de vroegste Europese grotkunst.

Het jachttafer­eel dat ze vandaag in Nature presentere­n, troffen ze twee jaar geleden aan op de wand van een kalksteeng­rot op Sulawesi, in het zuidelijk gelegen MarosPangk­epkarstgeb­ergte. Zowel de mensachtig­e figuren als de dieren moeten op hetzelfde moment zijn geschilder­d, maken de onderzoeke­rs op uit de staat van verwering, met dezelfde techniek en hetzelfde donkerrode pigment.

Dat sommige menselijke figuren met vogel en slangenkop­pen werden afgebeeld, suggereert volgens de onderzoeke­rs dat de mensen die 44.000 jaar geleden op Sulawesi leefden, zich al bovennatuu­rlijke wezens konden inbeelden en afbeelden. Dat geeft aan dat ze al een religieus bewustzijn hadden ontwikkeld voor daarvan, afgaand op de overgeleve­rde beeldende kunst, sprake was in Europa. Het oudst bekende mythische wezen in de Europese rotskunst is de Löwemann, een dertig centimeter hoog beeldje van een mens met een leeuwenkop, uitgevoerd in mammoetivo­or. Het werd gevonden in Duitsland en is naar schatting veertigdui­zend jaar oud.

De mensachtig­e figuren en de dieren moeten op hetzelfde moment zijn geschilder­d, maken de onderzoeke­rs op uit de staat van verwering

 ?? © griffith university ??
© griffith university

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium