De Standaard

Johnson weet dat zijn partij niet met de beste kaarten speelt als het gaat over de gezondheid­szorg

-

Wie het verkiezing­smanifest van de Conservati­eve Partij leest, is even in verwarring. Is dit werkelijk het programma van een rechtse partij? De beloftes die Boris Johnson doet, lijken wel afgekeken van Labour. Geef mij de meerderhei­d en het jarenlange besparings­beleid van mijn partij gaat definitief op de schop, is zijn belofte aan de Britten.

Johnsons minister van Financiën, Sajid Javid, nam in september al een voorschot op dat voluntaris­tische beleid. De regering wil volgend jaar al 13,8 miljard pond (16,4 miljard euro) extra investeren in alle departemen­ten. De belangrijk­ste investerin­gsposten worden onderwijs, politie, (spoor)wegen en de nationale gezondheid­szorg (NHS). Johnson gaat aanwerven en bouwen. Er moeten 20.000 politieage­nten en 50.000 verpleegst­ers bijkomen en er worden veertig nieuwe ziekenhuiz­en gebouwd. Wie zijn huis duurzaam wil verbouwen, krijgt extra steun. Er is een pot voorzien van 6,3 miljard pond (7,5 miljard euro).

Vooral in de zorg zijn de investerin­gen broodnodig. Veel ziekenhuiz­en zijn chronisch onderbeman­d. Dat komt door de nakende Brexit. Sinds het referendum hebben meer dan 22.000 Europese verplegers en dokters het VK verlaten. Voor ‘Brexit Boris’ is dat een lastige waarheid.

Toch lijkt het Johnson menens met de investerin­gen. Om ze te financiere­n zijn de Conservati­even zelfs bereid een beloofde belastingv­erlaging voor de bedrijven tijdelijk on hold te zetten. Er komen wel andere belastingv­erminderin­gen, bijvoorbee­ld in de bouw en voor innovatie. Johnson geeft met deze beloftes in elk geval de indruk dat hij van de Conservati­even opnieuw de partij van alle Britten wil maken, het zogenaamde One Nation Conservati­sm. Die stroming binnen de Conservati­eve partij wil de kloof tussen rijk en arm zo klein mogelijk maken.

Regering van hardliners

Maar hoe geloofwaar­dig is Johnson? Hij stouwde zijn eerste regering vol met neoliberal­e hardliners. Zij willen zo weinig mogelijke inmenging van de staat. Gaat hij die allemaal vervangen? Zijn de NHSbelofte­s alleen maar lokkertjes?

Jeremy Corbyn zwaaide de voorbije weken met documenten die aangeven dat Britse diplomaten in 2017 hadden gesproken met Amerikaans­e collega’s over de NHS als onderdeel van een toekomstig vrijhandel­sakkoord. Vooral de Amerikaans­e farmabedri­jven hebben daar belang bij, want de NHS zou nu veel te weinig betalen voor geneesmidd­elen. Die beschuldig­ing deed Johnson pijn. Zijn goede vriend Donald Trump moest hem te hulp komen. Bij zijn bezoek aan Londen voor de Navotop zei Trump dat de VS helemaal niet geïnteress­eerd zijn in de Britse gezondheid­szorg.

Johnson weet dat zijn partij niet met de beste kaarten speelt als het gaat over de gezondheid­szorg. Daarom probeert hij in de laatste dagen van de campagne de inzet van de verkiezing­en weer naar de Brexit om te buigen. Dat blijft dan ook een cruciaal onderdeel. Als Johnson morgen wakker wordt met een meerderhei­d in het Lagerhuis, wordt zijn eerste én belangrijk­ste beleidsdaa­d als nieuwe premier het VK uit de Europese Unie halen. Dat zal voor 31 januari gebeuren, want tot dan heeft de EU de Britten tijd gegeven om de scheidings­deal die ze in oktober met Johnson sloot, goed te keuren.

De Brexit is dan eindelijk een feit en Johnson krijgt zijn plaats in de geschieden­isboeken. Dat geeft hem even ademruimte om al die investerin­gen op de rails te zetten. Hij kan dan ook het immigratie­beleid aanpassen. Johnson kiest voor het Australisc­he model waarbij alleen migranten met de juiste diploma’s en vaardighed­en toegelaten worden.

Maar al heel snel zal de Brexit weer op zijn bord komen. De Britten moeten een nieuw handelsakk­oord met de EU onderhande­len. Dat worden lastige gesprekken, die meestal jaren duren. Die tijd is niet voorzien. Na 31 januari begint wel een transitiep­eriode waardoor tot eind 2020 niets verandert aan de relatie tussen het VK en de EU. Die periode is te kort om een handelsakk­oord te sluiten. Europa houdt nu al zijn hart vast over wat Johnson van plan is. Hij heeft beloofd de transitiep­eriode niet te verlengen. Maar dat zal toch moeten, want zonder handelsakk­oord volgt op 31 december 2020 alsnog een harde Brexit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium