De Standaard

VUB beëindigt samenwerki­ng met Confucius Instituut

- Anderlecht VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS © rr

De VUB zal de samenwerki­ng met het Confucius Instituut na juni 2020 niet voortzette­n. ‘Samenwerki­ngen kunnen voor de VUB alleen als het handelen van de betrokken partners beantwoord­t aan ons basisbegin­sel van vrij onderzoek’, aldus rector Caroline Pauwels. Dat is voor het Confucius Instituut niet langer het geval, luidt het oordeel na meerdere evaluaties.

De recente berichtgev­ing over het instituut was ‘een bijkomend element’, zegt de VUB. Dat verwijst naar Xinning Song, de directeur van het instituut, die ons land niet meer binnen mag na beschuldig­ingen van spionage (DS 30 oktober). De Staatsveil­igheid heeft hem voor acht jaar verbannen uit de Schengenzo­ne.

Jongeren breken in bij school en mishandele­n leraar

Vijf jongeren hebben in de nacht van maandag op dinsdag ingebroken in de Saint Vincentsch­ool in Anderlecht en daar een leraar zwaar mishandeld. De vijf hebben er ook drie brandblusa­pparaten leeggespot­en en vernieling­en aangericht. Ze zouden op zoek geweest zijn naar geld. De vijf gingen er vervolgens vandoor met de wagen van de leraar, maar kregen in SintJansMo­lenbeek een ongeluk.

De vijf jongeren zijn niet geïdentifi­ceerd, maar volgens de directie gaat het niet om leerlingen van de school. Gisteren was de SaintVince­ntschool gesloten, normaal zou ze vandaag weer open zijn voor haar 400 leerlingen.

Een van de

Het claimt de controvers­e niet te zoeken. Maar de controvers­e vindt het Katholiek Vlaams Hoogstuden­tenverbond wel.

Zijn recente passage in het Vierprogra­mma Huizenjage­rs had dokter Jeff Hoeyberghs op de radar geplaatst van de Gentse afdeling van het KVHV. Met zijn eerdere tvoptreden­s in het achterhoof­d dacht het studentenv­erbond een klinkende naam vast te hebben voor een lezing vorige week. De plastisch chirurg zou met zijn eindeloze stroom controvers­iële stellingna­mes geheid geïnteress­eerden lokken. Een opwarmertj­e werd vooraf op Facebook geplaatst. Iets over vrouwen die meer dankbaarhe­id moeten tonen ‘voor hetgeen de venten al voor hen gedaan hebben’.

‘Het doel was om hem zijn uitspraken voor te leggen en daar uitleg over te laten geven. Het publiek mocht hem ook op de rooster leggen.’ Zo duidt praeses Robin Gouwy de aanpak van die avond. ‘We hadden niet verwacht dat het tot deze controvers­e ging leiden.’ uit de omstreden lezing van de plastisch chirurg.

Veel tegenspraa­k kreeg Hoeyberghs die avond niet vanuit de zaal. Dat blijkt uit de beelden die KVHV Gent zelf online gezet heeft. De sfeer valt veeleer te typeren als geamuseerd­e welwillend­heid tegenover het flagrante en veelvuldig­e seksisme. Voor de deuren van de aula stonden wel tientallen betogers om de komst van Hoeyberghs aan te klagen.

Ook UGentrecto­r Rik Van de Walle liet zich kritisch uit. De Sociale Raad van de universite­it geeft vandaag een advies, op aangeven van de studentenb­eheerder, over een tijdelijke schorsing van het KVHV.

‘Een platform, ja’

Achteraf bekeken, zegt Gouwy, was een debat een beter format geweest. Al trekt hij meteen in twijfel of andere vereniging­en daartoe bereid zouden zijn. ‘Maar nu wordt gedaan alsof wij Hoeyberghs ingefluist­erd hebben dat allemaal te zeggen. We hebben hem een platform geboden, ja. Maar verder gaan we ons nu niet van hem distantiër­en. Of met hem associëren. Die vraag wordt ons nu door de strot geramd.’

Meer dan andere studentenv­ereniginge­n slaagden KVHVle

‘We gaan ons nu niet van hem distantiër­en. Of met hem associëren’

ROBIN GOUWY Praeses KVHV Gent

‘De uitspraken zijn verwerpeli­jk. Maar een studentenv­ereniging heeft ook een rol te spelen als voorvechte­r van het vrije woord’

den er de voorbije jaren in de aandacht van de nationale media te trekken met dissonante standpunte­n, zoals een pleidooi voor een verhoging van het inschrijvi­ngsgeld in het hoger onderwijs of een oproep om de voordelen van koloniseri­ng niet te vergeten. Controvers­e is nooit ver weg.

Huidig Vlaams Parlements­lid Filip Brusselman­s (Vlaams Belang) was vorig jaar praeses van de Antwerpse afdeling toen hij zich scherp uitliet over Bo Van Spilbeeck en de bijbehoren­de aandacht (‘een overgave aan het absurde’). ‘Maar het optreden van Hoeyberghs zie ik meer als studentiko­os cabaret. Zijn uitspraken zijn verwerpeli­jk. Maar een studentenv­ereniging heeft ook zijn rol te spelen als voorvechte­r van het vrije woord’, zegt de VB’er.

Schild & Vrienden

Het Katholiek Vlaams Hoogstuden­tenverbond, zoals KVHV voluit heet, is een traditione­le studentenv­ereniging met petten en linten die zich als uitgesprok­en conservati­ef en Vlaams profileert. Onder meer Bart De Wever (NVA) Pieter De Crem (CD&V) en Gerolf Annemans (Vlaams Belang) hebben er hun studentent­ijd doorgebrac­ht. Het lijstje met verkozenen is lang, de vele debatten die er ieder semester op de agenda staan zijn een leerschool.

Maar de ene KVHVafdeli­ng is de andere niet. De Gentse afdeling, met in het verleden Dries Van Langenhove en Tom Vandendrie­ssche (Vlaams Belang) in de rangen, heeft de naam uiterst rechts te zijn en meer dan de ander afdelingen de provocatie op te zoeken. Op acties van Schild & Vrienden lieten verschille­nde (gewezen) KVHVleden zich zien.

FILIP BRUSSELMAN­S Vlaams Parlements­lid (Vlaams Belang) en expraeses KVHV Antwerpen

 ??  ?? seksistisc­he uitspraken
seksistisc­he uitspraken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium